Niels Lyksteds kunstvideoer

Niels Lyksted, journalist (DJ) Kulturjournalist ved Dagbladet
 Bornholmeren, journalist og tv-producer ved TV/2 Bornholm
 (kultur), redaktionschef ved NyhedsInformation, public relations
 manager hos ABC Public Relations, Co'mers og Cohn & Wolfe.
I 1960erne freelance journalist ved DR P2 (jazz), i 1970erne
 biografdirektør for Kino Gudhjem (art cinema) og i 1980erne
 bestyrelsesmedlem i Bornholms Musikfestival (klassisk musik).

Lyksteds videoer nu set

af over 800.000

Amager Fælled

Niels Lyksted har fotograferet hundredvis af motiver fra Amager Fælled.
Her et af dem.


Lundstrøm på Ordrupgaard

Ny udstilling på Ordrupgaard belyser Vilhelm Lundstrøms udvikling fra de unge år som kunstens enfant terrible til de modne år som professor ved kunstakademiet. Særligt fokus er der selvfølgelig på Lundstrøms opstillinger af hverdagsobjekter og den kvindelige nøgenmodel. Som oftest er motiverne holdt i stramme, stiliserede kompositioner, og farverne så velovervejede, at de brænder igennem med en nærmest ikonisk kraft.

Niels Lyksted har set den farverige udstilling. Hans anmeldelse kan læses her.
Carrington på Arken

ARKEN inviterer i de kommende måneder museets gæster på et besøg i Leonora Carringtons (1917-2011) surrelle billedunivers. Det er en fortryllende verden befolket af magiske væsener i forvandling - stærke kvindefigurer, der bliver til heste, og hekse og gamle koner som symboliserer livslyst og modstand. Carrington udtrykte sig gennem syv årtier i et væld af medier: maleri, skulptur, tegning og billedtæpper. Desuden skrev hun bøger og skuespil.

 Læs Niels Lyksteds beretning om Leonora Carringtons forunderlige univers
og få hans vurdering af ARKENs udstilling her
.
Sofonisba på Nivaagaard

Sofonisba Anguissola var kendt som sin tids største kvindelige kunstmaler, et mirakel. Siden blev hun skrevet ud af kunsthistorien og glemt. Fortællingen om Sofonisba Anguissolas lange, virksomme liv under italiensk renæssance og ind i barokken er helt usædvanlig. Nu skrives hun atter ind i historien med efterårets ambitiøse særudstilling på Nivaagaards Malerisamling. Niels Lyksted har set udstillingen. Læs hans beretning om Sofonisba Anguissola og få hans vurdering af udstillingen her.
Scully og Thorvaldsen

Umiddelbart kunne man tro, at Sean Scully og Bertel Thorvaldsen er vanskeligt forenelige. Scully er nemlig kendt for sine farverige abstraktioner, mens Thorvaldsen er berømt for sine klassiske, monokrome statuer. Men tag ikke fejl, der er også ting, som bringer dem sammen.Niels Lyksted har set udstillingen. Læs hans anmeldelse her og få forklaringen på det tilsyneladende paradoks.

Popkunst på syre

Louisianas udstilling med den venezuelansk-amerikanske kunstner Alex Da Corte (f. 1980) har fået titlen Mr. Remember, der spiller på ordet ’misremember’ (at huske galt). Normalt er vi stolte over at have en god hukommelse, så hvorfor denne titel? I Da Cortes verden er erindring et nøglebegreb. I erindringen møder fortiden nutiden og åbner vejen for at forme fremtiden. Husker man galt, kan det medføre en fremmedgørelse eller en forskydning af det velkendte. Dermed kan man komme til at se det velkendte på en ny måde og komme videre. Netop det er udstillingens tema. Niels Lyksted har set udstillingen.
Ejnar Nielsen på Hirschsprungske

Kunstneren Ejnar Nielsen malede livet og døden. Det intime og det monumentale.  Han dyrkede de store dystre motiver, men han vendte sig også mod det spirende liv. Mod naturen og håbet. Den Hirschsprungske Samling præsenterer indtil den 11. december 2022 efterårets store særudstilling
Ejnar Nielsen. Livstegn
. Niels Lyksted har besøgt udstillingen.
Læs hans anmeldelse her
.
Hil den mørke løvinde

GL STRAND præsenterer for første gang i Danmark en stor soloudstilling med den højaktuelle og internationalt anerkendte sydafrikanske fotograf og visuelle aktivist Zanele Muholi. Gennem mere end 100 værker, der skildrer LGBTQIA+-fællesskaber i Sydafrika, giver Muholi stemme til mennesker, der dagligt lever udsatte liv ved at udtrykke deres identitet.
Niels Lyksted har besøgt udstillingen “Zanele Muholi”. Læs hans anmeldelse her
Dorothy Iannone hylder kærligheden

Gennem seks årtier har Dorothy Iannone (f. 1933) hyldet kærligheden og friheden i et fortællende univers af tekst og billeder. Louisiana præsenterer i de kommende måneder et retrospektivt udvalg af Iannones værker som en del af udstillingsserien Louisiana on Paper. Udstillingen er den første solopræsentation
af Iannone på et museum i Skandinavien. 

Niels Lyksted har besøgt den markante udstilling, der rummer masser af eros tilsat en god portion humor.
Hans anmeldelse kan læses her
.

Sonia Delaunay på Louisiana

Sonia Delaunay (1885-1979) var en af modernismens mest originale stemmer. Og så var hun særdeles alsidig. Den russisk-franske kunstner arbejdede nemlig på tværs af billedkunst og design med præsentationer af blandt andet maleri, tegning, grafik, tekstildesign og beklædning. Hendes vidtfavnende praksis har i lang tid dømt hende delvist ude af modernismens kanon, der især har haft fokus på udviklingen af det abstrakte maleri og på forskellene mellem ismerne – mens Sonia Delaunay netop har et ben i mange lejre.

Louisianas store forårsudstilling er den hidtil største præsentation af Sonia Delaunay i Skandinavien.
Niels Lyksted har besøgt udstillingen. Læs hans anmeldelse her.

Den europæiske palet

I 1975 udgav den danske billedkunstner Kasper Heiberg (1928-1984) bogen Den europæiske palet. Bogen, som i dag er et samlerobjekt, var resultatet af hans forskning i farver ved Kunstakademiet. Men der er ikke tale om en almindelig akademisk eller teoretisk farvelære. Bogen er baseret på Heibergs interesse for farver og deres sprog, og hvordan de kommer til udtryk i verden.

 Niels Lyksted har læst bogen og anmelder den her.
Haegue Yang på SMK

Statens Museum for Kunst præsenterer den første store udstilling af den anerkendte sydkoreanske kunstner Haegue Yang i Danmark.
Soloudstillingen viser et stort udvalg af hendes sanselige værker, der både lyser, lugter og bevæger sig.
Yangs værker har været vist på mange internationale udstillinger. Blandt de seneste kan nævnes MoMa i New York (2019), Tate St Ives i Storbritanien (2020) og Art Gallery of Ontario i Toronto (2020).

Niels Lyksted har besøgt Yangs forunderlige univers, der byder på sanselige installationer og bevægelige skulpturer. Læs hans anmeldelse her.
Gauguin og hans venner, Ordrupgaard

Ordrupgaards nye udstilling Gauguin og hans venner sætter fokus på Paul Gauguins ophold i Bretagne, hvor han i de afsondrede byer Pont-Aven og Le Pouldu lod sig inspirere af landbefolkningens primitive livsførelse, dybe religiøsitet og folklore. Han længtes  nemlig tilbage til en uspoleret tid forud for civilisationens dogmer, som gav ham mulighed for at befri kunsten fra naturalismens lænker.

Nybruddet kom til at danne skole for en kreds af yngre kunstnere, som går under gruppebetegnelsen Pont-Aven-skolen. Med på udstillingen er flere af Gauguins hovedværker, som aldrig før har været vist i Danmark.

Niels Lyksted har set udstillingen og studeret det tilhørende katalog.
Læs hans tekst og billeder her
Per Bak Jensen hos Bo Bjerggaard
Den internationalt anerkendte danske fotograf Per Bak Jensen har specialiseret sig i motiver, som de færreste ville beskæftige sig med. Det kan fx være vand, mudder eller et stykke henkastet plastikaffald. Alligevel har hans fotografier fundet vej til til museer som Museum of Modern Art (MoMA), The Metropolitan Museum of Art i New York og Bibliothèque Nationale de France i Paris.

Men hvad er det, der gør Per Bak Jensens fotografier så fascinerende. Niels Lyksted har kastet sig over en aktuel bogudgivelse Skyggens vandring, der rummer 59 af hans seneste fotografier. Bogen udkommer i forbindelse med udstillingen Vidnesbyrd, som netop nu kan opleves i Galleri Bo Bjerggaard. 

Niels Lyksted har besøgt udstillingen og taget bogen i nøjere øjesyn. Hans vurdering af den nye billedserie kan opleves her.

Konrad Mägi i GL STRAND

Med udstillingen Konrad Mägi – Det gådefulde maleri præsenterer GL STRAND Estlands store modernistiske maler, Konrad Mägi (1878-1925). Gennem 75 udvalgte værker stiller udstillingen skarpt på den bemærkelsesværdige kolorist og trækker en af modernismens oversete kunstnere ud af periferien og ind i spotlyset. 

Niels Lyksted sætter endnu engang fokus på en overset kunstner, der fortjener større anerkendelse. Læs hans anmeldelse her:

M/M (Paris) indtager GL STRAND

Et kig ind i M/Meditation IN COPENHAGEN. Overalt er der plakater, bøger, puder, møbler og lækre, bløde tæpper. Mange af genstandene er designet specielt til udstillingen i GL STRAND.

Designduoen M/M (Paris) har igennem årtier stået bag banebrydende projekter i krydsfeltet mellem kommunikation og kunst, hvor de har skabt kampagner, værker og forestillinger i tæt samarbejde med musikere, billedkunstnere, teatre, kunstmuseer og modehuse over hele verden.

Netop nu har duoen med udstillingen M/Meditation IN COPENHAGEN forvandlet GL STRAND til en kombination af kunstudstilling, arkiv, studiesal, hjem og meditationsrum.

Niels Lyksted har besøgt den utraditionelle udstilling og rapporterer her i tekst og billeder.
Slutter 20. februar, men lukket pga coronaen.

Bryggerfamilen Jacobsen

J.C. Jacobsens nyrestaurerede villa på Carlsberg. Foto: Anders Sune Berg. (Beskåret). Ved den seneste restaurering er der taget vare på den sammenhængende helhed mellem villa, væksthuse, terrasse og have, som var en integreret del af det daglige liv for bryggerens familie og de efterfølgende beboere i æresboligen.
Næsten halvandet hundrede år efter at brygger J.C. Jacobsen fik anlagt sin private villa på Carlsberg har Carlsbergfondet gennemført den hidtil mest gennemgribende restaurering af villaen, væksthuse og have. Efter en nænsom tilbageføring står villaen nu igen som på bryggerparrets tid med nye kunstneriske bidrag. I denne anledning udkommer den rigt illustrerede bog Vilje, viden og værdier - J.C. Jacobsens villa på Carlsberg, hvor historien om livet i og omkring Carlsbergs villa foldes ud.
Niels Lyksted har læst den spændende og rigt illustrerede bog, der kaster nyt lys over, hvem der virkelig stod bag det imponerende bygningsværk.
Læs hans anmeldelse her.

Turner på ARoS

ARoS har gjort noget af et kup: Indledt et samarbejde med Tate i London om en udstilling, der præsenterer 24 oliemalerier og 80 akvareller af den berømte, engelske maler J.M.W. Turner (1775-1851), som er kendt for sine atmosfæriske landskabsmalerier. Dermed får publikum mulighed for at tage med på en tour de force gennem romantiske landskaber og atmosfæriske fænomener, der opfordrer beskueren til fordybelse. Udstillingen har fået titlen J.M.W. Turner Sun is God. Den ledsages af en fornem bogudgivelse med samme titel. Den udgives af ARoS i samarbejde med Tate og Strandberg Publishing.
Niels Lyksted har læst bogen og anmelder den her.
Mesteren, monsteret og myten

Paul Gauguin: “Selvportræt med den gule Kristus”, 1889-91.
Olie på lærred, 38 x 46 cm.

Impressionist ved et tilfælde og et bevidst dumt svin? Kunsthistorikeren Flemming Friborg, der fra 2002-17 var direktør for Ny Carlsberg Glyptotek, tegner i den monumentale bog Gauguin – Mesteren, monsteret og myten et nuanceret portræt af Paul Gauguin. Bogen tager ikke stilling for eller imod kunstneren og mennesket Gauguin. Den forsøger derimod at nuancere både hans geniale og hans grimme sider, herunder også hans fascination af de purunge piger, som er et af hans hovedmotiver, og den argumenterer for, at vi nødt til at rumme begge dele for at forstå og værdsætte Gauguins værk.

Niels Lyksted har læst bogen og anmelder den her. Foto fra bogen.

Piranesi på SMK

Svævende broer og storslåede templer indgår i Statens Museum for Kunsts seneste udstilling Piranesi - syner og sandhed. Her præsenteres en af 1700-tallets mest fascinerende kunstnere, Giovani Battista Piranesi. Med sine detaljerige værker udfordrer den italienske billedkunstner og arkitekt forholdet mellem virkelighed og fantasi.  Som et supplement byder museet på en kunstnerisk intervention af den danske kunstnerduo AVPD, som arbejder i krydsfeltet mellem billedkunst og arkitektur.

