Tal R i gips og bronze

 Af Niels Lyksted

Tal R er især kendt for sine farverige og fabulerende malerier, tegninger og collager. I de senere år har han imidlertid valgt også at satse på den store klassiske, figurative skulpturtradition. Det fremgår af udstillingen Tal R - Dyr og mennesker på Glyptoteket. Den kan opleves i Vilhelm Dahlerups bygning – den ældste del af Glyptoteket, hvor man hidtil har kunnet opleve museets samling af dansk og fransk skulptur fra det 19. århundrede. 

 

Når man træder ind i de mørklagte rum, møder man en række sære væsener i mange størrelser, som sender en hilsen til både de antikke og nyere værker i museets samlinger. Værkerne er enten udført i sortpatineret bronze eller hvidpatineret gips. Nogle har referencer til skulptører som Rodin, Carpeaux og Degas. Andre refererer til modernismens Giacometti, Miró og Moore. Og så er der dem, der helt og holdent tilhører Tal R’s personlige univers.

 

Tal R tager som oftest udgangspunkt i det nære omkring ham selv fx en dreng, en pige, en fugl, en danser, mv. Værkerne er så formet i ler, afstøbt i gips og støbt i bronze efter alle den klassiske skulpturs regler. Og så er værkerne som oftest forsynet med pudsige titler som fx Adidas Boy (Walking), Lille kanon, Hovedløs kentaur, Fløjtende gedemand og Månehund. Jo, Tal R’s fantasi fejler bestemt ikke noget.

 

Gipsfigurerne fremstår i deres skrøbelige sårbarhed og næsten rørende mystik, fx den Degas-inspirerede danserinde Rose med benet løftet og og armene over hovedet i piruette. Den Picasso-inspirerede Mand omvendt på hest viser en komisk udklædt, ubehjælpsom rytter, der er på nippet til at falde af hesten. Og hvad med skulpturen Måne – et klumpvæsen på små fødder. Værkerne er som nyfødte og virkelig sære.

 

Tal R har så sandelig skabt sit yderst personlige skulptursprog, der binder skiftende tider og æstetiske idealer sammen i et nyt kunstnerisk udtryk.

 

Desværre står skulpturerne så tæt, at man forstyrres af andre skulpturer, når man fokuserer på den enkelte. Det råder kataloget til gengæld bod på, da alle skulpturer er fotograferet for sig selv og dermed bedre kommer til deres ret.

 

UdstillingenTal R - Dyr og mennesker” består af 19 bronzeskulpturer og 10 gipsskulpturer samt et enkelt værk i træ. Den vises på Glyptoteket frem til den 17. januar 2021. Kan absolut anbefales!

 

Se videoen her.


Emma ligger ned, patineret gips, 50 x 110 x 35 cm, 2020.Rose, patineret bronze, 138 x 54 x 35 cm, 2020.

Vogel, patineret gips, 82 x 237 x 120 cm, 2019.


Flagermus, patineret bronze, 136 x 148 x 45 cm, 2020.Niels Lyksted
Kunstnyt.dk
20. juni 2020