Om kunstnyt.dk - Kunstsnydt - Diverse links - Arkiv - Tivoli og kunsten - Årbogen Kunst under hammeren

15. marts 2013
MELD LAURITZ
-SVINDLERNE TIL POLITIET
Auktionen nu stoppet. Læs længere nede

Julen varer lige til påske.
Har du fortsat lyst til at se, hvordan juleaften kan foregå på Madeira.
Eller læse lidt om kunstsvindel og den håbløse skodpresse.
Du kan også gratis læse bogen om Danmarkshistoriens største justitsmord.
Klik herHar det godt igen

Alle danske malerier
over 1 mio. kr.
Opdateret 26.2. 2013


Rubens 522 mio. kr.
Top 10 internationalt
(klik på billedet)
Opdateret 13.11. 2012
 

 

Abonnér på artprice.com.
27 mio. hammerslag fra 4.500 auktionshuse. 500.000 kunstnere. Årsabonnement fra €99.

18. marts 2013
125 vurderingseksperter har verdensfirmaet Lauritz.com
– men hvad bruger de dem til?

Ubekendt! Der kan man bare se. Hos Lauritz.com's 125 vurderingseksperter er man altså ubekendt, når man har udstillet flere gange på KE, omkring 20 gange på Charlottenborgs Forårsudstilling og adskillige andre steder. Vi hjælper lidt: Maleren er en mand, han lever ikke mere, og hans kone hed Martha. Hun døde et år 9. august 86 år gammel. Hendes far hed Knud. Se her.

17. marts 2013
Nyt fra kunstværdieksperten
Peter Lau Kristiansen

Peter Lau Kristiansen huskes fra de lukkede Gallery Duval, Gallery Duchamp og Gallery Monnier, som virkede på eBay.com. Herover bliver Lau K, tv., undervist af maleren Frans Kannik. På Antikvitet.net bedyrer han: »Vi satser på at finde sjældne ting i hele verden. Du kan finde nye varer af høj kvalitet på vores hjemmeside hver uge«. STORE ord, som ikke helt infries, når man studerer udvalget. Fornemste navn er P.S. Krøyer. Portræt af en fiskerdreng, er motivet på det frimærkelille maleri, der sælges som tilskrevet, men ikke har ret meget med Krøyer at gøre. Et skrækkeligt maleri, man i øvrigt har set før.
Et andet »sjældent maleri af høj kvalitet« er en Chmielinski-kopi, som der står. Det er det, men det er også at betragte som en forfalskning, da signaturen helt bevidst er kopieret efter en ægte Chmielinski-signatur.

Skulle det være en ægte P.S. Krøyer? Det bliver vist svært at få en Krøyer-ekspert til at tro på. Lau Kristiansens side er håbløs, ikke så meget pga de ligegyldige malerier som den kendsgerning, at billederne ikke kan forstørres, så en ordentlig vurdering er mulig. Signaturen SK er ikke til at se, og prisen på beskedne 2.500 kr. antyder, at Lau K ikke selv tror, det er en ægte Krøyer. Man får ikke meget Krøyer for den pris. Besøg Lau K på L Art.

16. marts 2013
Det ligner ikke Andy Warhol
– hverken motiv eller signatur

Tager vi fejl, beklager vi meget. Undersøg det selv.

Det ligner ikke Ole Ahlberg
– hverken motiv eller den manglende signatur


Tager vi fejl, beklager vi meget. Kig på det

15. marts 2013
STOP LAURITZ.COM's
SVINDLERE 
– MELD DEM TIL POLITIET!

Det tog 10 timer, før auktionen blev annulleret. Var det udtryk for bevidst svindel eller blot sædvanlige uduelighed fra Lauritz.com's amatøreksperter?

Det er helt grotesk og endnu et bevis på, at Lauritz.com er et fup- og fidusfirma, som i den grad mangler kvalificerede folk. Billedet herover er et ringe fidusmaleri, som ikke har det fjerneste at gøre med et ægte Brendekilde-maleri. Både billedet og den skrækkelige signatur er kunstsvindel på højeste plan.
Hvorfor får de gang på gang lov til deres svindel?
Se svindelbilledet inden politiet stopper det. Men Århus-bønderne nøjes ikke med at fuppe med selve billedet, de fupper også med cd-ordningen. Nu er det ikke malet af Brendekilde, men det sælger de det for. Og en maler, som er død i 1942, er der ikke cd på.


14. marts 2013
Og hvad gør køberen
så med det maleri?

11.615 kr. betalte køberen for maleriet herover hos Lauritz.com i Vejle, der solgte det som ubekendt maler. Det kom så på hos Bruun Rasmussen i Havnen, hvor det lå nogle dage, hvorefter der stod: Emnet udgået. Det kan kun betyde, at Bruun Rasmussen ved nærmere eftertanke ikke anså det for at være af Anna Ancher. Det har vi her på redaktionen heller ikke troet, det var. Nu er så spørgsmålet: Hvad kan køberen hos Lauritz.com bruge maleriet til? Det bliver nok svært at sælge det for ægte Anna Ancher, og det kan ikke returneres til Lauritz pga tidsoverskridelse.
Scroll ned til 10. marts og læs, hvad vi dengang skrev.

Malet i 1981. Maleren døde i 1977
(Efter få timer rettet til 1931. Men står der det?)

Se det med egne øjne.

13. marts 2013
Lauritz.com har solgt i »hundredvis« af samme maler, men kan ikke huske det ...

Fuldt og tydeligt signeret på samme måde, som malerens øvrige malerier, solgt så mange gange på Lauritz, at man er billedblind, ser man ikke straks hvem maleren er. Se det.

Hvornår har Lauritz-eksperter
fra Roskilde sidst kørt i bus?


Tag en tur med »bussen« sammen med Lauritz

12. marts 2013
Det smuttede lidt
over vurderingen
Se salget
Lauritz.com: »Bombéformet kommode af mahogny, indlagt med intarsia, top med marmor, front med to skuffer, dekoreret med påsatte bronzer. Roccocoform. 1900-tallet. H. 88 L. 140 B. 52 cm. Fremstår med lettere slitage, små hak på marmorplade og manglende nøgle«.
Lauritz.com's ekspertvurdering: 1.500 kr.
Hammerslag 49.000 kr.

11. marts 2013
Vi tror ikke, at Chr. Zacho
har malet det


Malede Zacho så ligegyldige motiver? Det tror vi ikke på. Vi tror heller ikke, at signaturen er hans. Så'n har vi aldrig fået den før. Se med.

10. marts 2013
Lauritz.com: vurdering 2.000 kr.
Bruun Rasmussen:
vurdering 20.000-25.000 kr.
Lauritz.com: Ubekendt
Bruun Rasmussen: Anna Ancher

Tag en tur i Havnen. Og en tur til Vejle.
Er det en ægte Anna Ancher? Godt spørgsmål.