Niels Lyksted har besøgt den fascinerende udstilling, med over 450 numre. Hans rapport i ord og billeder kan opleves her.
Eva Pohl: Kvinders gennembrud
Anna Ancher, Franciska Clausen og Dea Trier Mørch er kunstnere, som de fleste nok kender eller har hørt om. Men hvad med Christine Løvmand, Edma Frølich Stage, Anna Klindt Sørensen og Ludovica Thornam. Vækker disse kunstnere genklang? De tilhører den store gruppe af kvinder i dansk kunst, som har stået i skyggen af deres mandlige kolleger, og som nu bliver trukket frem i lyset, så vi kan få et mere nuanceret billede af den danske kunsthistorie.
Det sker med udgivelsen af kunsthistorikeren og forfatteren Eva Pohls spændende bog Gennembrud. Kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dag. Bag storværket står Strandberg Publishing.
Niels Lyksted har læst bogen og anmelder den her.
Anne Marie Carl Nielsen  Glyptoteket har med sin seneste særudstilling valgt at se nærmere på en markant dansk kvindelig billedhugger, der ufortjent havnede i glemmebogen. Hvem var hun? Som første kvinde i verden fik hun til opgave at opføre en rytterstatue af en konge, hertil kom bronzeporte til en domkirke; to af fagets mest prestigefulde opgaver. I sin samtid var hun en eftertragtet og succesfuld kunstner, der udstilledeog blev præmieret på store udstillinger i ind- og udland. Nu får hun sin største solo-udstilling siden 1946.
Niels Lyksted har været på værkstedsbesøg hos den glemte, kvindelige billedhugger, der blev skrevet ud af historien. Hvem var hun? Oplev hans reportage i ord og billeder. Få svaret her!
Zorn på Ordrupgaard
Ordrupgaard viser frem til 19. januar 2022 udstillingen "Anders Zorn. Det bedste under solen". Zorn er ikke videre kendt her i Danmark. Det skulle dog lige være for hans mange nøgenbilleder af unge damer i den stockholmske skærgård.
Herover: "I skærgården", 1894. Udsnit.
 Værkerne vidner endvidere om et lokalt samfundfundsengagement og en tro på fællesskabets betydning. Temaer der netop nu i den globaliserede verden er blevet højaktuelle igen.Niels Lyksted har opsøgt det gode liv i Dalarne.
Oplev hans reportage i ord og billeder her.
Mika Rottenberg på Louisiana
Hun er ikke helt almindelig  hende Mika Rottenberg. Men hun er charmerende, opfindsom, underholdende, overraskende og meget mere. Og så kan hun få os til at reflektere over tilværelsen med kritiske og absurde allegorier over den tilstand, verden befinder sig i.
Med udstillingen Bowls Balls Souls Holes (Skåle kugler sjæle huller) sætter Louisiana fokus på Mika Rottenbergs virke over de seneste 20 år på tværs af film, installation, skulptur og tegning. Udstillingens titel er hentet fra et af værkerne og dækker over de absurde og mirakuløse forvandlinger, der indgår i Rottenbergs univers.
Niels Lyksted har besøgt den underholdende, kritiske og absurde udstilling.
Oplev hans reportage i ord og billeder her.
Englens kys på Hirschsprungske

Den syge pige var et yndet motiv blandt nordiske kunstnere i sidste halvdel af det 19. århundrede. Men hvorfor specielt fokus på pigerne? Voksne og drenge fik også sygdomme, som man ikke kunne kurere på dette tidspunkt. Det spørgsmål forsøger Den Hirschprungske Samling at besvare med udstillingen ENGLENS KYS - Syge piger i nordisk kunst. Til det formål har museet samlet en række hovedværker malet af nogle af tidens bedste nordiske kunstnere. På udstillingen finder vi således malerier af Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Christian Krohg (herover) og Anna Ancher. Niels Lyksted har besøgt de syge piger. Hans reportage kan opleves her i ord og billeder her.
Munch og fotografiet

Edvard Munch og J.F. Willumsen er primært kendt for deres malerier og grafiske værker. Mindre kendt er deres fælles interesse for fotografiet. Det skyldtes, at ingen af dem udstillede deres fotografiske arbejder. De opfattede nemlig sig selv som amatører på dette område. Willumsens Museum løfter imidlertid sløret for denne fælles interesse og sætter den i relation til deres bedre kendte værker. Det sker på udstillingen Det eksperimentelle jeg – Munch og fotografiet.
Niels Lyksted har besøgt den interessante udstilling, der kaster afgørende nyt lys over de to berømte kunstneres værk.
Hans reportage i tekst og billeder kan opleves her.
Blomster Arken

ARKEN har med udstillingen Blomsten i kunsten valgt at fortælle historien om menneskers fascination af blomstens verden. Her får vi indtryk af, hvordan blomster som motiv i kunsten spejler tidens verdensbilleder, natursyn og samfundsforhold - fra 1800-tallets voluminøse blomstermalerier til samtidens økokritiske strømninger. I udstillingen indgår værker af 52 internationale og danske kunstnere lige fra Claude Monet til Melanie Bonajo.

 Niels Lyksted har ladet sig fascinere af blomsternes verden. Hans reportage i ord og billeder kan opleves her.

 

Kunstens Kvinder på Kunstmuseet

Med udstillingen Efter stilheden - kunstens kvinder tager ordet viser Statens Museum for Kunst gennem humor, omsorg og vrede, at kunsten kan så meget mere end at se pæn ud. Den har også evnen til at skabe forandring. I alt præsenterer udstillingen over 130 hovedværker skabt af 18 markante danske og internationale kvindelige kunstnere fra 1920erne og frem til i dag, der med medfølelse og modstand har skabt betydningsfulde værker på baggrund af deres sociale og politiske engagement. Niels Lyksted har besøgt udstillingen. Hans reportage fra en markant kvindeverden, der også har relevans for mænd, kan opleves i tekst og billeder her.
Grafisk vokseværk Kastrupgaard

Kastrupgårdssamlingen har fået vokseværk. Museet indsamler nemlig konstant moderne dansk grafik, som erhverves ved fondsstøtte eller donationer. Netop nu vises erhvervelser fra de sidste tre år under den rammende titel Vokseværk.
Niels Lyksteds vurdering er, at den danske grafiske produktion fortsat er i en rivende udvikling og på et højt niveau. Udstillingen er derfor absolut et besøg værd! Oplev hans reportage i ord og billeder her
.
Nedgravet skattekiste Ordrupgaard

Ordrupgaards fornemme samling af fransk kunst fra det 19. århundrede fik fredag den 13. august de bedst tænkelige rammer i form af en underjordisk tilbygning, der gør det muligt for museet at udstille hele samlingen permanent. Udstillingsarealet er fordoblet, og et lys- og klimaanlæg sørger for den helt ideelle opbevaring af de kostbare kunstgenstande. Bag udbygningen står det internationalt anerkendte design- og arkitektfirma Snøhetta. Niels Lyksted har besøgt museet.
Oplev hans reportage i ord og billeder her.
Fransk kunst på Ordrupgaard

I forbindelse med nyophængningen af Ordrupgaards franske samling i den nye, underjordiske tilbygning har museet valgt at supplere begivenheden med en bogudgivelse, der kort og præcist fortæller museets mange gæster fra ind- og udland om den enestående samling, som blandt andet rummer værker af Monet, Renoir, Degas, Cézanne, Matisse og Gauguin. Bag bogudgivelsen står museets direktør gennem mere end 25 år, Anne-Birgitte Fonsmark.
Titlen er naturligvis Fransk kunst på Ordrupgaard.
Niels Lyksteds anmeldelse kan læses her.
Arktisk hysteri på Louisiana

Pia Arke (1958-2007) var en væsentlig kunstner og en pioner i dansk samtidskunst. Hun tog, som en af de første billedkunstnere, fat på det besværlige og følelsesfulde forhold mellem Danmark og Grønland. En problematik, der stadig er særdeles aktuel, hvilket klart fremgik af det nylige grønlandske valg. Louisiana har en større samling af hendes værker, som danner det naturlige udgangspunkt for museets nye udstilling Pia Arke. Drøm og fortrængning, der efterfølgende turnerer til Kunsten i Aalborg og Kunstmuseum Brandts i Odense.
Niels Lyksted har set nærmere på forholdet mellem Danmark og Grønland gennem Pia Arkes optik. Hans reportage i ord og billeder kan opleves her.
Nyt Hammershøi på Ordrupgaard

Begivenhederne står i kø i forbindelse med genåbningen af Ordrupgaard. Her på siden har vi allerede omtalt Tal Rs markante soloudstilling Tal R. Alene hjemme, der er inspireret af museets egen kunstsamling.
 Hertil kommer et nyt maleri af Vilhelm Hammershøi samt
 en hel ny ophængning af den danske samling, der har fået
titlen Hammershøi og hans tid.
Endelig skal nævnes nyanskaffelser af L.A. Ring, der spiller
op til Hammershøi-værker i museets store sal.
Niels Lyksted har besøgt Ordrupgaard efter genåbningen
og rapporterer her i tekst og billeder om den markante
 nyophængning og museets interessante nyanskaffelser.

Tal R alene hjemme

Ordrupgaards fornemme franske samling, der tæller værker af blandt andet Monet, Renoir, Degas og Gauguin, skal have bedre udstillingebetingelser. Det er baggrunden for, at museet i de senere år har ligget underdrejet som følge af omfatende byggeaktiviteter. Genåbningen sker i to faser, hvoraf den første netop er gennemført. Den omfatter en nyophængning af den danske samling i den gamle hovedbygning, der tidligere husede de franske mesterværker. Hertil kommer en særudstilling med titlen Tal R. Alene hjemme i Zaha Hadid-bygningen. Indvielsen af den nye bygning, tegnet af det internationalt anerkendte, norske arkitektfirma Snøhetta, er fastsat til den 14. august. Niels Lyksted har besøgt udstillingen Tal R. Alene hjemme.
Oplev hans beretning i tekst og billeder her. 
Fra interiører til eksteriører

Hidtil har man kun kunnet ane konturerne af den ydre verden i Anette Harboe Flensburgs interiørmalerier. I hendes nyere malerier er træerne og naturen langt mere fremtrædende. Det gælder ikke mindst “Det døde birketræ”, 2020, som ses for enden af den nyrenoverede Søjlesal på Nivaagaard. Bemærk det smukke ovenlys. Nye tagvinduer sikrer en behagelig temperatur på selv en varm sommerdag.
Anette Harboe Flensburg er bedst kendt for sine moderne udgaver af Hammershøis interiør-malerier, hvor det primære mål er at skildre lysets liv i et mennesketomt rum. Nu har hun valgt at vende blikket udad og fokusere på den ydre verdenen. Det sker på udstillingen Træerne findes, som vises på Nivaagaards Malerisamling frem til den 26. september 2021. De nye værker vises sammen med nøje udvalgte værker fra de seneste 23 år.

Niels Lyksted har besøgt udstillingen, der vises i to af
museets nyrenoverede sale.
Oplev hans beretning i ord og billeder her.
Ekspressivt topmøde GL STRAND

Det er ikke blot kunstnerne på Udstillingen “Gnist”, der er farveglade. Det samme gælder kuratorerne, som er gået i Willumsens spor, når det gælder farvevalget på væggene. Her får vi gult, blåt og rødt for fuld udblæsning. Et kig ind i udstillingen.
Fra venstre: J.F. Willumsen: “Naturens skjolder, bjergene med de tre farver”, 1936. Olie på lærred, 126 x150,5 cm.
Asger Jorn: ”Flugten til Ægypten”, 1959.
Olie på lærred (overmaling), 49 x 81 cm.
Olivia Holm-Møller: “Mexikanske guder og symboler”, 1950.
Tempera på lærred, 137 x 196 cm.

Gl Strand sætter i de kommende måneder fokus på tre kunstnere, der hver på deres måde har bidraget til udviklingen af det ekspressive maleri i Danmark. Det sker på kunstforeningens sommerudstilling Gnist.
To af kunstnerne er velkendte: J.F. Willumsen og Asger Jorn.
Den tredje, Olivia Holm-Møller, er derimod fortsat ukendt for de fleste, selv om hun var aktiv som kunstner i over syv årtier.
 Det vil Gl Strand nu råde bod på ved at vise  kunstnernes slægtskab gennem en række tematiske overskrifter som naturkraft, figuren, stedsans og landskab. 
Niels Lyksted har besøgt den ekspressive og farveberusende udstilling. Hans reportage i tekst og billeder kan opleves her.
Insekternes verden

Den danske kunstner Astrid Myntekær stiller skarpt på vores ambivalente forhold til insekter, som både fascinerende og frygtindgydende, truende og truede væsener. Det sker med en række installationer, som hun har skabt specielt til Gl Strand. Figurerne imponerer i deres skinnende materialer og i en dramatisk lyssætning.

Niels Lyksted har besøgt insekternes forunderlige verden.
Oplev hans beretning om udstillingen “Insecare” i ord
og billeder her.
Farvestrålende billedpoesi på Arken

I Farshad Farzankias motivverden finder vi mønstre fra persiske tæpper, referencer til iranske filmplakater, amerikanske modemagasiner og popmusikkens store stjerner. Værket her kalder han for “Blomster”, 2021. Akryl og oliestift på lærred, 195 x 290 cm.

Den iranskfødte danske kunstner Farshad Farzankia har på kort tid opnået stor anerkendelse ikke blot i herhjemme, men også internationalt. Han har talrige solo- og gruppeudstillinger bag sig og repræsenteres blandet andet af gallerier i Tyskland og USA. Herhjemme står Andersen’s Contemporary bag hans imponerende salg. For få år siden havde end ikke Farshad Farzankia selv drømt om en kunstnerisk karriere. Han er uddannet som grafisk designer, men sprang pludselig ud som autodidakt kunstner, da han havde fundet det ideelle atelier i Herlev. Netop nu har han sin første udstilling på et kunstmuseum - nemlig Arken.
Niels Lyksted har besøgt den farvestrålende udstilling.
Hans beretning i ord og billeder kan opleves her.
 
Armitage på Glyptoteket

I den aktuelle udstilling “Michael Armitage - Beretning fra en analfabet” går den britisk/kenyanske kunstners værker i dialog med hovedværker fra museets franske samling. Hertil kommer en særlig installation med afsæt i Glyptotekets omfattende samlinger af antik kunst og arkæologiske genstande, der går 6000 år tilbage. Udstillingen er seriens absolut bedste og fortjener et stort publikum.

Niels Lyksted har besøgt den spændende udstilling.
Oplev hans beretning i tekst og fotos her.
Portræt NU. Frederiksborg Slot

På Frederiksborg Slot i Hillerød kan man frem til 1. august får et indblik i, hvad nutidskunstnere beskæftiger sig med, når det gælder portrætkunst. Udstillingen Portræt NU! 2021 viser de 151 bedste bidrag til den store nordiske portrætkonkurrence, der afholdes hvert andet år. Bag arrangementet står Carlsberg Fondet, der gerne vil stimulere interessen for denne kunstneriske genre blandt såvel kunstnere som museumsgæster. Udstillingen er skabt i samarbejde med Nationalhistorisk Museum.
Niels Lyksted har besøgt udstillingen.
Hans reportage kan opleves her.
Kamp, jagt og pragt Davids Samling

Armbeskyttere, Tyrkiet, Istanbul, 16. årh. anden halvdel. Nationalmuseet, deponeret på Rosenborg Slot. De indgår nu i Davids Samlings imponerende udstilling ”Kamp, jagt og pragt. Våben fra den islamiske verden 1500 – 1850”.

Davids Samling har gennemført et større detektivarbejde her i landet for at finde våben, der i sin tid blevet fremstillet i et område, der spænder fra Nordafrika i vest til Indien i øst. Målet var at skabe en udstilling med våben fra den islamiske verden fra 1500-1850. Den er tilgængelig nu. Udgangspunktet for arbejdet var naturligvis museets egen samling, der til formålet er blevet suppleret med genstande fra Nationalmuseet, Rosenborg Slot, Designmuseum Danmark og fra en betydelig privat samling. Mange af disse genstande udstilles nu for første gang. Niels Lyksted har besøgt udstillingen. Hans reportage kan opleves her.

Mamma Andersson på Louisiana

Mamma Andersson er en af Sveriges væsentligste kontemporære malere. Vi har mødt hende en enkelt gang tidligere i Danmark, hvor hun udstillede sammen med Tal R i Galleri Bjerggaard (2016). På Louisianas nye udstilling “Humdrum Days” præsenteres hun for første gang som solist med omkring 60 værker - heraf ti, der er frembragt specielt til lejligheden. Udstillingen præsenterer en flydende indføring i en række af hendes hovedmotiver. Der venter en stor oplevelse. Mamma Anderssons malerier er foruroligende, udfordrende og fængslende. Slutter 10. oktober 2021-
Niels Lyksted har besøgt udstillingen.
Oplev hans reportage i ord og billede


 

Thomas Hirschhorn – GL STRAND

GL STRAND ligger i ruiner! Vi befinder os i et rum, der minder om en ødelagt hule eller en forladt mine. Mursten har løsnet sig, flere er faldet på gulvet og har efterladt store huller i væggene. De bærende konstruktioner er ikke længere stabile. Gamle egetræsbjælker ligger på gulvet, og bunker med murbrokker og mursten er spredt over det hele.

