Meditation in Copenhagen

med M/M (Paris)

Mathias Augustyniak fra designerduoen M/M Paris inviterer til meditation og afslapning
 i GL STRAND, der i de kommende måneder er fyldt med bøger, plakater og møbler samt
 lækre, tykke gulvtæpper. Og så er der naturligvis specialdesignede puder, man kan flyde ud på.


Af Niels Lyksted

“Smid skoene, tag en lur, hæng ud, deltag i samtale!” lyder invitationen fra GL STRAND, der i de kommende måneder byder publikum velkommen til den parisiske designduo M/Ms udstilling M/Meditation IN COPENHAGEN. 

Gulvene i den smukke, klassiske kunsthal er til lejligheden dækket af tykke tæpper med M/M’s design, og store puder ligger klar til, at man kan smide sig i dem. Der er bøger, kataloger og forskellige møbler – specialdesignede til lejligheden eller taget med fra Paris. På væggene hænger flere end 60 store plakater. Ikke almindelige plakater, men plakater printet på og spændt op på lærred. For vi er jo i en kunsthal. Eller er vi?

For de to M’er, Michael Amzalag og Mathias Augustyniak, er intet entydigt. Et fotografi er aldrig blot et fotografi, en tegning aldrig bare en tegning, en kunsthal aldrig blot en kunsthal. De mixer, genanvender og transformerer for at indfange og visualisere kunstnerens, modeskaberens, sangerens eller stedets univers. For at finde frem til den særlige fortælling, der ligger mellem fortid og fremtid.

Retrospektiv
Et par af GL STRANDs lokaler fremstår umiddelbart som en boghandel. Men opstillingen indbyder ikke til, at man bladrer i de udstillede bøger. Tværtimod! Reolerne er konstruerede, så det er vanskeligt komme i nærkontakt med bøgerne. Der er nemlig tale om en kunstudstilling, og her må man som bekendt ikke berøre de udstillede genstande. Til gengæld må man gerne træde på nogle af dem (mere herom senere)!

Men hvad er så formålet med udstillingen? M/M (Paris) ønsker blandt andet at præsentere bøger, som de to kunstnere har designet i de seneste 30 år. Det er nemlig en retrospektiv udstilling! Plakaterne henviser heller ikke til aktuelle begivenheder, men giver et imponerende indblik i duoens kreativitet, når det gælder markedsføring primært af kunstnere og kunstinstitutioner

Musik, kunst og mode
M/M begyndte karrieren med at designe pladecovers. Siden har den parisiske duo udviklet hele universer omkring forskellige kunstnere. De første designs var for New Order - et post-punk-band fra Manchester, men duoen er nok mest kendt for dens mangeårige samarbejde med den islandske sanger og komponist Björk. Og her gælder det ikke blot pladecovers, men også videoer, bøger og udstillinger. 

I dag står Mathias Augustyniak og Michael Amzalag som nogle af deres generations mest toneangivne designere med visuelle universer for musikere og modehuse, kunstprojekter og teaterscenografier, alfabeter og symboler, magasiner og publikationer på deres værkliste. 

Det er første gang, at M/M (Paris) præsenteres på en dansk kulturinstitution, og udstillingen i GL STRAND er den tredje og sidste i rækken af retrospektive udstillinger. Den førte blev vist på Powerstation of Art i Shanghai og den anden på Musée d’Orsay i Paris.

Vurdering
På det seneste er vi blevet vant til lidt af hvert, når vi træder ind i GL STRAND. Intet er, som det plejer. For et år siden var kunsthallen omdannet til en ruin af Thomas Hirschhorn, der opfordrede til optimisme og håb midt i en corona-tid. Ideen var at invitere publikum til at bidrage til opbygning af en ny og bedre verden.

Sommerens udstilling Gnist bød på værker af Jorn, Willumsen og Olivia Holm-Møller ophængt på vægge, der var malet i skrigende gule, blå og røde farver.

Designbranchen går heller ikke går af vejen for at benytte pågående farver. Til gengæld er det vist første gang, at man på en udstilling får lov til at træde på de udstillede genstande (gulvtæpperne) og ligefrem smide sig på dem (puderne), som Mathias Augustyniak gjorde ved pressevisningen. Men her giver det mening.

Udstillingens opbygningen sikrer en helt speciel atmosfære, der kan give anledning til meditation, samtale eller blot hjemlig hygge med plakater på væggene og bøger på reolerne. Hertil kommer, at de lækre tæpper og puder giver lokalerne en behagelig akustik og dermed en fin intim stemning.

Benyt endelig lejligheden til at aflægge kunsthallen et besøg. En varm oplevelse på en kold vinterdag! Hvad kan man ønske mere?

GL STRAND: M/Meditation IN COPENHAGEN med den parisiske kunstnerduo MM (Paris).
Vises frem til 20. februar 2022. I forbindelse med udstillingen vil der være talks, saloner, meditationsmorgener m.m. Hold øje på www.glstrand.dk og GL STRANDs sociale medieplatforme.


Gennemgående elementer i udstillingens design er gulvtæpper og puder.
Tæpperne er skabt i samarbejde med Ege Carpets, og puderne i samarbejde med med Kvadrat.


Specialdesignet gulvtæppe.


På væggene hænger mere end 60 store plakater.
Ikke almindelige plakater, men plakater printet på og spændt op på lærred.


De særlige reoler har M/M skabt i samarbejde med den danske kunstner Line Hvidbjerg.
 Lokalet skal ligne en boghandel, men er det ikke. Reolernes konstruktion skaber distance til bøgerne.
Vi skal betragte dem - ikke bladre i dem. Det er en kunstudstilling!


Bogstøtter og lamper har M/M (Paris) skabt i samarbejde med GL STRAND og Copenhagen Signs.


Et kig gennem en af bogreolerne.


Værkfortegnelse #1 for M/M (Paris).


Duoen M/M (Paris), Michael Amzalag (tv) og Mathias Augustyniak (th),  slapper af efter pressevisningen.
På bordet ligger postkort med motiver fra duoens plakater. Publikum er velkommen til at tage kortene med hjem.

Tekst og fotos
Niels Lyksted
Kunstnyt.dk
14. december 2021