9. marts 2013
Mixed media i 50 eksemplarer

Betegnelsen mixed media benyttes til at oplyse om de materialer, der er benyttet i et originalt kunstværk. I begge tilfælde herover er der tale om grafiske tryk af ubestemmelig art. Hvilke materialer, som er brugt, er sagen uvedkommende, medmindre det enkelte tryk er individuelt bearbejdet. Og det ser det ikke ud til. Det øverste findes i 50 eksemplarer, mens antallet på nederste ikke fremgår, men oplyses, at det er et e.a., hvilket betyder épreuve d'artiste, prøvetryk, og derved et ud af en serie på et eller andet antal, som ikke oplyses. Se det øverste og se det nederste.

Vi tror ikke, skulpturen
er lavet af Otto P

Der mangler den kunstneriske kvalitet, som Otto P er så kendt for. Kompositionen ligner ikke helt Otto P's måde at fremstille sine træskulpturer på. Se den.

8. marts 2013
Igen sælger Lauritz.com et maleri, som ikke er, hvad de sælger det for at være

Billedet herover er ikke malet af Emma Meyer. Hun malede ikke på den måde, og hun signerede ikke på den måde. Hvorfor bliver Lauritz-eksperterne ved med at misinformere potentielle købere og bilde dem ind, at det de sælger ikke er, hvad de påstår? Se det.

Og hvornår finder
Lauritz-eksperterne
ud af cd-forholdet?

Der skal ikke opkræves cd for billeder af Rasmus X.
Det virker som om, at Lauritz-eksperterne er lige så talblinde, som journalisterne på Politiken. Det kan da ikke være så svært at lægge 70 år til en malers dødsår, som det handler om. På Lauritz.com ligger der snesevis af forkerte oplysninger om cd. Det herover er blot et af dem. Maleren døde i 1940. Lægges 70 år til, er vi fremme i året  2010, og da løbende år tæller med, skal der altså ikke betales følgeretsvederlag til Copydan (cd) efter 31. december 2010. Se det.

7. marts 2013
FIDUSKUNST

Det blev hurtigt rettet. Herunder. Men hvem fortalte Lauritz-eksperterne, at det var malet af Jo Valeur Kyhn? Meget tyder på, at de ikke aner, hvad de har med at gøre og bare gætter sig til maleren. Det sker gang på gang. Vi viser et andet eksempel i morgen fredag. Samme fup!

Maleriet herover er et såkaldt fidusmaleri, som ikke har det ringeste at gøre med Jo Valeur Kyhn. Hun malede ikke fidusbilleder, men var en anerkendt maler med utallige udstillinger bag sig, bl.a. KE og Charlottenborgs Forårsudstilling. Endvidere var hun på et tidspunkt gift med maleren Knud Kyhn. Det er meget svært at forestille sig, at en person med den baggrund har malet fidusbilleder. Hvilket hun naturligvis ikke har. Hun malede slet ikke den type malerier, som det aktuelle, og hun signerede ikke på den måde. Hun er mest kendt for blomstermotiver. Ikke helt overraskende er det til salg hos Lauritz i Kolding, hvor chefen hedder Leif Tingkær. Og skulle nogen ikke vide det, så er han en verdensberømt deLuxe-vurderingsekspert. Se det med egne øjne.

Her kan Lauritz.com's Leif Tingkær ikke kritiseres for at overvurdere

Auktionen bliver spændende at følge. Vil nogen byde 300 kr., som er det mindste der kan bydes, for et maleri vurderet til 8 kr.? Ja, det har en byder gjort. Det kunne tyde på, at ikke alle stoler på vurderingen.
Følg selv med.


6. marts 2013
Malede Th. Philipsen på
den skitsemæssige måde?

Det ligner ikke et maleri af Th. Philipsen. Motivet ligner, men ikke den løse malemåde. Og signaturen ser også underlig ud. Rejs til Herlev.

5. marts 2013
Knive med skafter bestående
af 12 middagsskeer
(Så blev skeerne tryllet om til knive)

Kig på skeerne.

De tre malerier herunder er
vi ikke så begejstrede for ...

Fra venstre: Alfred Olsen, Michael Ancher, Julius Exner. Siger Lauritz.com. Men er de af dem?

Hvem er Osvald Rasmussen?
(Nu hedder Osvald Rasmussen Allan Karms)

Her på redaktionen kender vi ingen maler, som hedder Osvald Rasmussen. Det er korrekt, at det er malet af Allan Karms (selv om det ikke er et af hans bedste), men han hedder ikke Osvald Rasmussen, han hedder Allan Karms. De har svært ved det i Aalborg. Følg med deroppe i Nordjylland. Klik her.

4. marts 2013
De er bare ligeglade
Lauritz.com i Aalborg er afsløret i bevidst svindel

26. marts skrev vi, at hovedvandsægget var en kopi, at det ikke var sønderjysk empire fra 1800-tallet og stemplet ikke var uidentificeret. Vi ved også, at Lauritz.com i Aalborg pr. mail (ikke af Kunstnyt.dk) er gjort opmærksom på falskneriet, men var ligeglade. Scroll ned til 26.2. og læs, hvad vi skrev den dag. Besøg svindlerne i Aalborg. 
Men brug endelig ikke tid på at fortælle det til Bengt Sundstrøm eller hans charmerende hustru. De er nemlig også ligeglade. Bare der kommer penge i kassen.


3. marts 2013
Det ser sort ud for Leif Tingkær

Uden kommentar. Besøg Lauritz.com i Odense

2. marts 2013
Hvordan kan et auktionshus konstant prale med at være Skandinaviens største med 125 vurderingseksperter, når ingen af dem kender til det mest elementære?
fx maleren herunder

Malestil og motiv peger med det samme hen på en kendt, endog meget kendt, dansk maler. 
Vi nævner lige enkelte referencer: Udstillet på KE, Charlottenborgs Forårsudstilling, Den Frie, medlem af Koloristerne, medlem af Grønningen og repræsenteret på adskillige museer. Endvidere har han modtaget et væld af stipendier og udmærkelser, bl.a. Eckersberg Medaljen. Så ubekendt er næppe den rigtige betegnelse. Og kan maleren ikke umiddelbart identificeres, kan man iklæde sig lidt stærkere briller og nærkigge lærredet, for det er nemlig ikke usigneret, som påstået, men både signeret og dateret. Det skal dog indrømmes, at signaturen er svær at få øje på. Men den er der. Med hele navnet og årstal. Kig i nederste højre hjørne. Ikke overraskende har billedet været til salg i Odense, hvor Leif Tingkær fører sig frem som deLuxe-ekspert. I hele auktionsforløbet var der ingen klokke som ringede i nogen af Lauritz.com's mange afdelinger. Nu blev det solgt over vurderingen, men det var ikke Lauritz.com's fortjeneste. Kig med.