 

Den internationalt anerkendte kunstner Thomas Hirschhorn har gennem en årrække arbejdet med ruinen som et konkret fysisk rum, og han udforsker begreber som ødelæggelse og fiasko, der knytter sig til ruinen. Men ruinen rummer ikke blot ødelæggelse – også optimisme og håb. Ruinen giver anledning til at bygge op på ny og starte forfra. Netop den ambivalens er omdrejningspunkt for udstillingen. Fra 21. april. Læs her mere denne udstilling.

Jafa på Lousiana

Den markante afroamerikanske kunstner Arthur Jafa gæster Louisiana i det kommende halve år med en omfattende udstilling, der har fået titlen MAGNUMB. Internationalt er han formentlig bedst kendt for sit samarbejde med førende, afroamerikanske musikere som Jay-Z, Solange Knowles og Kanye West. Men Jafa er langt mere end blot en original filmskaber tæt forbundet med musikverdenen, han er også en del af kunstverdenen i kraft af sine originale, rumlige installationer.
Niels Lyksted har besøgt Louisianas udstilling.
Se hans reportage her.
Hammershøi og Schønheyder
Med udstillingen FREMKALDELSER. Vilhelm Hammershøi, Valdemar Schønheyder Møller og fotografiet præsenterer Den Hirschsprungske Samling for første gang en udstilling med fokus på Hammershøis interesse for og brug af fotografiet i samarbejde med vennen og kunstnerkollegaen Valdemar Schønheyder Møller. Udstillingen præsenterer værker fra danske og udenlandske museer samt værker fra privateje. Nogle af malerierne har kun sjældent været vist her i landet Niels Lyksted har besøgt udstillingen, som han er meget begejstret for.
Hans reportage kan opleves her.
Nolde og Kirschner på SMK

Med udstillingen Kirchner og Nolde – til diskussion ønsker Statens Museum for Kunst at nuancere og udbygge fortællingen om de to store kunstnere Ernst Ludwig Kirchner og Emil Nolde. Begge er kendte og elskede for deres farvestærke og udtryksfulde værker. Men hvordan kan vi se på deres værker i dag? Og hvordan relaterer de sig til temaer og diskussioner i vores egen tid? 
Niels Lyksted har besøgt udstillingen for at få svar på disse spørgsmål.
Hans reportage kan opleves her.

Auguste Rodin – Forskydninger

Afstøbning af Rodins hånd og en kvindetorso, 1917.
Gips, assemblage støbt direkte efter Rodins hånd, Musée Rodin. 
Med den nye udstilling. Auguste Rodin – Forskydninger
sætter Ny Carlsberg Glyptotek fokus på Rodins samling af antikke genstande. De udstilles for første gang i Danmark i dialog med kunstnerens egne værker, som museet har en imponerende samling af takket være museets
stifter, Carl Jacobsen (1842-1914).
Niels Lyksted har besøgt udstillingen.
Hans reportage kan opleves her.


MOR! Livets begyndelse 

Den surrealistiske maler René Magrittes billede af mor med barn præger ikke underligt Louisianas plakater for udstillingen “MOR! Livets begyndelse”. For intet er, som det var engang. Det traditionelle portræt af Madonna med Jesusbarnet er nemlig suppleret med markant anderledes, nutidige moderroller. René Magritte: “The Spirit of Geometry”, 1936.
Gouage på papir, 37,5 x 29,2 cm. The Estate of Magritte. Louisiana har netop genåbnet med forårets og sommerens store udstilling “MOR! – Livets begyndelse”. En fortælling om moderskabet, som det portrætteres og undersøges i moderne vestlig kunst og kultur. Rigt udfoldet og belyst i samspil mellem kunst, litteratur, musik, film, religion og kulturhistorie. 
Niels Lyksted har besøgt udstillingen.
Hans reportage kan opleves her.

Gauguin på Glyptoteket

Ny Carlsberg Glyptotek rummer en af verdens absolut fineste samlinger af værker af den franske kunstner Paul Gauguin (1848-1903). I anledning af den nye særudstilling, der har fået titlen Paul Gauguin – Hvorfor er du vred?, er den suppleret med flere prominente indlån fra en række udenlandske museer og institutioner. Niels Lyksted har besøgt udstillingen for at få svar på spørgsmålet.
 Se hans reportage i tekst, billeder og video her.
Kunstnyt 2021
Om corona-tallene vil, genåbner museerne atter den 4. januar 2021. Det skete desværre ikke. Men glæd jer alligevel! Der er mange spændende udstillinger på programmet, når der igen åbnes.
I december nåede Lousiana lige akkurat ikke at få premiere på Arthur Jafas hidtil største soloudstilling, der sætter fokus på afroamerikanerne tilværelse i dagens USA. Og den er barsk. Tænk blot på Black Lives Matter-bevægelsens fremtrædende plads i mediebilledet i det forløbne år.
Den Hirschprungske Samlings kommende udstilling har et noget mere fredeligt, men ikke mindre interessant tema – nemlig Vilhelm Hammershøis interesse for fotografiet, der udvikledes i nært samarbejde med kunstnervennen Valdemar Schønheyder Møller.
Louisiana byder på endnu en stor udstilling med titlen “MOR!”. Her gælder det nutidskunsten i modsætning til Nivaagaards aktuelle udstilling “Historier om mødre”, der har det primære fokus på moderrollen i den ældre kunst.
GL STRAND byder på et omfattende byggeprojekt i de smukke lokaler på Gammel Strand. Her inviteres museumsgæsterne til at bygge op, “hvad der er blevet revet ned”!  En ruinen rummer ikke blot ødelæggelse – også optimisme og håb.
Læs Niels Lyksteds
introduktion til de første kunstudstillinger i 2021.
Tue Greenfort i GL STRAND

Kunstforeningen GL STRANDs seneste udstilling
 “Under brolægningen, stranden!” er en soloudstilling af
den danske billedkunstner Tue Greenfort. Han kæmper for naturens plads i det moderne samfund, og ikke mindst for reetableringen af den vilde natur og biodiversiteten.
Kunsten er særligt velegnet til dette!
Niels Lyksted har besøgt udstillingen, der vises frem til den 3. januar 2021.
Læs hans reportage suppleret med tekst og fotos

Arild Rosenkrantz på Arken

Lysende engle, majestætiske sfinxer og glubske drager. Den oversete danske kunstner baron Arild Rosenkrantz’ (1870-1964) univers rummer et væld af karakterer. De kommer styrtende ud af de farverige slørformationer med ekspressive kropssprog og lynende øjne - men hvad vil de os? På ARKEN mener man, at Rosenkrantz’ spirituelle søgen og mystiske motivverden er højaktuel, og museet har derfor valgt at præsentere kunstnerens fascinerende livsværk i en stor og imponerende museumsudstilling.
Niels Lyksted har besøgt udstillingen. Læs hans reportage med tekst og fotos.

Kirschner og Willumsen

Med udstillingen “Iscenesat natur og liv. Ernst Ludwig Kirchner og J.F. Willumsen – de sene værker” viser Willumsens Museum museets stifter J.F. Willumsen i selskab med den vigtigste eksponent for ekspressionismen i Tyskland, Ernst Ludwig Kirchner. Det sker i den første store præsentation af kunstneren på et dansk kunstmuseum. Sammenstillingen mellem de to kunstnere tydeliggør nogle højst interessante og overraskende ligheder i deres værker, som kredser om mange af de samme motiver: Mennesker i bevægelse. Niels Lyksted har besøgt udstillingen, der vises frem til den 31. januar 2021. Læs hans reportage i tekst suppleret med fotos og video her.
Tæt tåge over Amager Fælled

Tag med
Niels Lyksted på en smuk og diset morgentur.


Niels Lyksted er meget begejstret for Amager Fælled.
Som den fremragende naturfotograf, han er, har han taget hundredvis af smukke fotos fra det
 naturskønne  område, få minutters kørsel fra Rådhuspladsen.
500 års historier om mødre

Nivaagaard Malerisamling har valgt at sætte fokus på moderrollens kunst- og kulturhistorie med vægt på kunst fra renæssancen til det tidlige 20. århundrede med afstikkere til samtidskunsten. Det sker med udstillingen “Historier om Mødre”. Museet råder selv over vægtige malerier, der kan illustrere temaet, men har valgt at supplere med spændende indlån af kunstnere som, Berthe Morisot, Christian Krohg, Sir Joshua Reynolds, Jens Juel m.fl. Niels Lyksted har besøgt udstillingen, der vises frem til 24. januar 2021.
Læs hans reportage i tekst suppleret med fotos og video

Charlottenborg: Feministisk kunst

Kunsthal Charlottenborg præsenterer den internationalt anerkendte kunstner Miriam Cahn i Danmark med en stor separatudstilling. Cahn er en kompromisløs kunstner, der gennem hele sin karriere har udforsket en række temaer som kvinders rettigheder, identitet, seksualitet, konflikt og rum. Med vrede og utilfredshed som kreativ drivkraft udfordrer hun århundreders mandsdomineret kunsthistorie ved at tildele den afbildede kvinde en ny, aktiv rolle. 
Niels Lyksted har besøgt udstillingen, der vises frem til den 21. februar 2021. Læs hans reportage i tekst og billeder her.
Philipsens briller på Kastrupgård

Kastrupgårdsamlingen markerer 100-året for Theodor Philipsens død med en anderledes mindeudstilling. Enkelte af malerens egne værker - samt hans briller - indgår ganske vist i udstillingen, men det er kunstnergruppen Stablede kanter, der spiller hovedrollen. Medlemmerne har valgt at gå i Phillipsens fodspor og besøgt Saltholm, hvor kunstneren i årevis malede køer i impressionistisk stil. Niels Lyksted har besøgt udstillingen, som vises frem til den 1. november 2020. Læs hans reportage i tekst og billeder her.
På dannelsesrejse med Krøyer og co

Med udstillingen “Udlængsel” inviterer Den Hirschsprungske Samling publikum til at følge i fodsporene på P.S. Krøyer, Laurits Tuxen, Michael og Anna Ancher, Bertha Wegmann m. fl. på deres kunstneriske dannelsesrejse gennem Danmark og Europa. Særligt fokus er der på Krøyers dannelsesrejse i 1877-1881. Niels Lyksted har besøgt udstillingen, der vises frem til 5. september 2021. Maleriet af Th. Niss.
Læs hans reportage i tekst
 suppleret med fotos og video her.
Fantastiske kvinder på Louisiana

Kvindelige surrealistiske kunstnere har gennem mange år stået i skyggen af deres mandlige kolleger. Med Louisiana Museum of Modern Art’s nye udstilling indtager de for første gang den egentlige hovedrolle i en stort
anlagt udstilling med titlen Fantastiske kvinder – Surreale verdener fra Meret Oppenheim til Frida Kahlo.
Niels Lyksted har besøgt udstillingen, som han er meget begejstret for. Den vises frem til den 8. november 2020.
 Fotoet af Frida Kahlo. Læs hans reportage i tekst og billeder her.
Finske kvinder på GL STRAND
Kvindelige kunstnere har gennem mange år ofte stået i skyggen af deres mandlige kolleger. Det gør de ikke længere. To nye udstillinger sætter velfortjent fokus på nogle af de bedste. Det gælder Louisiana Museum of Modern Art’s nye udstilling Fantastiske kvinder – Surreale verdener fra Meret Oppenheim til Frida Kahlo, der åbnede for nyligt. Nu gælder det Kunstforeningen GL STRAND, der sætter fokus på fire kvindelige finske modernister med udstillingen Modern Women - Helene Schjerfbeck, Elga Sesemann, Sigrid Schauman og Ellen Thesleff.
Niels Lyksted har besøgt udstillingen, som vises frem til den 3. januar 2021. Læs hans reportage i tekst og billeder her.
Tal R på Glyptoteket

Med udstillingen “Tal R - Dyr og mennesker” sætter Glyptoteket fokus på en ny side af Tal R’s virke, nemlig som skulptør. Og det er den farverige og fabulerende kunstner sluppet ganske godt fra, omend han på denne udstilling udelukkende arbejder i sort og hvidt. Tal R har nemlig skabt sit yderst personlige skulptursprog, der binder skiftende tider og æstetiske idealer sammen i et nyt kunstnerisk udtryk. Niels Lyksted har besøgt udstillingen og gengiver sine indtryk i tekst, foto og video her.
Kirkeby-skulptur på Louisiana
Per Kirkebys bronzeskulpturer spiller ofte en tilbagetrukket rolle i udstillinger om kunstneren. Med Louisianas nye udstilling indtager de for første gang den egentlige hovedrolle i samspil med Kirkebys malerier og tegninger. Niels Lyksted har besøgt udstillingen, der har fået forlænget levetid til og med den 6. december 2020 på grund af corona-situationen. Læs hans reportage i tekst og billeder her.
Scherfig på Nivaagaard

Nivaagaards udstilling “Hans Scherfig. Myter og drømme” har fået nyt liv, efter at den blev lukket i forbindelse med corona-krisen. Den vises nu frem til den 6. september 2020. Niels Lyksted har besøgt den farverige udstilling. Se hans video. Se også hans omtale af udstillingen.
Dyr i kunsten på Arken

Noahs ark for moderne kunst. Her finder man kameler og killinger, elefanter og rotter, fjerklædte væsener og nuttede kæledyr skabt af 34 internationale kunstnere. Med humor, vid og bid går de i kødet på vores forhold til dyrene. Niels Lyksted har besøgt udstillingen. Se hans video. Se også hans omtale af udstillingen.
Helge Jacobsen og Glyptoteket

Med udstillingen “Samleren i skyggen. Helge Jacobsens pinakotek” sætter Glyptoteket fokus på Helge Jacobsen, der opbyggede en af de væsentligste danske samlinger af samtidens franske mesterværker. Det skete gennem strategiske manøvrer og i skarp konkurrence med andre af tidens samlere. Hertil bidrog hændelser som 1. verdenskrig og Landmandsbankens krak i 1922. Forklaring følger her: I 1914 var København rammen om en stor udstilling af tidens moderne fransk kunst dvs. impressionismen og post-impresionismen. Læs mere og se videoen.
Thorvaldsen og Portrættet

I særudstillingen "Ansigt til Ansigt/Thorvaldsen & Portrættet" udforskes det skulpturelle portræts sanselighed, samtidig med at det sættes i relation til nutiden. Det sker med afsæt i museets omfattende portrætsamling, som vises i dialog med internationale indlån i verdensklasse. Hertil kommer, at Glyptoteket har inviteret fire danske billedkunstnere og en enkelt forfatter til at undersøge portrættet med afsæt i deres kunstneriske praksis. Det gælder billedkunstnerne Lise Harlev, Jeannette Ehlers og Nikolai Recke, fotokunstneren Trine Søndergaard samt forfatteren Mette Pryds. Læs mere og se videoen
Anna Ancher på SMK

Udstillingen Anna Ancher består af omkring 150 malerier og pasteller samt 30 tegninger. Derudover inddrages arkivmateriale som breve, skitsebøger, fotografier og kulturhistoriske genstande. Udstillingen bliver vist fra 8. februar til 24. maj 2020 på Statens Museum for Kunst. Efterfølgende vises den på Skagens Museum og Lillehammer Kunstmuseum. I forbindelse med udstillingen er udgivet en stor, rigt illustreret publikation på 240 sider, som præsenterer et fornyet blik på kunstnerens produktion. Mere tekst og video.
Zahrtmann på Hirschsprungske

Udstillingen sætter fokus på hans sprudlende liv og virke samt på den del af hans kunst, der i dag kan betegnes som queer – det skæve og anderledes. I denne forbindelse bruges ordet queer til at pege på det uventede og udfordrende i Zahrtmanns kunst, og introducerer Zahrtmann som en queer kunstner på kant med normerne og "den gode smag". Udstillingen er fuld af markante malerier, farverige selvportrætter og dristige iscenesættelser af hjemmet, der vender traditionelle opfattelser af bl.a. kønsroller og seksuel orientering på hovedet. Til udstillingen er udarbejdet undervisningsmaterialer til skoleklasser i samarbejde med LGBT Danmark. Sidste chance for at se denne farverige og anderledes udstilling er den 10. maj 2020. Se videoen her.

