Thorvaldsen og portrættet

Thorvaldsens Museum fejrer Bertel Thorvaldsens 250-års fødselsdag med en stor udstilling, der sætter fokus på den verdensberømte, danske kunstners skulpturelle portrætkunst.

I dag foreviger mange mennesker sig selv med "selfies" taget med deres mobiltelefon. Siden spredes portrætterne på sociale medier, og dermed får den enkelte mulighed for at iscenesætte sig selv over for offentligheden. Men hvordan ville der være at blive foreviget i marmor? Ville vi kunne genkende os selv, hvis vi blev konfronteret med vores fysiske spejlbilleder hugget i sten og frosset i tid?

I særudstillingen "Ansigt til Ansigt/Thorvaldsen & Portrættet" udforskes det skulpturelle portræts sanselighed, samtidig med at det sættes i relation til nutiden. Det sker med afsæt i museets omfattende portrætsamling, som vises i dialog med internationale indlån i verdensklasse. Hertil kommer, at Glyptoteket har inviteret fire danske billedkunstnere og en enkelt forfatter til at undersøge portrættet med afsæt i deres kunstneriske praksis. Det gælder billedkunstnerne Lise Harlev, Jeannette Ehlers og Nikolai Recke, fotokunstneren Trine Søndergaard samt forfatteren Mette Pryds.

I forbindelse med udstillingen er udgivet udstillingskataloget "Face to Face. Thorvaldsen and Portraiture", som præsenterer den nyeste forskning om portrætter, der udspringer af et flerårigt forskningssamarbejde mellem Thorvaldsens Museum, Københavns Universitet og en række internationale forskere. Kataloget rummer et stort antal kortere artikler, der alle er smukt illustreret. Bemærk, at det kun fås på engelsk!

Udstillingen "Ansigt til Ansigt/Thorvaldsen & Portrættet" vises frem til den 18. oktober 2020. Den er produceret i nært samarbejde mellem Københavns Universitet og Die Glyptothek i München, som senere på året viser udstillingen "Bertel Thorvaldsen: Bildhauer Ludwigs I".

Foto, tekst og video: Niels Lyksted. Se videoen her.