1. marts 2013
Hvem er Jens Birkemose?
Ham kender vi ikke ...
Det svar fik en kunde, som ville sælge et maleri af Jens Birkemose, først hos Lauritz.com i Roskilde og derefter hos Lauritz.com i Herlev, hovedbunkeren.
De kendte ikke Jens Birkemose, som ellers må siges at være en af vores mest kendte moderne malere.
Men nogen må kende Birkemose, idet Lauritz jo har et under hammeren i øjeblikket. Det er da morsomt.

Hvad er der galt med Lauritz.com?
De fupper uafbrudt potentielle købere og er helt ligeglad med Markedsføringsloven

Maleriet herover er ikke gjort af den berømte svenske maler Oscar Björck. Det skrev vi sidst, det var til salg hos Lauritz.com, hvor det var vurderet til 14.495 kr. og fik hammerslag på 1.600 kr. 15. november 2012.
Nu er det på igen, til samme vurdering og med samme fuptekst: »På denne vare svarer vurderingen til den hammerslagspris, som Lauritz.com forventer varen vil opnå, baseret på vores erfaring med tidligere salg af samme type vare«. Her er deLuxe-eksperterne igen taget i en lodret løgn, da samme maleri påviseligt ikke er solgt til 14.495 kr., men kun har fået hammerslag på 1.600 kr. Følg med.


28. februar 2013
Vurdering  3.228 kr.
Ingen ville byde 300 kr.
Sat til salg igen dagen efter til samme vurdering, 3.228 kr., på samme varenr. 2873074, så auktionen bare kørte videre uden at nogen kunne se, at ingen ville byde 300 kr. dagen før. Det er en grov overtrædelse af Markedsføringsloven


Første auktion herover sluttede 24.2. 2013 kl. 19:05
Sat til salg igen 25.2. 2013 kl. 14:04.
Auktionen slutter nu først 4.3. Kig forbi

Tre malerier på Lauritz.com
med cd, som der ikke er cd på
Varenr. 2890847 Carl H.K. Møller
Varenr. 2896571 Poul Steffensen
Varenr. 2896572 Poul Steffensen
Der er som bekendt ikke cd på  malere døde for mere end 70 år siden. 


27. februar 2013
Det var vist nok ikke
nogen helt ægte Jorn

Bukowskis: Föremålet har utgått ...
Det kunne læses efter, at det havde været til salg i flere dage. Billedet er nu fjernet.
Der var tale om en pastel vurderet til 6.000 SKR. 24x27 cm. Se det, der er tilbage.


26. februar 2013
Hovedvandsæg og vand i hovedet
Det går bare så godt så godt for verdensfirmaet Lauritz.com

Ikke uidentificeret
Og hvad kan Lauritz.com-eksperterne så prale med her? De kan prale med ...
at det ikke er sønderjysk
at det ikke er empire
at det ikke er fra 1800-tallets begyndelse
at det ikke er et uidentificeret stempel

Ægget er fra København.
Det er fra 1900-tallet.
Sølvmærket viser klart, hvem sølvsmeden er.
Det viser også, at denne sølvsmed var berømt for kopier, og at stemplet hører under betegnelsen Faux-stempler, fup-stempler. Se kopiægget


Kopi efter et af verdens
mest berømte fotografier

Lauritz.com: »Ubekendt kunstner. "Portræt af mand og kvinde". Olie på lærred. Usign. Lærredet er ikke på blændramme. Mål 121 x 91 cm (127 x 99 cm). Kan stryges glat fra bagsiden«.
Det er set før hos Lauritz.com. Men det kan de ikke huske. Se det igen.

25. februar 2013
Ka' det virk'lig passe, at
Henrik Lerfeldt signerede
sine billeder m. balle?

Nej, selvfølgelig gjorde han ikke det. Men hvorfor skriver Lauritz-eksperterne det så? Det er ikke til at vide, men måske er de blevet distraheret af billedet med de to baller? Kig på ballerne.

24. februar 2013
Lauritz.com om Leif Tingkær:
»Siden 2002 har han arbejdet som ekspert indenfor især billedkunst«

Så blev det en ny kunstner, C.O. Zeuthen, og det er korrekt. Men billedet er ikke signeret Zeuten.
Herover nu. Herunder før.


Ingen maler hedder Ernst Zeuten. Der findes en, som hedder Ernst Zeuthen med samme årstal , som nævnt her. Men det er ikke ham, som har malet billedet. Han blev født i 1880 og har derfor haft svært ved at male billedet i 1866, som det tydeligt er dateret. Det er en virkelig ekspert, Bengt Sundstrøm og frue har fået fat i.
Lauritz.com om Leif Tingkær:
Han har haft eget galleri og handlet med kunst i mere end 35 år. Siden 1987 arbejdet som autoriseret taksator for skifteretten i Odense. Siden 2002 har han arbejdet som ekspert indenfor især billedkunst og bronzer og skulpturer, og stået for opbygningen af Lauritz.com i Odense og senere Lauritz.com i Kolding.

»
Marken er mejet, og høet er høstet,
kornet er i laderne, og høet står i hæs
«


Nu rettet til noget ude i klitterne, herover. Men det kan også være svært at se forskel på et høstmotiv og et motiv fra vesterhavsklitterne.

Her brillerer Lauritz.com's dygtige vurderingsekspert, Leif Tingkær, igen. Tag til Odense og se billedet af den moderne mejetærsker ude midt i høet. Klik her.

23. februar 2013
Vi har haft fat i ham før
Kunst- og fidushandleren Christian Chaffee fra San Diago i Californien bliver ved med at misinformere om maleri af den forkerte Alfred Larsen

Chaffee hælder vand ud af ørerne: »I have been dealing in antiques, art and collectibles for many years, and selling on eBay for 10 years. I treat every customer like family. Please read my about me page, and check out my feedback. My listings all include vital information which you will find informative and cover most of your questions. Please take a minute to read everything«.
30.000 kr. vil manden have for billedet, som ikke må koste meget mere end 300-400 kr. For det første koster den rigtige Alfred Larsen ikke så meget, og for det andet er det ikke den rigtige Alfred Larsen.
Chaffee har nu i omkring et år forsøgt at fuppe potentielle købere, men heldigvis er ingen hoppet på hans plat. Tag en smut til Californien.

22. februar 2013
Det må være den dårligste kopi
efter Gilbert Stuarts portræt af George Washington som findes

En helt anden ting: Er det overhovedet et maleri.
Er det ikke et olietryk? Kig på det.