Picasso på Arken

Med udstillingen “Elsket af Picasso - Kærlighedens magt” sætter Arken fokus på magtbalancen mellem Pablo Picasso og hans modeller. Picasso er berømt for sin evne til kunstnerisk fornyelse og berygtet for sit kompromisløse liv. Picassos kunstneriske udvikling og stilistiske nybrud følger hans kærlighedsliv – og det går ikke stille af. I banebrydende og udtryksfulde malerier tolker Picasso familielivet, børnene, berømmelsen, kunstneridentiteten, kærligheden og kriserne. Særligt ét motiv vender han tilbage til igen og igen: den nøgne kvindekrop, alene eller i samspil med kunstneren. Med afsæt i et af kunsthistoriens mest ikoniske motiver – maleren og modellen – skildrer Picasso lysten til at se og blive set. Han viser vores erotiske tørst og evige fascination af hinandens kroppe samt de lystbetonede, insisterende blikke som opstår i samspillet mellem parterne. Udstillingen er udarbejdet sammen med Musée National Picasso-Paris. Den tæller både maleri, tegning, skulptur og grafik samt historiske filmklip, fotos, digte og et fotoalbum. Se den fra 12. oktober og senest 23. februar 2020. Interessant baggrundsinformation om kvinderne i Picassos liv findes i det spændende udstillingskatalog.Tekst, foto og video: Niels Lyksted. Se videoen.


Ring og Brendekilde på Nivaagaard

Nivaagaards udstilling "Kunstnerbrødre. Ring & Brendekilde" fokuserer på det usædvanlige kunstneriske parløb mellem kunstnerne L.A. Ring (1854-1933) og H.A. Brendekilde (1857-1942), der finder sted i perioden 1880-1920. Begge kommer fra fattige kår og deler i perioder både værelse og atelier i København i en tid præget af store politiske og sociale forandringer. Som brødre i kunsten deler de et fælles udgangspunkt, men udvikler sig forskelligt og får et forskelligt efterliv. Fælles for Ring og Brendekilde er deres sociale engagement. De skildrer livet, arbejdet og døden på landet blandt de fattigste, hvor de er vokset op, og motiverne udgør nogle af realismens fremmeste eksempler i dansk billedkunst. Se den interessante udstilling senest den 26. januar 2020.
Tekst og video: Niels Lyksted. Se videoen.

Sådan skabes et Lemmerz-værk

Copenhagen Contempory på Refshaleøen lægger i disse dage lokaler til skabelsen af seks store malerier til den kommende udstilling “Eyescape”. Malerierne er alle på 3x9m. De skabes af Christian Lemmerz, som lader sig inspirere af Sort Sol-guitaristen Lars Top-Galia. Og som noget helt særligt har publikum mulighed for at overvære den kreative proces. Ideen bag er at lege med begreberne voyeurisme, ekshibitionisme og kunstnerklicheer. Målet er dog at åbne op for den improviserede skaberprocess, hvor maleri og musik både nærer og udfordrer hinanden og til slut udmunder i en fælles komposition. Kunstnyt.dk overværede 28. august skabelsen af fjerde værk i serien. Værket blev skabt på omkring 15 minutter, hvoraf de sidste 9 minutter og 36 sekunder er foreviget i denne video. Når alle værker er færdige, vil de kunne opleves som monumentale friser i den 1.000m2 store udstillingshal. Se videoen her

Se også en række fotos fra skabelsesprocessen.
J.L. Lund på Hirschsprungske

De fleste mennesker forbinder umiddelbart den danske guldalder med C.W. Eckersberg og hans elever. Eckersberg havde imidlertid også en professor-kollega på Kunstakademiet, Johan Ludvig Lund (1777-1867). Også han spillede en vigtig rolle i det europæiske og danske kunstliv i første halvdel af 1800-tallet.

Den Hirschprungske Samling har valgt at kaste nyt lys over denne glemte guldaldermaler med udstillingen “Den anden guldalder. Johan Ludvig Lund over alle grænser”. Lund havde menlig et imponerende internationalt netværk, der bl.a. inkluderede kunstnere, digtere og intellektuelle som Casper David Friedrich. J.C. Dahl, Schiller og Humboldt. Udstillingen rummer værker af Lund selv, af hans venner i Danmark og Tyskland og af hans studerende. Den Hirschprungske Samling viser alle facetter af Lunds virke fra store historiemalerier med motiver fra antikken til portrætter, altertavler og landskaber. Netop med landskabsmaleriet satte Lund sit måske vigtigste aftryk med sin undervisning af kunstnere som J.Th. Lundbye, Louis Gurlitt, Vilhelm Kyhn og P.C. Skovgaard. Mød gamle kendinge og glemte mestre i Den Hirschprungske Samling indtil den 12. januar 2020. Se videoen her

Dansk guldalder i Sølvgade

Statens Museum for Kunst viser frem til den 8. december 2019 den største guldalderudstilling i Danmark nogensinde. Udstillingen har fået titlen “Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer”. Den traditionelle tidsangivelse for perioden er med denne udstilling udvidet med 14 år, idet der tages udgangspunkt i bombardementet af København i 1807. Der afsluttes med Krigen i 1864. Baggrunden for dette valg skyldes, at nederlaget i 1864 markerer et afgørende brud med den kultur og livsforståelse, som guldalderen repræsenterer. Det åbner samtidig for en større kunstnerisk spændvidde, som giver plads til andre end Eckersberg og hans mest kendte elever – blandt andre Johan Ludvig Lund, Elisabeth Jerichau-Baumann, Ditlev Blunck og Louis Gurlitt. Udstillingen, der er produceret i samarbejde med Nationalmuseum Stockholm og Petit Palais i Paris, præsenterer over 40 af periodens allerstørste kunstnere. Tekst og foto: Niels Lyksted. Se videoen

Chart Art Fair

Syvende udgave af CHART Art Fair afvikles fra den 30. august til 1. september på Charlottenborg. CHART er den førende begivenhed for samtidskunst og design i Norden. Over tre dage samler organisationen et stort internationalt og nationalt publikum og skaber et mikrokosmos af kunstverdenen primært med fokus på nordisk kunst. Kunstnyt.dk besøgte udstillingen. Se Niels Lyksteds video fra arrangementet her.
Haugen Sørensen møder Willumsen

I udstillingen "Tiden møder tiden. J.F. Willumsen & Jørgen Haugen Sørensen" har Willumsens Museum inviteret en af Danmarks mest markante, nulevende billedhuggere Jørgen Haugen Sørensen til at gå i dialog med et udvalg af Willumsens værker. Haugen Sørensen har skabt nye skulpturer til udstillingen, men også arbejder fra de seneste 15 år bliver vist. Hans bronzeskulpturer, keramiske relieffer, tegninger og litografier møder her Willumsens monumentale marmorrelief, farverige malerier og ekspressive raderinger. Begge kunstnere har et godt blik på de skæve og sære eksistenser og har dyrket det groteske og afvigende. Her finder de noget interessant og udtryksfuldt. Mens Willumsens groteske motiver placerer sig et sted mellem humoristisk lethed og refleksioner over livets absurditeter, er Haugen Sørensens karikerede udtryk mere politisk spidende og samfundskritiske. Se den farverige og spændende udstilling senest 30.12. 2019.
Se videoen

Ung dansk kunst på Arken

Med udstillingen "Ung dansk kunst – Samfundsprognoser" præsenterer Arken 25 værker af 10 danske kunstnere, der alle er født i 1980'erne. De eksperimenterer med nye materialer og udtryksformer, når de undersøger og udfordrer den tid, vi lever i. Temaerne dækker arbejdskultur, tilhørsforhold og klimakrise. Klimaforandringer og menneskets relation til andre arter behandles indgående. Vi præsenteres fx for Silas Inoues arbejder med levende skulpturer af organiske materialer. Hertil kommer hans forunderlige gopler af sukker nedsænket i friture. De er inspireret af to goplearter i naturen, der kan transformere sig fra gammelt til ungt stadie og derfor betragtes som udødelige. Værkerne knytter dermed an til menneskets teknologiske stræben efter evigt liv. Til udstillingen er udarbejdet et rigt illustreret katalog, der kaster lys over meningen med de ofte gådefulde installationer, skulpturer, film og andre medier. Gå på opdagelse i Arken indtil den 15. marts 2020. Tekst og foto: Niels Lyksted.
Se videoen
Farvens kraft

Det er på høje tid, at vi her i landet får stiftet nærmere kendskab med den tyske kolorist Hans Purrmann (1880-1966). I modsætning til sine samtidige kunstnerkolleger blev han forskånet for krigens rædsler som soldat under de to verdenskrige. Det ser man tydeligt på hans valg af motiver og farver: farverige landskaber, stilleben med kraftige penselsstrøg, azurblå vægge, dekorative nøgenstudier og følsomme portrætter. Purrmann slog sig ned i Paris i 1905, hvor han mødte den dengang endnu ukendte maler Henri Matisse. Begge blev dog snart centrale figurer i det internationale kunstmiljø, som Matisse i de kommende år skabte i Paris. Gl Strands retrospektive udstilling om denne markante - men mindre kendte - kunstner har fået den meget rammende titel “Farvens kraft”. Gå ikke glip af denne særdeles anbefalelsesværdige udstilling. Slutter 15. sept. 19. Se videoen.
Bonnard på Glyptoteket

Pierre Bonnard (1867-1947) – beundret af Matisse og foragtet af Picasso på grund af hans manglende beslutsomhed, når det gælder farvevalg. Og elsket af mange netop på grund af farvevalget. Undertiden betegnes Bonnard som sen-impressionist, men han adskilte sig klart fra impressionisterne, der malede i naturen. Motiverne er som ofte fra hans private verden, men også landskabet og lyset udforsker han med impressionistiske teknikker efter år 1900. Glyptotekets udstilling, der bærer den engelske titel The Colour of Memory, er blevet til i samarbejde mellem Tate Modern og Kunstforum Wien. Den danske udgave er kurateret af Anna Kærsgaard Gregersen. Et særligt indslag er tre lyddesign, som fint supplerer den visuelle opfattelse af Pierre Bonnards billeder. Udstillingen kan opleves indtil den 22. september 2019.
Se videoen

1800-tals skulptur Glyptoteket

Glyptotekets seneste udstilling "Perfect Poses?" zoomer ind på 1800-tallets franske skulptur. Den byder på 31 værker fra Calouste Gulbenkian museet i Lissabon samt værker fra Glyptotekets grundlægger Carl Jacobsens samling. Alle skulpturer er hovedværker af de mest betydningsfulde franske billedhuggere, som Jean-Baptiste Carpeaux, Jules Dalou, Auguste Rodin og Aristide Maillol. I det 20. århundrede blev den slags skulpturer anset for gammeldags, men i denne udstilling nærstuderes skulpturerne på ny, organiseret efter positur. Dermed træder skulpturernes universelle, almenmenneskelige indhold frem, fortalt gennem deres positurer og øvrige kropssprog. Set i lyset af det 21. århundredes fokus på krop og perfektion - ikke mindst på de sociale medier - kan vi måske genkende os selv eller blive inspireret til at iscenesætte os selv på nye måder. Udstillingen kan opleves indtil den 16. juli 2019. Tekst og fotos: Niels Lyksted. Se videoen.
Hammershøi by Elmgreen&Dragset
I en ny udstilling på Statens Museum for Kunst udforsker kunstnerduoen Elmgreen & Dragset forestillinger om “hjemmet” med udgangspunkt i en af duoens store forbilleder: Vilhelm Hammershøi. Hammershøi er ofte beskrevet som en kunstner, der er optaget af det nære og det hjemlige. Elmgreen & Dragset synes derimod, at det er fraværet, der er det gennemgående. For dem mangler der liv i Hammershøis malerier. Der er ikke meget, der tyder på, at hjemmet er et sted, hvor man trives. Man fornemmer en stilhed som på én gang er poetisk og sørgmodig, men samtidig er faretruende. Kunstnerduoen mener, at det perfekte borgerlige hjem gemmer på historier om fortvivlelse og elendighed under den pæne overflade. De idealiserede hjemlige rammer kan drive Dragsted (tv) & Elmgreen til enten resignation eller vanvid. Udstillingen slutter 1.9.19. Foruden kunstnerduoen selv medvirker en række samtidskunstnere. Se videoen
Ferlov Mancoba i Sølvgade

Med udstillingen "Sonja Ferlov Mancoba" trækker Statens Museum for Kunst en af nyere tids mest betydningsfulde og kompromisløse danske kunstnere frem i lyset.Sonja Ferlov Mancoba fandt især inspiration i kunst fra afrikanske kulturer, men også fra Ægypten, det ældste Grækenland og fra Indonesien, Mexico og Norden. Maske-motivet er et eksempel på Ferlov Mancobas arbejde med at bruge træk fra global kultur i sin egen kunst. I ikke-vestlige samfund fandt hun ting, der var resultatet af en fælles søgen efter spirituelt indhold. Og det blev idealet for hendes eget arbejde og en hjørnesten i hendes kunstsyn.Udstillingen kan ses til og med den 5. maj 2019.  Senere vises den i en mindre version i Centre Pompidou i Paris. Se videoen.

Hansen og Bigum på Sophienholm

Hvad i alverden har den hæderkronede fynbomaler Peter Hansen og Martin Bigum, kendt for tegneserieagtige billeder, til fælles? Noget ganske væsentligt: evnen til at fange og skildre øjeblikket, nuet. Peter Hansen arbejdede ofte med menneskefiguren og naturen eller undersøgte stedets betydning. Det samme er kendetegnet for Martin Bigum. På udstillingen ”Det maleriske nu” på Sophienholm viser Bigum gennem egne værker og ved særlige udvalg af Peter Hansens værker, hvor slagkraftig og vild en maler, Peter Hansen rent faktisk er.Udstillingen blev til på Fåborg Museum i 2018, som var 150-året for den markante fynbomalers fødsel. Udstillingen vises frem til den 28. april 2019 på Sophienholm.
Tekst og foto: Niels Lyksted. Se videoen

Lysternes Have på Kastrupgård

Maria Rubinkes foretrukne materiale er porcelæn, men hun arbejder også i bronze. Hendes direkte inspirationskilde til udstillingen på Kastrupgård er Hieronymus Boschs berømte maleri "Lysternes have" fra ca. 1504, hvor Himlen, Jorden og Helvede er afbildet med fantasifulde dyr og nøgne, skøre kroppe i et drømmelandskab. Da Rubinke i dette tilfælde har beskæftiget sig med kulturarven, har udstillingen fået titlen "Legacy". Museets udstillingsrum er til lejligheden omdannet til eventyrlige og fantasifulde landskaber, hvor stemningen fra Alice i Eventyrland møder Rubinkes surrealisme. Der er rigeligt at gå på opdagelse i. Langt mere end denne video kan rumme. God fornøjelse! Udstillingen kan ses til og med den 19. maj 2019.
Se videoen.

