Skyggens vandring

Per Bak Jensen: “Solfloder”. C-print / Mat Diasec. 120 x 168 cm /150 x 210 cm.


Af Niels Lyksted

Per Bak Jensen (b. 1949) er en af Danmarks førende fotografer og en pioner inden for dansk landskabsfotografi. Han er specielt kendt for sine fotos af naturen og mennesketomme landskaber. Eller rettere sagt landskaber, der ved første øjekast ser tomme ud, renset for menneskelig tilstedeværelse. Men ser man nærmere, finder man som oftest spor af menneskelig indgriben.

Per Bak Jensen finder i reglen sine motiver på baggrund af en meditativ arbejdsproces. Han tror på, at ethvert sted gemmer på en hemmelighed eller gåde, som han forsøger at indfange og fastholde i fotografiet.

En stille kunstart
Når Per Bak Jensen står bag kameraet, bliver ord hurtigt overflødige. Derfor har han i sin nye bog Skyggens vandring valgt at spare på ordene og sproget, men aldrig på det, som fotografierne trods al deres tavshed kan fortælle os. Billederne ledsages dog indimellem af korte stemningsfulde kommentarer eller måske digte.

I denne udgivelse har han samlet 59 fotos fra sine vandringer i en verden, hvor alting tilsyneladende er ved at forsvinde og samtidig på forunderlig vis i færd med at fødes på ny, som han selv siger det i en af sine korte tekster i bogen.

Bogen rummer udelukkende naturoptagelser - eller rettere særlige udsnit af naturen. Ifølge Per Bak Jensen er det ikke ham, der har valgt at fotografere et bestemt udsnit af naturen. Det er snarere motivet, der har valgt ham ved at fange hans blik og fastholde hans opmærksomhed.

Stedernes væsen
Motiverne er aldrig tilfældige. De fortæller noget om ham selv, noget om hans blik for de rige kontraster, der kan eksistere mellem lys og skygge, og noget om hans fascination af tomheden og ensomheden – og af livet og dets modsætning: døden.

Per Bak Jensen manipulerer aldrig sine billeder, og dermed er det essentielt for ham at fange en form for tidløshed, der med hans egne ord indkapsler ”stedernes væsen” og stiller spørgsmålene: Hvem er vi? Hvor er vi? Hvorfor er vi?

Udstillingen
Samtidig med bogudgivelsen præsenterer Galleri Bo Bjerggaard sin syvende soloudstilling Vidnesbyrd / Testimony, der omfatter 16 fotos. 13 heraf er blandt de bedste værker fra bog. Galleriet viser desuden en video, der rummer en aktuel samtale mellem Per Bak Jensen og cand.scient.pol Marc-Christoph Wagner. Videoen kan også opleves på Louisiana Channel, der har stået for produktionen.

Udstillingen er ledsaget af et katalog med et essay ligeledes af Marc-Christoph Wagner. Han analyserer Bak Jensens billeder i lyset af den verden, vi lever i: “At være menneske i dag, at eksistere i denne tid, hvor vi konfronteres af enorme kræfter. De fleste af os prøver at leve på trods af det. Vi klynger os til håbet om, at der er en vej gennem tumulten”.

Vurdering
Bogen, såvel som udstillingen, rummer en lang række smukke, meditative fotos med indtagende farver og spændende beskæringer. Og så er der som oftest en historie bag, som det er op til beskueren at finde. Undertiden kan underfundige titler lede en på vej. Det er dog ikke alle billederne i bogen, der lever op til målsætningen. Her burde redaktøren have grebet ind. Selv den bedste fotograf har brug for en skarp redaktør. Bo Bjerggaard, der står for udstillingen, mestrer til gengæld kuratorens rolle. Her er intet foto overflødigt. Alt i alt kan jeg konkludere, at såvel bog som udstilling er en æstetisk nydelse og byder på fotokunst af fineste karat. Det kan absolut anbefales, at supplere bogen med et besøg på udstillingen. Billederne nydes bedst i stort format.

Om Per Bak Jensen
Per Bak Jensen (f. 1949) er uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi i København fra 1980-86. Han var lektor i fotografi på Det Kgl. Danske Kunstakademi fra 1986-2009. Hans værker er bl.a. repræsenteret på Metropolitan Museum of Art i New York, Bibliothèque Nationale i Paris, Moderna Museet i Stockholm og Louisiana i Humlebæk.

Per Bak Jensen: “Skyggens vandring” / The Shadows Wandering”.
132 sider, rigt illustreret. Pris: 449,95 kr.
Bogen er udgivet på både dansk og engelsk af Strandberg Publishing.

Udstillingen “Vidnesbyrd”/ “Testimony”, kan opleves i Galleri Bo Bjerggaard
til og med den 7. maj 2022 på adressen Flæsketorvet 85 A i København V.


Installationsfoto. C-print / Mat Diasec. Variable størrelser.


Fra venstre. Per Bak Jensen: “Skygger”. C-print / Mat Diasec. 84 x 117,5 cm /120 x 168 cm
samt “Bjergtaget”. C-print / Mat Diasec. 84 x 117,5 cm /120 x 168 cm.


Fra venstre. “Kåbe”, “Flamingo”, “Midvinter”. Alle C-print / Mat.Diasec. Variable størrelser.

Installationsfoto. C-print / Mat Diasec. Variable størrelser.

“Korn”. C-print / Mat Diasec. 84 x 117,5 cm / 120 x 168 cm.

“Mærke”. C-print / Mat Diasec. 120 x 168 cm / 150 x 210 cm.

Installationsfoto. “Passage”, “Vinterdragt” og “Midvinter” Alle C-print / Mat Diasec. Variable størrelser.

“Allehelgen”.  C-print / Mat Diasec. 129 x 87 cm.


Tekst og fotos
Niels Lyksted
Kunstnyt.dk
19. marts 2022