21. februar 2013
Det er bare for dumt

Det tager sammenlagt 1/100 sekund både at se, at det ikke er Ejler Bille og hvem det er. Og så er det vist kun hos Lauritz.com, de mener, at Ejler Bille signerer Balle. Og måske de skulle kigge på dedikationen. Over 125 vurderingseksperter! Skal man le eller græde? Klik ind på Lauritz i Århus.

Lauritz-eksperterne i Aalborg kender ikke maleren. Men det gør temmelig mange andre

Maleren har udstillet på KE, Forårsudstillingen på Charlottenborg, Efterårsudstillingen samme sted samt flere andre steder. Vi hjælper lidt: Han var elev af Julius Paulsen og P. Rostrup Bøyesen. Og så er det jo fuldt læseligt signeret. Moderen hed i øvrigt Elisabeth. Se med.

20. februar 2013
Den tror vi ikke på ...
Vi tror, det er en kopi efter det originale solgt hos Bruun Rasmussen i Vejle 23. maj 2000. En vurdering på 1.200 kr. for et ægte Slott-Møller, som Lauritz.com påstår det er, er helt ude i hampen. Kig med.

19. februar 2013
Er det nu også helt rigtigt, at Warhol illustrerede Indianas udstilling på Louisiana?
Det var ikke helt rigtigt.
Herover før. Herunder efter

Følg auktionen.

18. februar 2013
Her har vi måttet give op ...

Vi kender heller ikke kunstneren. Gør du?

Morten Larsen ønsker, at vi offentliggør hele hans mail til Kunstnyt.dk vedr. »Mønsted«-maleriet. Det gør vi så her.

Der er kommet to bud på billedet, 15.500 sv. kr. er afgivet af kundenr. 11283, som er kendt for ikke at vil have det, vedkommende køber. Det fremgår af varenr. 2188182, hvor 11283 fik hammerslag på 3.900 kr., men varen sat til omsalg på varenr. 2213914, hvor det ses, at kundenr. 11283 igen byder på dét, som vedkommende ved første auktion ikke ville have. På omsalget byder han/hun 3.500 kr. som det fremgår af budhistorik. Nu må man så håbe, at byderen ikke fortryder buddet på 15.500 sv. kr. på »Mønsted«-maleriet.

EFTERLYSNING:
Vi søger studier/forarbejder af Peder Mønsted til offentliggørelse. Har du nogen eller ved, hvor der findes nogen, så skriv til pjm@kunstnyt.dk

17. februar 2013
Vi fik en mail fra en tidligere ejer af »Mønsted«-maleriet herunder

Sådan har Mønsted aldrig malet (udsnit)
Da maleriet har været vist på ejerens hjemmeside indtil i går, hvor det blev fjernet, kan vi godt oplyse, at han hedder Morten Larsen og har Noble Antiques i København. Han fortæller, at maleriet flere gange har været på auktion som værende ægte Mønsted. Det ved vi naturligvis, men det rokker ikke ved vores mening om maleriet. Morten Larsen fortæller, at det er en studie til et maleri, som Bruun Rasmussen har solgt, men det der henvises til, er ikke magen til. Nu er det en kendt sag, at Mønsted ikke lavede studier, jeg erindrer ikke at have set nogen. Han gik lige på og hårdt med at male sine lærreder, brugte ikke tid på studier, men var meget produktiv. Ifølge personer som kendte ham, malede han to billeder om dagen. Når kunstnere dør, er der så godt som altid en lang række studier med på deres dødsboauktioner, da de normalt ikke sælger studierne i levende live. På Peder Mønsteds tirsdag den 7. oktober 1941 hos Winkel & Magnussen, auktion 281, numrene 335-389, var der ikke en eneste skitse eller noget forarbejde blandt de omkring 50 efterladte malerier.
Her var maleriet afbildet og omtalt, indtil det blev fjernet i går lørdag morgen 16. februar. Vi tog en kopi af siden, mens billedet var der.                   pjm


16. februar 2013
Nyt fra Lauritz-deLuxe
Det er pibende falsk ...

Det er ikke malet af P Mønsted. Helt tydeligt en kopi. Detaljerne afslører det. Og signaturen. Sådan har Mønsted aldrig signeret. Igen brillerer Lauritz.com's dygtige deLuxe-vurderingseksperter. Maleriet bør destrueres, så ukyndige ikke fuppes. Se falskneriet. 

Leif Tingkær, Lauritz.com's berømte vurderingsekspert, har en imponerende iagttagelsesevne vedr. lystbådehavne

Lauritz.com, Odense: »Marie Sandholt 1872-1942. Lystbådehavn, olie på lærred. Sign. samt dat. M.S. 1927. Mål. 92 x 77 cm«.
Lystbådehavn! Ja, man ser tydeligt de store sejlskibe og dyre motorbåde. Nu er Leif Tingkær lovlig undskyldt, da han bor i Odense, hvor der ikke er så mange lystbådehavne. Men alligevel. Gå en lang tur i lystbådehavnen og kig på de flotte lystbåde.


15. februar 2013
Nyproduceret med ridser
og »falsk« litteraturhenvisning

Lauritz.com, Roskilde: »Kai Kristiansen. Seks armstole med stel af palisander, sæde og ryg betrukket med lyst nistret stof. Fremstillet hos SVA møbler. Litt. Per H. Hansen & Klaus Petersen: 'Den store danske møbelguide' s. 221. Cirkulært bord medfølger Ø 118 cm. H. 71 cm. samt to tillægsplade a 55 cn. (9) «.
Ser man bordet herover i den store forstørrelse synes bordpladen at være temmelig ridset. Ikke heldigt for en nyproduceret vare. Henviser man til en bestemt side i en bog, forventer man, at siden handler om den vare, man sælger. Det gør side 221 ikke. Ganske vist er det en side om Kai Kristiansen, men sidens to billeder viser en trepersoners sofa samt en lænestol og har ikke noget som helst at gøre med de stole og bord, som Lauritz her sælger. Se de nyproducerede møbler.

25 kroner stykket ...

Hammerslag 300 kr. for begge. Minus gebyret på 250 kr. er der 50 kr. tilbage til sælgeren, 25 kr. stykket.
Erik Østerberg, som ikke er 91 år, men døde for adskillige år siden (var selv med til hans begravelse), havde indrettet en speciel malerkasse med lys, hvor hans negativer (fotograferede motiverne) blev oplyst på et stykke lærred. Østerbergs malerier gik som varmt brød i 60erne og 70erne. Han sad og malede til hen under midnat og vandrede derefter med sin meget unge kone, Ilse, og sit harem af andre meget unge piger til værtshuset Peter Pan i Albertslund, hvor han boede. Jeg skrev i sin tid et mindeord i Kunstavisen med lidt flere »saftige« detaljer end herover. Se de to.            pjm

14. februar 2013
Det er vi ikke meget for at tro på, er malet af Frits Thaulow

Liveauctioneers, New York: »Encaustic on Board. Impressionistic depiction of a lone gondolier navigating through rippling waters. Signed bottom left: "Fritz Thaulow." Art: 32 1/2" x 17"; Frame: 37 1/2" x 22". One small chip to right of signature, otherwise in good condition«.