Piccininis hygge og uhygge

Fabelunivers på Arken Under titlen "En kærlig verden" inviterer Arken på et univers af magiske fabeldyr, levendegjorte maskiner og muterede menneskevæsener, der har fået liv gennem nye teknologier. Bag udstillingen står australske Patricia Piccinini, som vi tidligere har stiftet bekendskab med på udstillingen "Gys! Er den levende?" I Piccininis kunst mødes det legesyge og det fantasifulde med det aparte og gruopvækkende. Et møde, der balancerer hårfint mellem det foruroligende og det følsomme. Arkens tankevækkende udstilling om fremtidens livsformer og fællesskaber vises til og med den 8. november 2019.
 Se videoen

Jordforbindelser på Kunstmuseet

Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab præsenterer fremragende dansk landskabskunst samlet fra hele det 19. århundrede. På udstillingen vises værker af blandt andre C.W. Eckersberg, J. Th. Lundbye, Vilhelm Hammershøi, Fritz Syberg og Peter Hansen (herover). Alle kunstnere, der fortolkede landskabernes store forandringer i tæt dialog med videnskaben. Sammen med malerne udstilles naturvidenskabelige genstande knyttet til geografi, geologi og landbrugsudvikling. De to anerkendte samtidskunstnere, Rune Bosse og Camilla Berner, tilføjer en aktuel dimension på emnet med nye værker, der er lokalt forankrede og stedsspecifikke. Se udstillingen senest 28. april 2019. 
Se videoen.
Grønningen i GL STRAND

39 danske samtidskunstnere udstiller frem til den 6. april 2019 på GL STRAND. Det er første gang, at kunstnersammenslutningen Grønningen kan opleves i de smukke lokaler, men forhåbentlig ikke sidste gang. Samtidskunsten får nemlig en ekstra dimension i de klassiske lokaler. Udstillingen er en mangfoldig præsentation af dansk samtidskunst, som den kommer til udtryk i værker af nogle af landets fremmeste kunstnere – på tværs af generationer, stilarter, genrer, formater og medier. Anette Harboe Flensburg, Leonard Forslund, Erik A. Frandsen, Anita Jørgensen, Eske Kath, Eva Koch, Allan Otte, Trine Søndergaard, Malene Landgreen, Peter Bonnén, Michael Mørk og Eva Steen Christensen (herover) er blot nogle af de mange kunstnere, som deltager i udstillingen. Se videoen.

Morten Buch på Kastrupgård

På Kastrupgårds udstilling PICNIC udforsker den danske kunstner Morten Buch det klassiske motiv ’Frokost i det grønne’. Motivet er nok mest kendt fra Édouard Manets berømte værk fra 1863 af samme navn. Hos Buch er ”PICNIC” en moderne udgave i både titel, form og indhold. Centralt i udstillingen er 44 helt nye monotypier – den særlige form for grafisk tryk, hvor der kun laves et enkelt unikt tryk. Disse suppleres af skulpturer og et stort maleri, som ligeledes har samme tema. Slutter 20. januar 2019. Se videoen.
Carl-Henning og Ramson i Lyngby

Carl-Henning Pedersen og Sidsel Ramson: "Kunst og kærlighed". "At rejse er at leve," var H.C. Andersens motto. Det samme gjaldt for kunstnerparret maleren Carl-Henning Pedersen og fotografen Sidsel Ramson. Gennem 30 år foretog de mange rejser til fremmede himmelstrøg og andre kulturer, hvor de hver med deres udtryksform nedfældede deres indtryk. Carl-Henning med sine farvemættede malerier og akvareller, og Ramson i fortællende fotografier. Se den spændende udstilling på Sophienholm senest den 13. januar 2019. Tekst og video: Niels Lyksted. Se videoen

Tre surrealister i Gl Strand

De fleste kunstinteresserede kender Wilhelm Freddie, Richard Mortensen og Vilhelm Bjerke-Petersen fra den danske surrealistiske bevægelse. Men langt færre kender deres kvindelige kolleger Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen og Elsa Thoresen (herover), der i deres storhedstid markerede sig blandt frontløberne indenfor den danske surrealisme. Kunstforeningen Gl Strand skriver dansk kunsthistorie ved for første gang at vise de tre kunstnere side om side i en omfattende præsentation af deres surrealistiske værker fra de succesfulde år i perioden 1920erne-1940erne. Slutter 20. januar 2019. Se videoen.
Odilon Redon på Glyptoteket
Med udstillingen "Into the Dream" afholder Glyptoteket den første soloudstilling i Danmark med den franske kunstner Odilon Redon (1840-1916). Udover Redons egne værker indeholder udstillingen kunst fra museets egen samling. På tværs af fransk maleri, oldtidens Ægypten og det antikke Grækenland repræsenterer de store dele af Redons sammensatte inspirationskatalog. Alle teknikker er repræsenteret blandt udstillingens flere end 150 værker. Gå ikke glip af denne enestående udstilling. Se den senest 20. januar 2019. Niels Lyksted kiggede indenfor
Se videoen
Ancher på Hirschsprungske

Skagenmaleren Michael Ancher (1849-1927) er især kendt for sine billeder af havets og fiskernes barske liv. Men han havde også et stærkt blik for kvinderne omkring ham: Fiskerkonerne, de lokale piger, borgerskabets fine fruer og ikke mindst kvinderne i hans egen familie; Anna Ancher, datteren Helga og svigermoderen Ane Brøndum herover. Udstillingen varer til og med den 13. januar 2019. Se videoen.
Steen-Knudsen: Love, Fear and Evil
Nina Sten-Knudsen (f. 1957) har altid arbejdet figurativt, med mange billedlag og historier i hvert enkelt maleri. Udstillingen handler om ondskab, angst, sorg, smerte og fortidens forbrydelser. Om kolonimagternes forbrydelser i Afrika. Om nazisternes forbrydelser. Om udnyttelse af børnearbejdere. Om livet som heroinjunkie. Fra 8. september til 4. november. Se videoen.
Danh Vo på Kunstmuseet

Statens Museum for Kunst viser frem til den 2. december 2018 en stor retrospektiv udstilling med en af Danmarks største internationale kunstnere lige nu: Danh Vo. Udstillingen er kurateret i samarbejde med Guggenheim Museum i New York. Udstillingen byder på flere end 76 kunstværker, heraf flere helt nye værker produceret specielt til SMK. Se videoen
Vincent van Gogh på Arken

Arken viser til den 20. januar 2019 særudstillingen "Van Gogh". Her stilles skarpt på den berømte kunstners værk, tro og natursyn. Udstillingen viser, hvordan Van Gogh gennem sine skildringer af sydfranske hvedemarker, solbagte olivenlunde og hollandske høstarbejdere ville udfolde det guddommelige i naturen og i mennesket – midt i en brydningstid, hvor troen var under pres fra moderne filosofi og videnskab. 28 malerier og 11 tegninger udstilles, alle udlånt fra det hollandske Kröller-Müller Museum. Se videoen

Richard Winther på Kastrupgård

"Nye Blikke - I Hus med Richard Winther" er titlen på en ny udstilling på Kastrupgård. Centralt i udstillingen er naturligvis værker af Richard Winther (1926-2007). Men til lejligheden er inviteret 13 yngre kunstnere, som er gået i dialog med multikunstnerens spraglede kunstprojet med nye arbejder. De nye værker er baseret på kunstnernes egne oplevelser med Richard Winther og hans  kunst. Udstillingen er kurateret af de deltagende kunstnere Camilla Thorup, Anne Torpe, Lars Tygesen og Birgitte Støvring. Slutter 30. september 2018. Se videoen.
Michelangelo i Firenze og Rom

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, eller bedre kendt som Michelangelo (1475-1564), er en af de største kunstnere nogensinde. Han virkede som billedhugger, maler, arkitekt og digter i Renæssancen. Videoen fokuserer på nogle af hans berømteste skulpturer i Rom og Firenze: Ungdomsværket Pietà (Peterskirken i Rom), David (Firenze, herover), den modne Pietà (Firenze) samt Morgengry og skumring, Nat og Dag (Firenze). Michelangelo blev begravet i Santa Croce kirken i fødebyen Firenze. Videoen er fotograferet og produceret af Anna Wu og Niels Lyksted i juni 2018. Se den her.

Brendekilde og Edvard Munch

Ralph Sonne fremsætter i ny bog den interessante tanke, at Edward Munch kan være blevet inspireret til sit verdensberømte maleri Skrik af Brendekildes maleri Udslidt. Begge billeder har skriget som centralt udtryk. Hertil kommer brugen af røde/orange/brune nuancer.
 Læs her Niels Lyksteds omtale af den nye sp
ændende bog og se hans video om Brendekilde

Willumsen på Arken

Arken viser frem til 13. januar 2019 J.F. Willumsens største værker. Det er en farvemæssig tour de force gennem mesterens kompromisløse livsværk. Udstillingen er skabt i samarbejde med J.F. Willumsens Museum og sætter særligt fokus på kunstnerens inspiration fra datidens popkultur. Lola danser, hedder maleriet herover fra 1921. Se videoen.

Symbolismen i Sølvgade 

I slutningen af 1800-tallet får en gruppe danske kunstnere nok af realismens stræben efter at gengive virkeligheden objektivt og neutralt. Som modsvar vender de blikket mod det indre liv, følelser og tanker. Kunstnerne udtrykker sig i både dekorative, mystiske og gådefulde sjælebilleder. Med udstillingen “Hieroglyffer - symbolismens tegninger 1890-1910” viser Statens Museum for Kunst gennem 100 kunstværker, hvordan man kan udforske drømme og syner, der blandt andet viser sig gennem symboler som snørklede træer, blomster, keramik og gravide kvinder. Når udstillingen har fået titlen “Hieroglyffer” skyldes det, at hieroglyffer er stiliserede billedsymboler, tegn på noget dybere og en anden verden på samme måde som en ægyptisk hieroglyf er et billedtegn. “Hieroglyffer” tager udgangspunkt i tegninger, men viser også grafik, maleri og keramik. Se den spændende og originale udstilling senest den 12. august 2018. Og nyd den smukke farvesætning af lokalerne!
Se videoen
Stor fotokunst hos Gl Strand

Udstillingen Vogue Like a Painting stiller skarpt på modefotograferiets inspiration fra maleriet og forskellige kunsthistoriske perioder.Siden begyndelsen af det 20. århundrede har modefotografiet ladet sig inspirere af andre kulturelle udtryk, såsom det sanselige og det maleriske. Vogue Like a Painting udforsker denne sammenhæng mellem fotografiet og maleriet. Foruden at formidle om skønhedsidealer viser udstillingsværkerne, at modefotografiet også har en æstetisk agenda, som trækker tråde mellem skønhed, mode og kulturelle tendenser. Vogue Like a Painting viser 60 ikoniske værker af 28 modefotografer. Blandt de medvirkende er Annie Leibovitz, Sheila Metzner, Cecil Beaton, Horst P. Horst m.fl. De er i perioden fra 1930’erne til i dag blandt nogle af verdens mest indflydelsesrige modefotografer og alle tilknyttet Vogue. 
Den imponerende udstilling kan ses til og med den 26. august 2018. 
Niels Lyksted besøgte udstillingen. Se hans smukke video.
Shirin Neshat hos Faurschou
Den iransk-fødte amerikanske kunstner Shirin Neshat er kendt verden over takket være hendes virke som fotograf, videokunstner og filminstruktør. Sidste år kunne hun tillige skrive operainstruktør på sit cv, idet hun var co-instruktør på Verdis opera Aida i Salzburg. Faurschou Foundation har netop haft premiere på Shiri Neshats seneste spillefilm “Looking for Oum Kulthum”. I tilknytning til filmforevisningen har den private kunstinstitution arrangeret en udstilling om den berømte ægyptiske sangerinde samt materiale med tilknytning til filmens tilblivelse. Udstillingen kan ses indtil den 7. september 2018. Der er daglige filmforevisninger af den smukke og spændende film kl. 11.30 og 15.00. Varer 90 min.
Se Niels Lyksteds video fra udstillingen.
Johannes Larsen på Sophienholm
 

Sophienholm fejrer, at fynbomaleren Johannes Larsen netop er fyldt 150 år. Det sker med udstilingen Johannes Larsens have.
Kunstnerparret Alhed (1872-1927) og Johannes Larsen (1867-1961) skabte på Møllebakken i Kerteminde et smukt kunstnerhjem med omgivende have, som i sin fulde udstrækning omfattede hele fem tdr. land. På Møllebakken blev den store naturhave brugt som socialt rum og som motiv – kunstnerisk fortolket af både Alhed og Johannes. Haven var i sig selv et lille paradis og var samtidig en overgangszone og et forbindelsesled mellem hjemmet og den ”vilde” natur. Den interessante udstilling kan ses til og med den 10. juni 2018. Det tilhørende katalog ”Haven ved Havet” byder på smukke illustrationer og interessante artikler om fynbomalernes foretrukne samlingssted.
Se videoen.
Villa til Ragna & Franka

På Kastrupgård hylder en række samtidskunstnere pionererne Franka Rasmussen og Ragna Braase, der i 1950’erne og 1980’erne eksperimenterede med utraditionelle skulpturmaterialer. De skabte stoflige relieffer og næsten arkitektoniske skulpturer af tekstiler, måtter, børster, garnnøgler og mange andre hverdagsmaterialer. Udstillingens kuratorer Charlotte Thrane og Torgny Wilcke har kombineret Ragna og Frankas skulpturer med egne og 13 andre samtidskunstneres værker til en totalinstallation. 
 
Foto:  Africanas hus, vævning og metalstativ (1981) af Ragna Braase. 
Se videoen
Marinemaleren Anton Melbye

De færreste danskere kender formentlig den danske guldaldermaler Anton Melbye (1818-1875). Selv i samtiden var han stort set ukendt blandt blandt sine landsmænd. Og så var han endda elev af C.W. Eckersberg. Anton Melbyes værker er hyppigst at finde i private samlinger - herunder også Den Hirschprungske Samling. Den fornemme udstilling kan ses til den 17. juni 2018. I tilknytning til udstillingen har Den Hirschprungske Samling udgivet et meget informativt katalog, der på bedste vis kaster nyt lys over den her i landet oversete guldaldermaler. Anton Melbye havde to brødre, Vilhelm og Fritz, som også malede mariner.
Se videoen.