Et noget usædvanligt maleri af Thaulow, må man nok sige. Thaulow har malet flere mørke motiver, men det her ligner ikke et af hans. Og signaturen ser noget hjemmelavet ud. Det er vurderet til mellem 25.000 og 35.000 dollars, tæt på 200.000 kr. for højeste. Vi har ikke meget fidus til billedet, tror ikke, det er malet af norske Frits Thaulow. Auktionen slutter 16. februar.
Auktionsfirmaet om sig selv: »Now in its 10th year, LiveAuctioneers has become the Web's leading auction-related site. More than 1,500 premier auction houses rely on its leading-edge technology, professional customer service and integrity, with 6.6 million bids placed on the site last year alone «. Rejs til New York.


13. februar 2013
Lauritz.com: Afsluttet – ikke annulleret
Seneste: Lauritz.com Roskilde fortsætter deres Fup og Fidus

Scroll ned til i går, 12. februar, og læs vores mening.

I dag, 13. februar, er auktionen ifølge ovenstående afsluttet. Men det fremgår ikke af Afsluttede auktioner indenfor de seneste 24 timer. 

Som det ses ovenfor skulle auktionen først slutte den 18. februar. Den er altså ikke afsluttet, men annulleret.

At auktionen er annulleret ses herover, hvor der er skåret 23 år væk, men klokkeslettet er det samme.
Ubegribeligt, man kan arbejde i et auktionshus på den måde. Har vi nævnt, at Lauritz.com har over 125 vurderingseksperter? Hvad er de eksperter i?

L.K.H.?

Signaturen er meget svær at få øje på. Men hvad står H'et for? Kig med.

Det tror vi heller ikke på ...


Det ligner ikke en ægte Bjulf. Figurerne minder ikke om Bjulfs normale måde at male dem på, de er ikke gennemarbejdede nok. Øvrige farver, fx træerne i baggrunden, virker kunstige og malet på en anden måde, end Bjulf plejer. Og signaturen, som minder en del om Bjulfs, ser også forkert ud. Der mangler Bjulfs sadvanlige harmoni i figuropsætningen. Vi tror ikke på det. Tag en tur til Herning og sammenlign det med
et andet fra Roskilde og se den store forskel.

12. februar 2013
Nu må de styre deres brandert!
– Hartz var ikke fidusmaler

Billedet er ikke malet af Lauritz Hartz. Så amatøragtigt malede Hartz ikke. Og signaturen er helt forfærdelig.
Her er et eksempel på, at bare der står Lauritz Hartz bagpå, som ikke er skrevet af Hartz, og sat et lille billigt messingskilt på rammen, så er det for Lauritz.com-eksperterne ensbetydende med, at det er malet af Lauritz Hartz. Men det er det ikke. Fup og fidus. Se det hos Lauritz i Roskilde.


11. februar 2013

Mens vi venter på Stigs vurdering, er der fuld gang i buddene. Følg dem med egne øjne.
Nu er Stig færdig med at vurdere.

Er det velgørenhed
for Lauritz.com selv?

Herunder rettelsen til Andersen-Lundby få øjeblikke før auktionen skulle slutte i dag kl. 9:34. Samtidig hævedes vurderingen fra 1.000 kr. til 5.000 kr. Har hørt rygter om, at der er 6 flasker Amarone på vej til redaktionen på Frederiksberg fra hr. og fru Sundstrøm. Nå, det er nok kun rygter.

Katalogteksten på dette maleri indskrænker sig til to ord: »Ukendt kunstner«. Ikke et ord om selve maleriet, ikke et ord om, hvem maleren er, til trods for, at han ikke er helt ukendt. Han var akademi-professor, udstillede 49 gange på Charlottenborg samt utallige andre steder. Han er repræsenteret på flere museer, bl.a. Statens Museum for Kunst. Rekordprisen for et af hans malerier er tæt på 350.000 kr. Så helt ukendt er han ikke. Men så meget er det aktuelle billede dog ikke værd.
Maleriet er tydeligt signeret – de zoomer endda ind på det – men det omtaler de dygtige Lauritz-eksperter ikke med et ord. Er det et maleri, Lauritz.com selv vil have billigt? Sælger man det for at støtte unge kvinder, så er der ikke megen støtte i ikke at fortælle, hvem kunstneren er. Det er talentløst ud over alle grænser. Se hele auktionen.


Maleriet er en kopi efter berømt dansk malers berømte maleri. Men hvor skulle Lauritz-ekperterne i Næstved dog også vide det fra?

Det kan undre, at den kendte Fanø-maler Peder K.K. Riber kopierer et kendt maleri og signerer det med eget navn uden at gøre opmærksom på, at det er en kopi. Så måske er noget tekst fjernet fra billedet, som har oplyst, at det er en kopi. Men i hvert fald burde Lauritz-eksperterne have så megen indsigt i dansk kunst, at de kender originalen, som bl.a. er benyttet som forsideillustration på en kendt bog af Blicher. Og måske kan det også fortælles, at originalmaleriet hænger på et kendt museum i Hillerød. Men vi har set det flere gange, at familien Dinesen har en del huller i almen viden om dansk kunst. Kig forbi Næstved.

10. februar 2013
Vi tror ikke, der står E. Made...
Vi tror, initialerne er P.V...
(Bruun Rasmussen i Århus var tidligt oppe ... og så på en søndag. I løbet af få timer blev begge to herunder rettet til det rigtige)

Bruun Rasmussen, Århus: »1308/116: Dansk maler, 19.-20. årh.: Interiør med en kvinde og en mand der spiller klaver. Sign. E. Made...? Olie på lærred. 49 x 59«. Vi tror heller ikke, at maleren er født i 1930, som Weilbach skriver. Vi tror, han er født i 1892. Se det.

Ikke malet af Jacob Agersnap
(Men af farmand Hans)

Bruun Rasmussen, Århus: »1308/97: Jacob Agersnap: Vinterdag på landet. Sign. Agersnap. Olie på lærred monteret på malepap. 27 x 36«.
Vi hjælper lidt: Hans far hed Morten. Tag til Århus.

9. februar 2013
Lars, burde du ikke fortælle, at Peters er kendt Skagensmaler?
(Det blev hurtigt tilføjet. Så skal der bare findes ud af, om billedet er fra Skagen)

I årene 1881-83 besøgte Otto Peters Skagen og var en del sammen med Krøyer, Ancher og øvrige berømtheder. Han har malet adskillige billeder fra stedet, og er med på Krøyers berømte Kunstnerfrokost på Skagen, malet i 1883. Det er en del af vægudsmykningen i den gamle spisesal på Brøndums Hotel, senere overflyttet til Skagens Museum. Interessant ved maleriet af Peters er, at det godt kunne ligne et motiv fra Skagen, huset med det røde tag. Signaturen er lidt utydelig, men er der et årstal? 81? Er det tilfældet ville det måske være et emne for Skagens Museum, som kun har et enkelt af Otto Peters. Tag til Vejle.

Krøyers berømte Kunstnerfrokost på Skagen. Stående Michael Ancher, siddende fra venstre, uret rundt, de to norske malere, Eilif Peterssen og Otto Peters, hotelejer Degn Brøndum, de svenske Johan Krouthén og Oscar Björck samt norske Christian Krohg. Med ryggen til Charles Lundh fra Norge. Fire norske, to svenske og en dansk maler.
Se maleriet på væggen i Skagen.


8. februar 2013

Så er den atter gruelig gal med Leif Tingkær og Lauritz.com's troværdighed

Maleriet herover solgte Lauritz.com 31, januar 2013 for et hammerslag på 7.200 kr. mod vurderingens 24.095 kr. Nu er det igen til salg, til samme vurdering, hvilket er en klar overtrædelse af Markedsføringsloven, som helt tydeligt siger, at der ikke må gives urigtige oplysninger. Det er der i dette tilfælde, idet maleriet ikke den 31.1. solgtes til 24.095 kr., som oplyst, men kun for 7.200 kr. + salær.
Hvorfor er det så hurtigt til salg igen? Har køberen, hvis det er en rigtig køber, fået at vide, at det ikke er malet af Johannes Larsen? Det fortæller Leif Tingkær os nok ikke, hvis det er tilfældet. Følg gensalget.
 

7. februar 2013
Det tager under ét minut ved søgning på Google at finde ud af, hvem E. Birk er.
(Med lidt eksperthjælp klarer de sig)

Herover før. Herunder efter.

E. Birk er et pseudonym. Her på Kunstnyt.dk har vi tidligere fortalt, hvem maleren er. Hvad han hedder, og hvornår han fødtes og døde. Hvis Lauritz.com's arkiv på 2 millioner oplysninger eksisterer, som de påstår, skulle man tro, E. Birk er med i det. Ellers er arkivet værdiløst. E. Birk er det man i gamle dage kaldte Trommesalsmaler, i moderne tider fiduskunstner.
Besøg de uvidende Lauritz-folk i Helsingør.


Vurdering 37.694 kr.
Hammerslag 3.357 kr.
          Se salget


Så blev vi så meget klogere ...


6. februar 2013
Med omkring 50 anerkendte udstillinger, på Charlottenborg m.m. samt repræsenteret på museer, er man vel ikke helt ukendt!
(Så fandt de dygtige vurderingseksperter også ud af den. Og så er det kke mere et vandtårn, men et klokketårn. Men er det nu det?)

Herover før. Herunder efter.

Vi giver en hjælpende hånd: Malerens far var kunsthandler og moderen hed Vilhelmine. Så skulle den være lige at gå til. PS: Vi har aldrig vidst, at den type tårn var et vandtårn. Smut til Roskilde.

5. februar 2013
Uden kommentar ...

Mød den læsende kvinde

Der er også den.

Se ingen af dem

4. februar 2013
Johansen eller Irminger?
Viggo eller Valdemar?
Lauritz.com i Vejle er i tvivl pga. signaturen. Er det Viggo Johansen eller Valdemar Irminger? Det kan også være svært at bedømme alene ud fra signaturen, da de begge signerer meget tæt på hinanden.
Men er billedet malet af en af de to, må man kigge på selve maleriet. De to maler nemlig ikke helt ens. Så det må være op til Lauritz-eksperterne at fortælle potentielle køber, hvem der har malet billedet.

3. februar 2013
Vi kender heller ikke maleren, men synes det minder meget
om det her 
(uvist af hvilken grund har Tate i London fjernet siden.
Men se i stedet her )

Bruun Rasmussen, Århus: »1306/190: Ubekendt maler, 20. årh.: En ung kvinde, der bader i en skovsø. Usigneret. Olie på lærred. 77 x 50«.

Hvorfor ville ingen byde bare
300 kr. for PHs Koglen, når den var vurderet til 42.095 kr.?

Se Koglen

2. februar 2013
Dybt godnat
Lauritz.com flytter kendt gade
i København til Klampenborg


Er det overhovedet malet af Paul Fischer? Kig efter

Hvem er det der banker?
– det er Peter Ancher
 
Billedet til venstre: Lauritz.com: »Ubekendt kunstner, 1900-tallet. olie på plade, marinemotiv. Utydeligt sign. Peter?. 24 x 32 ( 39 x 47 ) cm«. (Udsnit)
Billedet til højre: Lauritz.com: »Wilhelm Erichsen. Marinemotiv med sejlbåde. Sign. Wilh. Erichsen. Olie på plade. 24 x 32 ( 36 x 44 ) cm«. (Udsnit)
Mon ikke vi kan blive enige om, at begge malerier herover er malet af samme maler, selv om de er signeret med to forskellige navne? Og at det til venstre tydeligt er signeret Peter Ancher? Vi kan sikkert også blive enige om, at ingen af dem er museumsstykker.


1. februar 2013
Kopimaleren Axel Lind

Lauritz.com: »Axel Lind, 1908-2011 cd. To landskabsmotiver. Olie på lærred. Begge sign. Axel Lind. 48 x 46 ( 57 x 54 ) cm samt 64 x 50 ( 72 x 57 ) cm. (2)«. Tag til Lauritz i Helsingør. 
Klik ind her og se, om ikke det minder lidt om dét. 
Axel Lind døde 28. maj 2011 103 år gammel.
Læs her

Vurderingsdag 30.1. Bruun Rasmussen Århus:
Kaffe og kage gratis.
Vurderingsdag 3.2. Lauritz.com Herning:
Kaffe og kage 25 kr.

31. januar 2013
Hvorfor blev en igangværende
auktion pludselig annulleret?


Vi skriver længere nede, at auktionen skulle slutte i dag, den 31.1. Det var imidlertid i går, den 30. kl. 20:41:00, lang tid efter, at auktionen blev annulleret. Vi fik heller ikke med, at teksten under selve auktionen er ændret fra tilskrevet til ikke-tilskrevet. Se ovenfor. Den 29.1. var billedet fortsat tilskrevet.