Jesper Christiansen i Gl Strand

I kunstkredse er Jesper Christiansen velkendt både som professor ved kunstakademiet (2002-2008) og som billedkunstneren med litterære referencer som fx Marcel Proust og Virginia Woolf. Sådanne referencer er centrale i udstillingen “Forbillede”. Gl Strand viser her billeder fra de sidste 10 år samt helt nye værker skabt specielt til lejligheden. Udgangspunktet for malerierne er personlige læsninger af skønlitterære mesterværker, som Jesper Christiansen forener med indtryk og tanker fra nær og fjern. Det kan fx være egne rejseskildringer eller oplevelser fra og omkring hjemmet i Odsherred. Kronprins Frederik, der er protektor for Kunstforeningen GL Strand deltog i åbningsarrangementet og herover forklarers kunstneren om detaljer i udstillingen. “Forbillede” vises til den 22. april 2018.
Se videoen

Lyshav på Glyptoteket

I anledning af Copenhagen Light festival 2018 er Glyptoteket badet i lys - ude såvel som inde. Dermed ses mange af museets berømte skulpturer i nyt lys. Det gælder fx Kai Nielsens Vandmoderen, der emmer af frugtbarhed omringet af papyrusplanter og kravlende spædbørn. Festivalen byder desuden på et væld af lysinstallationer i det centrale København lavet specifikt til lejligheden af førende lysdesignere og lyskunstere.
Se video fra museet
Hyldest til Rodin

17. november 2017 var det 100 år siden Auguste Rodin (1840-1917) døde. Over hele verden markeredes det med udstillinger, også på Glyptoteket, som har den største samling af skulpturer uden for Frankrig. Blandt disse to af Grubleren, en 181 cm høj og en mindre, 72 cm høj. I anledning af 100-året for Rodins død har Niels Lyksted samlet en billedkavalkade af kunstnerens tegninger og akvareller fra udstillingen "Flygtige øjeblikke" på Kunstmuseet og Glyptotekets samling af skulpturer.
Se videoen
Lemmerz kredser om døden

Christian Lemmerz er født 1959 i Tyskland, uddannet på Kunstakademiet i København og med tilknytning til Værkstedet Værst 1982-84 og Performancegruppen Værst fra 1985. Har bl.a. udstillet på ARoS, Statens Museum for Kunst, Randers Kunstmuseum og
Cisternerne. Udstillingen "The Night is Lauge" i Hans Alf Gallery, Holbergsgade 8 i København, består af skulpturer og tegninger, alt i sort/hvid. Tegningens titel herover er Heroin og fra 2017. Niels Lyksted har taget alle billeder i sort/hvid
Se videoen
Keramik i Middelfart

Tommerup Keramiske Værksted har gennem de seneste 30 år opbygget en international særstatus inden for fremstilling af keramisk kunst i stort format. CLAY i Middelfart markerer værkstedets jubilæum ved at vise en lang række af de værker, der gennem tiden er udført på værkstedet. Hertil kommer 15 helt nye værker skabt specielt til udstillingen. Stedet byder også på Erik Vejstrup Samlingen, flere hundrede værker af de kendte kunstnere.Slutter 1.4. 18.
 Se videoen

Lars Physant på Kastrupgård

Som maler læner Lars Physant sig op ad traditionen og hylder sine forbilleder. Samtidig giver han traditionen og dermed maleriet helt nyt liv – idet han bogstavelig talt fragmenterer billedfladen ved at opbygge billederne af flere mindre lærreder, der tilsammen skaber et motiv, der på mange måder mimer den måde øjet bevæger sig på og flakker, når vi skal registrere den komplekse visuelle verden. Til 28. januar 2018.
Se videoen
Kubrick i Gl Strand

Den store retrospektive udstilling "Stanley Kubrick – The Exhibition" giver et kig ind i den visionære mesterinstruktørs arbejdsrum. Den ortæller historien om Kubricks usædvanlige vej til filmen og det, der gorde hans film til stor kunst. Udstillingen kan ses til 14. januar 2018. I videoen medvirker Kubricks producer Jan Harlan og kurator Pernille Fonnesbeh. Se videoen
Sivertsen på Sophienholm

Jan Sivertsen kalder udstillingen på Sophienholm for "Farven først". Det skyldes, at han på nærmest videnskabelig og filosofisk vis forsøger at komme helt ind til maleriets egentlige væsen. Med udgangspunkt i et værkudvalg af hans tidlige arbejder, som samstilles med en række helt nye store malerier, vises forskellige aspekter af hans arbejde med maleriet. Udstillingen slutter 29. oktober 2017.
Se videoen

Immanuel Ibsen på Nivaagaard

Den stille uro prægede Ibsens personlighed og billeder såvel som den tid, han levede i. I 1930'erne malede han sin motivverden: opstillinger på bordet og udsigter fra vinduet. Kontraster, asymmetri og ulmende farvespil kendetegner værkerne. Slutter 7. januar 2018.
 
Se videoen

Warhol i Amsterdam

Dejlige Marilyn Monroe, hele verdens kæledække, foreviget af Andy Warhol og fotograferet af Niels Lyksted på en stor Warhol-udstilling i Amsterdam. Her er alle de berømte dronninger, Mao, m.fl.  Lyksted zoomer tæt på, en fremragende video.
Se videoen.
Fantastiske Kvium på Arken

Michael Kviums motivverden er meget aparte, hans kunst ligner ikke nogen anden dansk eller international kunstner. Han er helt sin egen. 2. september til 14. januar kan seneste værker fra 2016 og 2017 opleves på Arken. Det er en udstilling med knald på, skulpturer og malerier fylder flere sale på museet i Ishøj. Herover er det The Gallery V fra 2017, 220x250 cm.
Se videoen
Portrætter på Hirschsprungske

Hirschsprungske Samling udstiller til 7. januar 2018 en lang række portrætter fra guldalderen, af Købke, Constantin Hansen, Bendz m.fl. Et af dem er C.W. Eckersbergs Grev Preben Bille-Brahe og hustruen Johanne Caroline (herover, udsnit) et bestillingsarbejde købt af greven i 1817 for 520 rigsdaler. I 1938 erhvervet af Glyptoteket hos Winkel & Magnussen for 18.000 kr.
Se videoen.
I Vermeers fodspor

Johannes Vermeers navn er knyttet til verdens største kunstsvindler, Han van Meegeren, som måtte bevise, han var svindler, da ingen troede på ham. (Læs om sagen her). Vermeers malerier er noget af det ypperste verdenskunsten har at byde på. Herover er det Mælkepigen eller Køkkenpigen, som nogen omtaler det, malet omkring 1658 og tilhørende Rijksmuseum i Amsterdam. Vermeers produktion er meget beskeden, kun ca. 35 malerier blev det til.
Se videoen
Faurschous seneste

Faurschou Foundations er berømt ude og hjemme. Niels Lyksted kiggede forbi med sit kamera og skød løs på de syv udstillere: Elmgreen & Dragset, Tracey Emin,Anselm Kiefer, Paul McCarthy, Al Weiwei samt Bjarne Melgaard, som er mester for værket herover, i udsnit, Mixed media af syntetisk hår, resin lak og oliemaling. Elmgreen & Dragsets tankebækkende installation om kunstverdenens absurditeter, når det gælder penge, kan ikke gengives i denne video. Den skal ses på udstillingen, som vises helt frem til 18. august 2018. Kubiensvej 11, 2000 Nordhavn.
 
Se videoen. 

Rembrandts mesterværker

Rembrandt er ofte nævnt som verdens bedste portrætmaler, hvilket er svært at modbevise. Over 300 "ægte" Rembrandt i 1930erne er af eftertiden erklæret uægte. Nivaagaard og Statens Museum for Kunst har ifølge seneste eksperter ægte Rembrandt. Maleriet herover er portræt af Johannes Uyttenbogaert fra 1633. I 1992 solgte Sotheby's det i London for £3,8 mio. I dag hænger det på Rijksmuseum i Amsterdam.
Se videoen
Rembrandts hus

I 1639 købte Rembrandt et kæmpehus i Amsterdam for lånte penge. Det gik godt til 1658, hvor han blev erklæret konkurs og med familien måtte flytte til betydeligt mindre. Først i 1911 åbnede huset som museum indrettet med 1600-talt inventar. Huset ejer ingen malerier af mesteren, men en næsten komplet samling af hans raderinger. Herover med hvidt passepartout er det Landskab med tre træer sign. og dateret 1643.
Se videoen.
Grundtvigskirken – flot arkitektur

Niels Lyksted har besøgt kirken og skriver: "Opført af P.V. Jensen Klint. Efter hans død i 1930 færdiggjorde hans søn, arkitekt Kaare Klint, byggeriet, herunder den store prædikestol, alteret, stolene og det lille orgel på nordvæggen. Hans søn igen, Esben Klint, tegnede det store orgel i vest og lysekronerne, der giver et særligt varmt skær i murstensbygningen".
Se videoen.

Utzons kirke i Bagsværd

Om den modernistiske kirke skriver Niels Lyksted: "Bagsværd Kirke er tegnet af arkitekt Jørn Utzon. Den er en moderne abstraktion over en arketypisk dansk hvidkalket, romansk landsbykirke. Inden i kirken overrasker et usædvanligt kirkerum. Kirkens inventar, orgel og flygel er ligeledes tegnet af Jørn Utzon. Kirken blev opført 1973-1976".
Se videoen.

I glas og ramme i Kastrup

Kastrupgårdsamlingen har lånt et stort antal glasarbejder af danske og internationale kunstnere af Glasmuseet i Ebeltoft og parret dem med grafisk kunst fra egen samling. Det er der kommet en spændende udstilling ud af, som løber frem til 30. september 2017.
Se videoen
Fornem glaskunst på Sophienholm

Glaskunst er en imponerende kunstart. Der skal helst godt med farver på, som til fulde er opfyldt i Carl-Henning Pedersens værk herover, hængt op med Bagsværd sø i baggrunden. Dr. Glas, som Per Steen Hebsgaard omtales, er teknikeren bag de mange arbejder på Sophienholm frem til 27. august 2017. Se videoen.
Janssons berømte Mumitrolde

Kunstforeningen Gl Strand har gjort et kup ved at udstille Tove Janssons verdensberømte Mumietrolde. En aldeles vidunderlig udstilling, som kan ses frem til 3. september. Udover troldene er der portrætter og andre motiver af den finsk-svenske kunstner, som døde i 2001.
Se videoen
Christian II's billedsamling

Christian II (1481-1559) var konge af Danmark, Sverige og Norge og havde råd til at anskaffe god kunst. Han sad også model for de store navne, herover malet i 1515 af Michael Sittow. Tilhører Kunstmuseet og frem til 17. september 2017 en del af en udstilling på museet om kongens billedpolitik.
Se videoen
Svenske Kristalova i Gl Strand

Klara Kristalova er tjekkisk født (1967), men bor og arbejder i Sverige. Hun arbejder mest i keramik og hendes fantasifulde arbejder er fulde af herlig humor. Hun har udstillet over store dele af verden og repræsenteret på flere museer, bl.a. Nationalmuseum Stockholm
Se videoen
Guldalder-Blunck på Nivaagaard

Ditlev Blunck er blandt de berømte guldaldermalere, en stilart som på linje med skagensmalerne tilsyneladende ikke mister populariteten hos publikum. Herover Mareridt fra 1846, hvor en dæmonisk mare med harehoved har skaffet sig en misundelsesværdig udsigt. Blunck malede bl.a. portrætter og genrebilleder.
Se vidoen
Fyns Grafiske Værksted i Kastrup

Kastrupgårdsamlingen udstiller frem til 5. juni grafiske arbejder af omkring 70 medlemmer fra Fyns Grafiske Værksted. Det er udelukkende sort/hvide arbejder. Herover er det en radering af Peter Brandes fra 2009.
Se videoen
Malene Landgreen i Gl Strand

Kunstforeningen skriver: Malene Landgreen har igennem 25 år arbejdet med et særligt rum for kunsten og det maleriske udtryk, og hendes udstilling vil vise spændvidden og omfanget af hendes arbejde. Til 28. maj
Se videoen
GYS på Arken

GYS – er den levende? Arkens udstilling frem til 6. august med 31 internationalt anerkendte kunstnere, som viser hyperrealistiske skulpturer, man har lyst til at røre ved for at konstatere, om det nu ikke er rigtige levende mennesker. Tre danske kunstnere er med, Uffe Isolotto, Kurt Trampedach (telefonboks) og Peter Land (hjemløse under papkasser).
Se videoen
Rembrandts raderinger

Videoen begynder med Abrahams offer, Den fortabte søn samt Joseph og Potifars hustru. Det nye Testamente: Flugten til Ægypten, Maria med Jesus-barnet, Jesus forkynder, Jesus driver vekselererne ud af templet, Kristus forkynder (The hundred guilder print), Jesus præsenteres for folket, Korsfæstelsen og endelig Jesus i Emmaus: han er genopstået, men de to disciple genkender ham ikke umiddelbart. Der afsluttes med landskaber, portrætter og selvportrætter.
Se videoen

EXTRACT – YOUNG ART PRIZE

Gl. Strand skriver: EXTRACT er et koncentrat af årets nyuddannede kunstnere, et håndplukket udvalg blandt de mest talentfulde kunstnere fra danske og internationale kunstakademier. 
De deltagende kunstnere på EXTRACT - YOUNG ART PRIZE CPH 2017 er: Hannah Anbert (DK/Det Kgl. Danske Kunstakademi), Rune Bosse (DK/Det Kgl. Danske Kunstakademi), Una Gunnarsdóttir (ISL/Det Kgl. Danske Kunstakademi), Holly Hendry (UK/RCA), Li Yuanchen (CHN/CAFA), Lotte Nielsen (DK/RCA), Zhang Yunfeng (CHN/CAFA).
Se videoen
Rauschenberg på Gl. Holtegaard
Niels Lyksted fortæller om videoen: De indledende billeder viser Robert Rauschenbergs  berømte ged. Den er ikke med i udstillingen. Blot hans signatur. Der vises en gammel DR-udsendelse om kunstneren på udstillingen. I videoen citeres fra denne. Der indledes med kunstneren som ung og afsluttes med Rauschenberg som 80-årig. Værkerne imellem skal blot vise eksempler fra hans karriere gennem tiden, de er ikke udstillede. Og så er indsat fotos fra den smukke barokhave bag udstillingsbygningen.
Gl. Holtegaard viser udstillingen Window to China til 17. april. 12 af collagerne skabt til en særlig udstilling i Beijing i forbindelse med Olympiske Lege 2008. Se videoen. 
Japanisme på Kunstmuseet

Udstillingen Japanomania i Norden 1875-1918 viser påvirkningen fra Japan som en række danske og internationale kunstnere tog til sig. Det var blandt andre danske L.A. Ring, Anna Ancher og Vilhelm Hammershøi. Herover finske Albert Edelfelts Virginia, 1883. Kan ses 19. januar til 23. april 2017. Flot udstilling.
Se videoen
Jens & Morten – Agora

Gl. Strand skriver: Jens & Morten indtager udstillingsrummet på 3. sal i GL STRAND med en større konstruktion, som er skabt af kølige, industrielle stålgitre. Disse danner små rum, som indrammer forskellige materialer og genstande som industrielle installationstavler og transportbånd, en stemningsfuld lyssætning og 3D printede skulpturelle objekter.