Lauritz.com Vejle: »Dankvart Dreyer (1816-1852) 'Efter tvekampen'. Olie på papir monteret på plade. Usigneret. 31 x 35 cm (39 x 43). Øverste venstre hjørne på papir mangler«.
Auktionen skulle først afslutte i dag, 31. januar, men blev pludselig i går, den 30., annulleret, mens der var bydere i gang. Hvorfor det? Selv om det har fået hammerslag på 675 kr. har det ikke været omtalt under dagens solgte.
Maleriet har ikke været udstillet på Charlottenborg, mens Dreyer levede, og er ikke gengivet i Suzanne Ludvigsens store tobindsudgave fra 2008 om maleren.
Det har flere gange i »nyere tid« været under hammeren, i 1977 hos Bruun Rasmussen i Bredgade, solgt for 2.100 kr. I dette århundrede to gange, i 2003 vurderet til 8.000 kr., men ikke solgt, og i 2004 vurderet til 3.000 kr. med et hammerslag på 3.200 kr. Begge gange hos Bruun Rasmussen i Vejle.
Men hvorfor blev auktionen brat afsluttet dagen før annonceret? Der er næppe tvivl om billedets ægthed, så måske skyldes annulleringen, at buddene ikke helt var oppe i det luftlag, Lars Fuglsang-Madsen havde håbet på. Men kan man uden videre annullere en igangværende auktion? Åbenbart. Rekorden for et maleri af Dankvart Dreyer er 240.000 kr. for et af hans landskaber, der er mere eftertragtede end motiver som det aktuelle. Tag til Vejle.


30. januar 2013
Den fængslende historie om en sulten far og hans topløse datter

Caritas Romana er den rørende fortælling om en datter, som i fængslet gav sin dødsdømte far bryst. Læs her.

Men der er ikke meget Abildgaards Skole over det maleri. Hverken kvalitets- eller motivmæssigt. Kig her. 

Læs under 27. dec. kommentar vedr. maleriet, som Lauritz.com sælger som Johs. Larsen

29. januar 2013
Hvorfor oplyser Lauritz.com ikke malerens navn, når man kender det?

Maleren hedder ikke Christian Møllgaard, det er et pseudonym. Når man nu gengiver malerens rigtige årstal, hvorfor pokker så ikke malerens rigtige navn?
Se det i Vejle.

28. januar 2013
Nyproducerede varer


Vurdering 36.095 kr. inkl. salær og gebyr.
Ingen bød 300 kr. for de 12 jakker. Se det selv.


Lauritz.com: »Fremstår med hul i syning på bagsiden af ærme, pynteknap er faldet af, men medfølger«. Se den

27. januar 2013
Er det virk'lig en ægte Larsen?
Kunstnyt.dk kommenterer: En læser har henvendt sig til museet i Kerteminde og fået oplyst, at Erland Porsmose, museets leder, har set billedet på et tidspunkt og sagt god for det. 
Det skulle man tro, Lauritz.com i Odense vidste og viderebragte som en vigtig proveniens til gavn for både sælger og køber. Som vi har fået det gengivet, kunne der være tale om, at det i 1902 havde været med på en auktion på Den Frie, hvor der var 21 numre af Johannes Larsen. Men museet har ikke kataloget. Det har vi her på redaktionen, og det omtalte maleri er ikke med. Syv af malerens 21 billeder blev i øvrigt dengang erhvervet af den legendariske kunstsamler Johannes Rump, kendt for Rumps Samling. Johannes Larsen udstillede i 1902, 1903 og flere følgende år på Den Frie, men ingen af de år optræder det aktuelle maleri.
Vi har ikke erklæret maleriet falsk, blot undret os over, at der ikke forekommer en bedre katalogisering af maleriet.


Lauritz.com Odense: »Johannes Larsen 1867-1961, cd. Parti med nedlagt jagtbytte; duer og toppet lappedykker, olie på lærred, sign. og dat. i monogram JL 1902 samt på blændrammen, Johannes Larsen. maleriet er fugtsikret med plade bagpå rammen. 51 x 64 (63 x 76) cm«.
Er det undersøgt på Johannes Larsen-museet?
Det ligner ikke helt Larsens kvalitet. Har Larsen nogen sinde placeret sine fugle på et tæppe? Signaturen ser lidt mystisk ud. Plejede Larsen at signere både på forsiden og på blændrammen? Vi kan i øvrigt ikke se nogen signatur på blændrammen. Tag til Odense.


26. januar 2013
De laver den samme fejl gang på gang, så de lærer det nok aldrig

Vi har skåret det ud i pap adskillige gange: Malerier signeret Osvald Rasmussen er IKKE malet af Allan Karms. Lauritz.com praler med et arkiv på 2 mio. Men hvad bruger de det til? Opdaterer de det ikke, eller kigger de ikke i det? Tag til Århus.

Det nåede lidt over vurderingen
Bruun Rasmussen, Århus.
Vurdering: 1.000-1.500 kr. Hammerslag 27.000 kr.

Direkte fra det store udland:
ALFRED LARSEN (Danish 1860-1946) – An Important Mat


"LiveAuctioneers is the best-kept secret among treasure-seekers; it offers access to some items that have been in private collections for decades."
Julian R. Ellison, founder.
Det er af »fidus-Larsen«, ikke af den Larsen, det sælges for at være. Der er tale om international uvidenhed om Larsen og Larsen. Tag til New York.

25. januar 2013
Bukowskis i Göteborg udvider med større lokaler ... 
Men de har også brug for at udvide
med en større vurderingsevne 
Skrækkeligt maleri
Bukowskis: »Harald P Engmann, Danmark (Född 1915). Olja på pannå, signerad. Utropspris 5 000 SEK«.
Ingen maler hedder Harald P. Engmann, men ifølge biografien bagpå sælges det for at være malet af Harald Engman (1915-68). Men det er ikke af Harald Engman, og vurderingen er helt skæv. Det er malet af H.P. Engmann, hvilket det også er signeret. Vurderingen bør ikke overstige 400-500 kr. Det er ikke usædvanligt, at auktionshuse tager fejl af den lidt fidusagtige H.P. Engmann og den mere berømte og langt dyrere Harald Engman. Men det kan man ikke tillade sig som professionel, der er nemlig lysår til forskel i kvalitet på de to, som i motiver og malestil på ingen måde ligner hinanden. Smut til Göteborg. 
Bukowskis: »Vi blir dubbelt så stora i Göteborg.
Välkommen på snyggaste invigningsfesten lördag 2 februari
«.


Kære Lars Fuglsang-Madsen:
Hvorfor er du sikker på, at Albert Bertelsen har malet dette billede?


Det tror vi ikke, han har. Motiv og malemåde er 100% atypisk for hans arbejder. I 1945 var han vist slet ikke begyndt at male, og billeder fra før 1950 ses aldrig. Maleriet er signeret Albert Berthelsen, med th, men han staver sit navn uden h. Vi tror ikke på det.

Det gør Lauritz i Vejle åbenbart heller ikke mere.
Tag til Vejle.