Se videoen
 Bruun Rasmussens Cobra-auktion

Ved eftersynet på CoBrA-auktionen i Bredgade 24. november 2016 havde huset engageret Troels Andersen, landets mest vidende om Asger Jorn og CoBrA. Her er det Alechinskys Et mon bureau fra 1990-93, han forklarer om.
Se videoen
L.A. Ring på Ordrupgaard

L.A. Ring er en af vores mest elskede malere. Her er han fotograferet malende i en landsby med unge tilskuere. Blandt Rings berømte malerier er Kalkemanden, utallige landbymotiver samt interiører. Slutter 26. februar 2016
Se videoen
Antonio Canova på Bode Museum

Antonio Canova (1757-1822) er den mest berømte italienske nyklassicistiske billedhugger. Udstillingen på Bode Museum i Berlin viser fra skitser til færdige i marmor. Canova var samtidig med Thorvaldsen, men det var Canova, der var Napoleon Bonapartes foretrukne kunstner. Canova var besat af dansen, hvilket til fulde dokumenteres på udstillingen, som slutter 22. januar 2017.
Se videoen
Käthe Kollwitz i Berlin

Käthe Kollwitz' kunst er én stor fremstilling af sorg, lidelser, krig, død og fortvivlelser. Hun er en af de mest markante tyske 1900-talskunstnere, mest kendt for sine stærke tegninger, grafik og skulpturer. Herover er det hendes skulptur Pietà, fra 1937-39, symboliserende hendes søn Peters død i 1914. Den har en meget stærk placering i Neue Wache i Berlin, et monument over 2. verdenskrigs faldne og tyranni.
Se videoen
Théodore Rousseau på Glyptoteket

Museet skriver: Trods sin store betydning har Rousseau i lang tid stået i skyggen af efterfølgende generationer af franske malere – ikke mindst impressionisterne. Han indtog kunstscenen i en periode, hvor landskabsmaleriet opnåede status som en af de mest populære og eksperimenterende genrer. Her lå uendelige maleriske muligheder i naturens fænomener, det lunefulde vejr og det omskiftelige lys. Slutter 8. januar 2017.
Se videoen

Das Kapital i Berlin

Museet Hamburger Bahnhof skriver: Et flygel og en økse, filmprojektorer, båndoptagere, en vandkande, en vaskebalje, vask, sæbe - og 50 tavler tæt skrevet: Installationen "Kapital" af Joseph Beuys betragtes som arven fra den legendariske, men også kontroversielle konceptuelle kunstner.Dette er en verdensbegivenhed, og jeg håber, at Berlin fatter det, sagde National Gallery direktør Udo Kittelmann ved åbningen. Herover Warhols Mao. Slutter 6.11. 2016.
 Se videoen

Tovborgs Noas ark i Gl. Strand

Herlig udstilling af Alexander Tovborg i Kunstforeningen Gl. Strand med afsæt i Noas ark. En meget anderledes udstilling, men abolut seværdig. Vi møder arkens mange forskellige dyr, humoristisk fremstillet og pragtfuldt bemalede i klare farver og stiliserede mønstre.
Se videoen.
Tøjner i Kastrupgaardsamlingen

"Camus' ansigt" i Kastrupgaardsamlingen er med sine 59 værker på papir og lærred Vibeke Tøjners største udstilling i lang tid. Udstillingen tager udgangspunkt i fem portrætter af forfatteren Albert Camus, men er for størsteparten abstrakte værker, som Tøjner er mest kendt for. Slutter 29.2. 2017.
Se videoen.
I Italiens lys på Hirschsprungske

Hirschsprungske Samling viser frem til 29. januar 2017 en spændende udstilling om danske og norske kunstneres virke i Italien i årene 1879-1886. Vi ser smukke malerier af bl.a. Krøyer, Viggo Pedersen, Zahrtmann, Th. Philipsen, norske Eilif Peterssen, som også var aktiv i Skagen, samt Joakim Skovgaard, der er mester for billedet herover.  Se videoen
Jacob A. Riis hos New Yorks fattige

Jacob A.Riis' reportagefotografier fra New York, hvor han har besøgt byens fattige immigranter, er verdenberømte. Deprimerende, men dokumentarisk materiale af kolossal betydning. Udstillingen "Light in Dark Places" i Gl. Strand til 8.1. 2017, derefter Ribe Kunstmuseum.
Se vidoen
J.F. Willumsens Sol og ungdom

Et hovedværk i dansk kunst er J.F. Willumsens kæmpelærred på over 4 meter i bredden, Sol og ungdom fra 1910, som til dagligt hænger tpå GöteborgsKunstmuseum. Frem til 8. januar 2017 kan det ses udstillingen "I Bølgen blå" på J.F. Willumsens Museum i Frederikssund.
Se videoen
Erotiske Rodin i Sølvgade

Alle kender Auguste Rodins skulpturer, Kysset, Grubleren med flere. Men hans store produktion af erotiske tegninger har mere været gemt af vejen. Fra 22. september til 15. januar 2017 udstiller Statens Museum for Kunst imidlertid henved 100 af tegningerne, udlån fra Musée Rodin og andre steder.
Se videoen.
Farvefeber på Willumsens Museum

Museet skriver: "J.F. Willumsen er ofte blevet kaldt farvetosset og skinger i sin brug af farver. Han er kendt for sine store farveflader og heftige farvemodsætninger. Med udstillingen
FARVEFEBER ser vi Willumsens markante farvepalet fra nye vinkler. Nok var Willumsens farveunivers sprudlende, men hans arbejdsproces var yderst disciplineret".
Se videoen
Martin Bigum på Arken

Martin Bigum er en ener i dansk kunst. Hans værker ligner ikke noget andet. "Jeg har altid haft et element af noget splittet og skizofrent i min kunst, og det er med vilje jeg sprænger konceptet", fortæller Bigum i udstillingskataloget. Herover The Mother fra hans nyeste serie, The Ocean, 2015.
Se videoen
Thorvaldsens Museum

På Thorvaldsens Museum kan der nemt gå et par timer eller tre med at nærstudere de mange smukke skulpturer. Museet udvendigt er rigt frydet med maleren Jørgens Sonnes Frise, som viser Thorvaldsens hjemkomst fra Rom 7. september 1838, hvor han blev modtaget på Københavns Red.
Se videoen
Norske J.C. Dahl på Kunstmuseet

Museet skriver: "Dahls motiver spænder fra omhyggelige naturstudier over stemningsfulde nattebilleder og vinterlandskaber til bjerglandskaber og dramatiske skibsforlis". Herover er det Vinterlandskab ved Vordingborg, 1829. Fra udstillingen J.C. Dahl og romantikkens landskab.
 Se videoen
Liu Xiaodong hos Faurschou

Verdensberømte Liu Xiaodong betragtes som en af Kinas og verdens førende malere inden for naturalistisk modernisme. Han maler hverdagsskildringer med egne familiemedlemmer, rejser verden rundt, fra Kina og Asien, til Cuba, Israel og Europa og portrætterer lokalbefolkningens hverdag. Til 16. december er han aktuel hos Faurschou Foundation, Klubiensvej 11 i Nordhavn.
Se videoen
Henri Martin på Nivaagaard

Museet skriver: I sin egen tid havde Henri Martin (1860-1943) stor succes. Ivrige samlere efterspurgte nye værker, og et væld af offentlige bestillingsopgaver blev ham til del. I dag kan udsmykningerne ses på rådhuset i Paris, på Sorbonne universitetet, og også i præsidentpaladset i Paris har Henri Martin bidraget med udsmykninger. Udstillingen er blevet til i nært samarbejde med museet i Cahors, der har taget navn efter kunstneren –Musée de Cahors Henri-Martin.
Se videoen
Socialrealistiske L.A. Ring

L.A. Ring (1854-1933) er en af landets mest elskede naturalistiske malere, hans genremotiver er fra store museumsudstillinger og bøger kendt af enhver. Der er ikke megen munterhed i hans beskrivelse af ældre provinsboer. Herover På kirkegården i Fløng, 1904, et stort lærred på 188x157 cm. Videoens L.A. Ring-værker hænger på Statens Museum for Kunst, undtagen et enkelt fra Hirschsprungske.
Se videoen
Kastrupgård: Midt i modernismen

Udstillingen viser Larsens Stevns' malerier og skulpturer samt andre modernister, Giersing, Jais, Lundstrøm m.fl.. Larsen Stevns var stærk i troen, hvilket hans værker bærer præg af. Han er rigt repræsenteret på danske museer og kendt for sine kirkeudsmykninger. Der findes et væld af litteratur om ham, bl.a. et stort værk af Mikael Wiwel, som er primus motor for udstillingen, ligesom han har skrevet de tre sider i Weilbach.
Se videoen
Gauguins verdener på Glyptoteket

Glyptotekets store Gauguin-udstilling viser over 70 af mesterens værker, malerier, skulpturer m.m. Maleriet herover, Vahine no te tiare (Kvinde med gardenia), 1891 (udsnit) var i 1893 udstillet på Den Frie og til salg, men ikke solgt. Senere, i 1917, købt af Helge Jacobsen (1882-1946), brygger Carl Jacobsens søn, og i 1927 givet som gave til Glyptoteket. Udstillingen startede 15. april og slutter 28. august 2016.
Se videoen
Symbolisme på Kunstmuseet

Norske Edvard Munch er en af verdens dyreste malere. Hans berømte Skrig, en pastel fra 1895, solgte Sotheby's i New York 2. maj 2012 for 606 mio. kr. i hammerslag. Herover er det Hjemvendende arbejdere, som Munch malede i 1914 og som storsamleren Chr. Tetzen-Lund i 1928 forærede Statens Museum for Kunst. På videoen er Munch-billedet i selskab med Joakim Skovgaard og flere andre symbolister.
Se videoen
Hammershøi møder Schubert

Vilhelm Hammershøi er Danmarks dyreste maler med en hammerslagspris på næsten 18 mio. kr., solgt hos Sotheby's i London i 2015. Hammershøi var en stor musikelsker, havde indrettet et musikværelse med klaver, violin og cello. Herover er det hans elskede sofa i Strandgade 30, et motiv svogeren Peter Ilsted har malet magen til. Man kan ikke påstå, at Hammershøis vægge var overfyldt med kunst. 11 min. og 30 sek.varer videoen  med kunstnerens malerier fra div. museer.
Se videoen
Shahnama-digtet i Davids Samling

Med udgangspunkt i et stort udvalg af smukke og detaljerige miniaturemalerier, først og fremmest fra Iran, men også fra Indien og Tyrkiet, fortælles historier fra det berømte heltedigt Shahnama (Kongernes Bog) – det iranske litterære værk, der betragtes som verdenslitteratur i klasse med de islandske sagaer og Homers mytologiske fortællinger fra antikken. Den farverige udstilling kan ses i Davids Samling, det imponerende nyrestaurerede museum, til den 6. november 2016.

Se videoen
Eickhoff på Thorvaldsens Museum

Gottfred Eickhoff (1902-82) er en af de store kanoner i dansk billedhuggerkunst, tro mod den naturalistiske linje. Fra 1955 til 1972 var han professor ved Akademiet og med til at udvikle senere berømtheder som Hein Heinsen, Poul Isbak og Hanne Varming. Blandt Eickhoffs kendte skulpturer er Roepiger (herover) og Solpiger. Udstillingen hedder "At gøre en god figur" og er åben frem til 5. juni 2016. Der vises skulpturer, skitesmodeller og tegninger i et samspil med Thorvaldsens figurer.
Se videoen
Hammershøi i Davids Samling

Davids Samling fyldte sidste år, i 2015, 70 år. Samlingen grundlagdes af den kendte advokat C.L. David (1878-1960). Og det er en imponerende samling med kendte værker af J.F. Willumsen, Th. Philipsen, Peter Hansen, Julius Paulsen og Johannes Larsen for blot at nævne enkelte. Seneste køb er Hammershøis landskab herover (udsnit), som samlingen måtte punge ud med 4,3 mio. kr. i hammerslag for at erhverve. Blandt Hammershøis malerier er dobbeltportrættet af maleren og hans kone, Ida, søster til maleren Peter Ilsted.
Se videoen.
Kirkeby & Borch Jensen
Udstillingen "Per Kirkeby & Niels Borch Jensen – 36 års samarbejde" er en fortælling om en stor kunstner og et internationalt kendt værksted for grafisk kunst, om et samarbejde gennem flere årtier. Per Kirkeby er multikunstner, berømmet ude i verden for sine malerier, skulpturer og grafik. Og ikke at glemme et omfattende forfatterskab.
Se videoen
Hjemme hos Hammershøi

100-året for Vilhelm Hammershøis død i 1916 markeres med en stor udstilling på Ordrupgaard, som kan ses frem til 19. juni. Der er lagt vægt på Hammershøis arbejder fra Strandgade 30, hvor han boede i årene 1898-1909 og malede nogle af sine bedste billeder. Hammershøi havde ikke noget atelier, men malede motiverne fra stue til stue.
Se videoen
50 samtidskunstnere i Kastrup

Kastrupgårdsamlingens udstilling med 50 samtidskunstnere er lidt af en gave til at orienteres om det der sker her og nu i dansk nutidskunst, da flere er mere eller mindre ukendte af flertallet. 25 kvinder og 25 mænd udstiller og alle billeder er i formatet 50X50 cm.
Se videoen
Niki de Saint Phalle på Arken

Højt humør, festlige farver og store sensuelle kvinder er kendetegnende for den billedskønne franske model, som udviklede sig til en af verdens mest berømte kunstnere. Arkens udstilling bør ses, den er en af flere års højdepunkter blandt danske museumsudstillinger. Slutter 12. juni 2016.
Se videoen
Kirkeby i Gl Strand

Kunstforeningen Gl Strands Kirkeby-udstilling, "Avantgardens Blå", viser Kirkebys kunst fra Avantgardebevægelsen i 60erne frem til hans store kompositioner i 80erne. Udstillingen viser også Kirkebys malerier i dialog med Piero Manzonis værker, bl.a. hans afføring på dåse, et eksemplar som Randers Kunstmuseum for år tilbage havde lånt af kunstsamleren John Hunov, og som resulterede i, at dåsen sprang læk og Hunov fik en stor erstatning. Kirkeby-udstillingen slutter 24. april.
Se videoen
Mikkel Boghs egen udstilling

Tæt på – Intimiteter i kunsten 1730-1930 er titlen på Kunstmuseets udstilling frem til 8. maj 2016. Den betegnes som direktør Mikkel Boghs egen udstilling, en udstilling om det intime og dets kunsthistorie. I forbindelse med udstillingen er udgivet en bog med samme titel som udstillingen, med Mikkel Bogh som eneforfatter. En lang række kunstneres værker vises, af danske og internationale. Absolut en seværdig udstilling. Herover udsnit af et Carl Bloch-maleri
Se videoen
C.F. Hill på Nivaagaard

Det er begrænset, hvor meget vi i Danmark har set til Hills kunst, kun få gange med få billeder har hans arbejder været udstillet. Det råder Nivaagaard bod på med en omfattende udstilling om denne store svenske landskabsmaler, der i en tidlig alder blev skisofren. Udstillingen kan ses frem til 31. januar 2016.
Se videoen
Cool Moderne på Gl. Holtegaard

Cool Moderne er en udstilling om Art Deco i Danmark fra perioden 1910-40. 30 kunstnere udstiller, blandt andre Franciska Clausen, Adam Fischer, Harald Giersing, Gerhard Henning, Olaf Rude, Gerda Wegener og Jais Nielsen, som har malet Silhouetklipperen fra 1918 (udsnit) herover, tilhørende Randers Kunstmuseum. Udstillingen slutter 3. januar 2016
Se videoen
Kirkeby på Humlebæk Station

Per Kirkebys store skulptur i mursten er bygget i samarbejde med DSB og står som et vartegn for museet Louisiana, når toget ruller ind på perronen. Der er efterhånden opbygget en del af disse "nøgne" værker på  land og i by.Som moderne ruiner står de bare der og skaber ro i sindet, smukke at se på.
Se videoen
Ni mesterværker på Glyptoteket
Sådan ser et van Gogh-maleri ud i næroptagelse. Udstillingen MALERI viser ni af museets egne mesterværker, van Gogh, Cézanne, Degas, Courbet, Rousseau, Manet, Sisley og Monet uden rammer, hvorved opnås en anderledes og uventet effekt. Udstillingen kører hele vinteren og slutter først 3. marts 2016.
Se videoen
Kørners grafik på Kastrupgård

John Kørner er en af de mere iøjnefaldende danske kunstnere. Nok mest kendt for sine malerier, men på Kastrupgård udstiller han omkring 90 grafiske arbejder. Kørner har udstillet et væld af steder herhjemme og i udlandet. Sammen med ni andre danske kunstnere med til at udsmykke Frederik IIIs Palæ. Udstillingen slutter 31.1 2016. Kørner er også repræsenteret på "Naturmøder" på Willumsens Museum.
Se
videoen
J.F. Willumsen: Naturmøder

J.F. Willumsens Badende drenge på Skagens Strand (udsnit) fra 1909, et kæmpelærred på over 4 meter. På udstillingen "Naturmøder" på Willumsens Museum er Willumsen i selskab med 11 danske samtidskunstnere: Astrid Kruse Jensen, Dark Matters, Ditte Knus Tønnesen, Ebbe Stub Wittrup, Eske Kath, Eva Koch, Jacob Kirkegaard, John Kørner, Nikolaj Howalt, Olafur Eliasson og Tal R. Slutter 3.marts 2016
Se videoen

Hanne Mailand på
Bornholms Kunstmuseum

Hanne Mailand har boet på Bornholm i årevis. Frem til 11. november 2015 udstiller hun sine koloristiske, poetiske og impressionistisk inspirerede malerier og oliekridt på det smukt beliggende Bornholms Kunstmuseum  lidt nord for Gudhjem.
 "Natursatsning og farvevalg", hedder udstillingen.
Se videoen
Learning from Japan
på Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark, tidligere Kunstindustrimuseet, har 125-års jubilæum, som fejres de næste to år med japansk kunsthåndværk, som i vid udstrækning har inspireret danske kunstnere. Smuk udstilling, hvor begge landes brugskunst ses side om side og inspirationen tydeliggjort. Museet har en stor samling japansk kunst.
Se videoen

Haugen Sørensen "Lys og mørke"

Arne Haugen Sørensens farverige malerier viser os de arketypiske historier om kampen mellem det gode og det onde, mellem menneske og dyr, mellem gud og djævel. "Lys og mørke" er titlen på hans fornemme udstilling på Sophienholm. Den kan ses til og med den 15. nov. 2015.

Se
videoen
Eckersberg – En smuk løgn

C.W. Eckersberg, 1783-1853, er dansk kunsts fader. Han mestrede de fleste genrer, malede portrætter, landskaber, mariner og genremotiver. Frem til 24. januar 2016 har Statens Museum for Kunst samlet 120 malerier og tegninger. Her hans berømte portræt af Thorvaldsen.
Se videoen
Den Kgl. Gipsafstøbningssamling

På Vestindisk Kaj ud til Københavns Havn har Den Kgl. Gipsafstøbningssamling til huse. Foran står en over 4 meter høj kopi i bronze af Michelangelos David, og inden for er fyldt godt op med hovedsagelig antikke statuer. Men syv nyere af Bjørn Nørgaards variationer over oldtidens Venus fra Milo liver gevaldigt op. Herover et lysende eksempel.
Se videoen

Thomas Kluge i Kerteminde

Johannes Larsen Museet i Kerteminde er et af landets mest charmerende: Thomas Kluge maler en hel del anderledes end Johannes Larsen, men hans vidunderlige portrætter af unge og ældre, kendte og ukendte, klæder museet. Gud, Konge og Fædreland er en smuk udstilling af en af dansk kunsts store navne, som kunstner selvlært, hvilket imidlertid ikke spores.
Se videoen
Brandes – Dyssegårdskirken

Dyssegårdskirken i Gentofte stod færdig i 1961 og ombygget
i 2012, hvor Peter Brandes fik til opgave at udsmykke med 8 glasmalerier, motiverne inspireret af Det Ny Testamente. Brandes er gift med maleren Maja Lisa Engelhardt og har sammen i mange år boet i Colombes i Frankrig, i et hus tidligere tilhørt Asger Jorn. Brandes arbejder bredt, med maleri, glas, grafik, skulptur og foto.
Se videoen
 
Glyptoteket og Guldalderen

Glyptoteket har en fornem samling af dansk guldalderkunst.
Blandt topbillederne er Christen Købkes berømte Parti fra den nordre Kastelsport, 1834. 79 x 73 cm. Maleriet købte Kunstforeningen på Charlottenborg i 1835 for 200 rigsdaler og det blev vundet af jernstøber Beck. På gross. H. Kühls dødsboauktion i 1887 erhvervede brygger Carl Jacobsen det for 1.850 kr. og forærede det til Glyptoteket.
Se videoen
Kirkeby-mosaikker i Gentofte Kirke

Per Kirkebys glasmosaikker gør et besøg i Gentofte Kirke til en stor oplevelse. De farvestrålende mosaikker pryder 11 af kirkens små vinduer fremstillet som Kirkebys kunstneriske tolkninger af bibelske temaer. Hans samarbejde med den fremragende glaskunstner Per Hebsgaard, velkendt i utallige andre sammenhænge, er meget vellykket.
Se videoen
Man Ray Menneske // Ligninger

Man Ray er et topnavn inden for verdensfotografien. Hans sort-hvide portrætter af berømtheder som Picasso, Dora Maar, Jean Cocteau, Max Ernst, Coco Chanel, Kiki og vovede modeller er i dag ikoner. Mindre kendt er Man Ray som maler, men det råder Glyptoteket bod på med denne meget seværdige udstilling, som kan ses frem til 20.9. 15.
Se videoen
Jens Lund – en overset kunstner

Sakuntala er billedets titel, person hos den indiske digter Kalidasa, 400tallet e.Kr, tusch og akvarel fra 1900. Jens Lunds (1871-1924) art nouveau-stil er fascinerende og fremhævet af bl.a. Asger Jorn og Richard Mortensen. Stor ros til Nivaagaard, som med udstillingen "Forvandlede blomster" har bragt denne fremragende kunstner frem i dagens lys. Videoen er fra udstillingen, som er lån fra Vejen Kunstmuseum,  der har over 300 værker af kunstneren. Slutter 20. september 2015.
Se videoen
Kastrupgård: Ny dansk grafik

Den lille charmetrold er et litografi af Michael Kvium, et ud af en serie på seks fra 2010, Princes and Princesses.
Det kan ses på Kastrupgårdsamlingen, hvor en række danske kunstnere i samarbejde med det færøske litografiske værksted Steinprint udstiller. Endvidere arbejder fra museets permanente samling. Blandt udstillerne er John Kørner, Jonas Hvid Søndergaard, Kathrine Ærtebjerg, Nils Erik Gjerdevik, Peter Carlsen, Julie Nord og Bjørn Nørgaard.
Kastrupgårdsamlingen har over 6.000 grafiske værker.
Se videoen

Brandes & Bindesbøll

Smukt ud til Lillebælt ligger CLAY – Keramikmuseum Danmark. Videoen viser det første møde mellem
keramikkens to giganter, Thorvald Bindesbøll (1846-1908)
og Peter Brandes, født 1944. ”Bånd & Brud” hedder
udstillingen, som viser et stor retrospektivt udvalg af begge.

Se  videoen

Klassisk Modernisme

Knud W. Jensen er et ikon i dansk kunst. Hans Louisiana i Humlebæk er en bedrift af de helst store, i dag et af verdens smukkeste museer. På Nivaagaard vises frem til 22. november 2015 Knud W. Jensens lille samling af klassisk dansk modernisme. Herover nøgenmodel af Vilhelm Lundstrøm.
Se videoen

Nivaagaard Samlingen

Rembrandt Harmensz. van Rijn 1606-69.
Dameportræt. 1632. Malet på træ. 76,5 x 59 cm
Godkendt som ægte af RRP, Rembrandt Research Project.
Videoen viser en lang række af museets danske og
udenlandske værker samt smukke optagelser fra haven.
Se videoen

Wilhelm Hansens Ordrupgaard

Edgar Degas 1834-1917: Sangerinde med sort handske. Mademoiselle Desgranges. 1878. Pastel på papir.
63x49 cm. Udsnit. "Passion for impressionisme" fortæller museets egen historie, om storsamleren Wilhelm Hansen
 (1868-1936), fra privathjem til galleri og museum.
Se videoen

Glyptoteket – Fra blok til krop

Oplev en række af Glyptotekets bedste skulpturer tilsat
musik af Ravel - strygekvartet F dur II, asset vif.
Fransk og dansk skulptur er kernen i Carl Jacobsens
passion for kunst
. En nydelse bare at se på.

Se videoen
Nyerhvervet Degas på Glyptoteket
.

Med støtte fra Augustinus Fonden og Ny Carlsbergfondet har Glyptoteket erhvervet et karakteristisk Degas-maleri Jockeys før start, malet mellem 1886 og 90. 26,1 x 38,5 cm.
Videoen viser eksempler på andre af museets Degas-værker.
Se videoen

Trampedach på Sophienholm
"Kurt Trampedach in memoriam" kommer hele vejen rundt
om kunstneren, hans malerier med de mange selvportrætter og livagtige skulpturer. Kurt Trampedach (1943-2013) var en af vores internationalt berømte kunstnere. Her smukt fortalt.
Se videoen

Skotte Olsen i Galleri Kampmann

Galleri Henrik Kampmann mindedes 23. april 2015
Wiliam Skotte Olsen, der i år ville have fyldt 70 år. Mikael Wivel fortalte om den farverige kunstner
i et spændende foredrag, der satte kunstneren i et velfortjent perspektiv.
Se videoen
Per Kirkeby: Åbenbaring

Per Kirkeby, født 1938, forener det sanselige i stoffet og
farvens rå materie med stor kunstnerisk og teoretisk indsigt.
Hans fantastiske evne til at samle formen, naturen og
ideernes luftige spind i maleri og skulptur har gjort ham til en af den moderne kunsts vigtigste skikkelser. På udstillingen "Per Kirkeby Epifani" viste Glyptoteket i 2012 25 malerier og skulpturer fra 1981 til 2011. På grund af sygdom har Per Kirkeby i 2015 måttet indstille karrieren og er ikke mere i stand til at arbejde. Stort tab for dansk kunst.
Se videoen


Per Kirkeby: Geologi og kunst

Per Kirkeby er uddannet geolog, men det er som kunstner,
han vil blive husket. Hans kunstneriske virke spænder vidt,
som maler, grafiker, skulptør, digter, forfatter, debattør,
filmmager, foredragsholder m.m., og har i årevis været
allestedsnærværende. Han er barn af Eks-skolen i
begyndelsen af 60erne og er kendt for udsmykninger flere
steder herhjemme og i udlandet. I 1997 blev han Ridder af
Dannebrog. Videoen er fra Geologisk Museum, som
Kirkeby udsmykkede i 2004.
Imponerende at skue.
Se videoen
Per Kirkeby: Ørestad Nord

Per Kirkebys murstensværker ses efterhånden utallige steder, i land og by. I al deres nøgenhed ligner de velbevarede ruiner, men er skulpturer, fornem billedhuggerkunst af dansk kunsts mest alsidige kunstner. Her er vi i Ørestad på Amager.
Se videoen
Per Kirkeby: Skulpturer

På Kalvebod Brygge står 20 bronzeskulpturer af Per
Kirkeby. De 10 er variationer af menneskekroppen, de
øvrige med indarbejdede symboler på en mere metafysisk karakter med henvisninger til fødsel, død og opstandelse

Se videoen
Bjørn Nørgaard: Kærlighedsøen

Tæt på motorvej, metro, Bella Centret og det spændende designhotel, Bella Sky, men lidt for sig selv, ligger på en granitø "Kærlighedsøen", fire glaspavilloner og en obelisk
med 12 kvindetorsoer opført af Bjørn Nørgaard i 2010.
Se videoen


M.L. Engelhardt: Skabelsen

I Sankt Mariæ Kirke på Frederiksberg har Maja Lisa Engelhardt udført sit hidtil største glasmosaikarbejde, otte monumentale og imponerende værker, der helst skal ses, når solen skinner. Så er de skønheden selv.
Se videoen
Svend Wiig: Det sårede menneske

Svend Wiig Hansen (1922-97) havde en fast tro på menneskets overlevelse. I Kastrup Kirke kredser hans udsmykninger om denne tro, fx om opstandelsen i form af et kys, som får to mennesker til at smelte sammen.
Se videoen

Otto Dix: Krigen

Otto Dix (1891-1969) er kendt for sine groteske
fremstillinger af grusomhederne under 1. verdenskrig, her
Der Krieg fra 1924. Dix er også berømt for sine satiriske,
ofte småsjofle, malerier af borgerlig dekadence.

Se videoen

Damien Hirst: Exquisite Pain

Arken i Ishøj har en fornem permanent samling af
Damien Horst, malerier og skulpturer. En af dem er Saint Bartholomew, Exquitite Pain, udført i bronze 2006.
Det er den, videoen handler om.

Se videoen

Qi Bashi: Mikrokosmos

Den verdensberømte kinesiske maler, Qi Baishi, malede udover landskaber, også motiver med insekter, fluer, bier, med orme, fisk, fugle, blomster o.a. Videoen viser hans virtuose penselføring
Se videoen
Great Yangtze River

Yangtze, også kaldet den blå flod, er Kinas længste med
 sine 6.300 km, og verdens 3. længste. Den kinesiske
maler, Chang Dai-chien (1899-1983) havde sin egen
malestil, her hans version af Great Yangtze River.  

Se videoen

Great Yangtze River (Debussy)

Samme video som til venstre.
Den har musik af Xian Xinghai, melodien Yellow River.
Denne med musik af Debussy.

Se videoen
Ai Weiwei hos Faurschou

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei har de senere år skabt store avisoverskrifter verden over på grund af Kinas forfølgelse af ham. 12 mio. kr. fik han i bøde for påstået skattesvindel og har flere gange siddet i husarrest. Han er
også kendt for en skulptur bygget af 1,2 mio. Lego-klodser. Videoen er optaget under udstillingen Raptures hos
Faurschou Foundation i Nordhavn og viser et pænt
udvalg af
Ai Weiweis hovedværker.
Se videoen

Ai Weiwei: Dyrekredsen

Ai Weiweis imponerende kunstværk, Circle of Animals/Zodiac Heads, 2010, er langtidsdeponeret på ARKEN i Ishøj af Frahm Samlingen, stiftet af brødrene Nicolai og Michael Frahm. Der er tale om 12 forgyldte dyrehoveder symboliserende de 12 stjernetegn. Kunstværket findes i to udgaver, det ene i bronze beregnet til at stå ude, det andet er det på Arken. Det er skulpturer af høj international kvalitet, og mesterligt fotograferet.
Se videoen
Peter Brandes: At se Abraham

Peter Brandes genfortæller her i bogen fra 2014,
”At se Abraham”, beretningen om Abraham, der skulle
ofte sin egen elskede søn, Isak til Gud. 30 tegninger, udført
i  blyant, kul og tusch.
Bogen er udgivet i 250 signerede eksemplarer samt en særudgave i 50 eksemplarer
Se videoen


Peter Brandes: Vejleå Kirke

Peter Brandes’ seks store glasmosaikker i Vejleå Kirke i Ishøj tager sig imponerende ud, når lyset bryder igennem det farvede glas og reflekteres på de store hvide murflader, forskelligt efter tidspunkt på dagen og årstid. Kirken er bygget af Wohlert Arkitekter og indviet i 1997.
Se videoen
Christian Krohg: Socialrealisme

Den samfundskritiske maler, Christian Krohg (1852-1925) var samtidig med Skagensmalerne, og Skagens Museum har flere arbejder, som han malede i 1880erne under sommerophold i Skagen. Hans motiver var hentet fra hverdagen, ofte visende samfundets svageste.
Se videoen
Edvard Weie: En farvesymfoni

Edvard Weie (1879-1943) er en af frontfigurerne inden for dansk modernisme. Det var han sammen med blandt andre Harald Giersing, Karl Isakson, Vilhelm Lundstrøm og Sigurd Swane. Her en vandring gennem Weie-udstillingen
”En farvesymfoni” på Statens Museum for Kunst.

Se videoen

© Niels Lyksted
2015-2016