24. januar 2013
Er det virkelig en Alechinsky?
Nej, det er det ikke ...
(Så blev også den rettet/annulleret)

Herover før. Herunder efter.


Alechinsky lavede ikke den slags motiver.
Alechinsky skrev ikke på dansk.
Alechinsky signerede ikke med andres navn.
Besøg Alechinsky-eksperterne i Helsingør.

Her laver de verdensberømte Lauritz-eksperter kun 10 fejl
vedrørende samme maleri

Så blev den også rettet ...

Herover før. Herunder efter. Nu er det ikke længere malet af Chr. Thornild. Men de var længe om at finde ud af det.


1.   fejl: Maleriet er ikke signeret Tornild.
2.   fejl: Signaturen er ikke malet af Thornild.
3.   fejl: I signaturen mangler et h. for at være Thornild
4.   fejl: I signaturen mangler et d. for at være Thornild
5.   fejl: Thornild signerede ikke på den måde.
6.   fejl: Thornild signerede altid C. Thornild.
7.   fejl: Malet i 1961, flere år efter Thornilds død.
8.   fejl: Maleriet måler ikke 45x56 cm.
9.   fejl: Thornild malede ikke på den måde.
10. fejl: Maleriet er ikke malet af Thornild.
Find selv flere fejl.

23. januar 2013
Lauritz.com: »Gadeparti!«
Vi mener, det er et havneparti


Hvad synes du? Kig med.

Lauritz.com: »Abstrakt komposition«
Vi mener, det er to huse og nogle træer

Hvad synes du? Kig med.

22. januar 2013
Lauritz.com Roskilde:
»Det koster i en butik 8.495
kr.«

Men ingen ville byde 300 kr.
Se det selv.
Auktionen er fortsat efter først at være endt uden bud

Lauritz.com Roskilde:
»Det koster i en butik 7.295 kr.«

Men ingen ville byde 300 kr. 
Se det selv.
Auktionen er fortsat efter først at være endt uden bud

21. januar 2013
Nu mangler bare biografen ...

Må vi foreslå en tom ølkasse som sofabord. Hullet i nakkestøtten kan nok klares med lidt polyfilla. Det har Silvan. Tag en tur til Næstved og prøvesid.


Auktionen herover sluttede 20.1. 2013 kl. 16:24. Ingen bød, så nu skal maleriet overvurderes. Følg med.


Auktionen herover sluttede 20.1. 2013 kl. 17:05.
Så ring, hvis du vil vide vurderingen. Måske kan du også få billedet at se. Ring med det samme.

20. januar 2013
Hvorfor må denne narhvalstand sælges inden for EU uden CITES?

Bruun Rasmussen meddelte for nyligt, at man ikke mere ville sælge noget fra udryddelsestruede dyr. Hvorfor mener Lauritz.com, at der ikke skal CITES til i dette tilfælde? Gå til Lauritz. Og læs her om CITES. 

19. januar 2013
Vi tror ikke, det er malet
af Janus la Cour

Janus la Cour benyttede den »fine« pensel, malede ikke med den »brede« som her. Det er ikke udpenslet nok til at være la Cour. Og den rodede signatur ligner ikke hans. Så det tror vi ikke på.
Kig forbi Lauritz i Herlev.

Har Rasmus X virkelig malet så dårligt?Af Rasmus X kendes flere tilsvarende motiver, men ikke så ringe malet. Og signaturen skriger langt væk af en, som ikke er sat på af Rasmus X selv. Tag til Vejle.

18. januar 2013
Vi tror ikke, det er malet
af Viggo JohansenVi tror, det er en anden maler, hvis efternavn slet ikke begynder med J, en maler, som ofte har voldt problemer pga signaturen, der minder meget om Viggo Johansens. Men maleriet er motiv- og malemæssigt ikke helt Viggo Johansensk, ejheller signaturen. Se det
Og så fatter Lauritz-eksperterne fortsat ikke cd-systemet. En maler død i 1935 er der ikke cd på.

Ubekendt! Ja, hvis man er totalt
ubekendt med dansk malerkunst

Udsnit
Lauritz.com: »Ubekendt maler 1900-tallet. Olie på lærred. Amalienborg. Signeret. 50x69 cm«.
Det bør ikke tage over 10 sekunder at finde ud af, hvem maleren er. Motiv og malemåde er typisk for vedkommende, og signaturen ikke til at tage fejl af. Hvorfor kan de hos Lauritz.com ikke finde ud af det mest simple? Vi hjælper lidt: Malerens far, som også malede, er mere berømt. Følg med i Aalborg.

17. januar 2013
Det ville ingen byde 300 kr. for. Se hvad

Komposition med træer ...

Det er nogle høje træer, maleren har sat i vasen. Og er de høje træer overhovedet malet af Knud Agger? Er han kendt for at spartle på den måde? Se det. 

Vi tror ikke, det er
malet af I.T. Hansen

I.T. Hansen er kendt for en udpenslet detaljerigdom i sine arkitektoniske malerier. Dem er der ikke meget af her. Og figurer på den måde, ser man normalt ikke på hans billeder. Signaturen ligner heller ikke noget, man kender fra hans hånd. Se det.

16. januar 2013
Fiduskopi under hammeren i internationalt auktionshus som malet af kendt dansk maler ...
Det internationalt kendte hus er ikke overraskende Lauritz.com

Ovenstående fortæller, at Lauritz.com's over 125 vurderingseksperter er én stor omgang øregas. Har man blot periferisk omgang med auktionsbranchen, er det 100 procent umuligt ikke at være stødt på motivet herover. Det er et af skagenskunstens mest berømte, Carl Lochers Redningsbåden går ud, et motiv Locher har gentaget utallige gange. Et af dem her. Og et her. Ved man ikke det, er man så uvidende, at man ikke bør arbejde i et auktionshus. Det samme gælder, når man ikke med det samme kan se, der ikke er tale om et ægte maleri af den kendte marinemaler Alfred Olsen. Både maleri og signatur skriger langt væk. Og teksten »efter egen skitse« er lige til at dø af grin af. Tag til Esbjerg.

Hvorfor tror Lauritz.com-eksperterne, at det er malet af Viggo Pedersen?

Det er ikke ligefrem den type motiver, Viggo Pedersen er kendt for at male. Erindrer ikke at have set noget tilsvarende. Det ligner rent gætteværk fra eksperterne.
Smut en tur til Næstved.

15. januar 2013
Er Kåre Quist selv en platugle?
(Det håber vi ikke)
Foto Danmarks Radio
Læs mere

Er der andre end Lauritz.com's over
125 vurderingseksperter, der er sikre på, at billedet herunder er malet af Jørgen Nash? Er der, så lad os det vide med en forklaring på hvorfor.
(Så blev også den auktion annulleret)


Se auktionen hos Lauritz.com i Århus.

Maleren hedder ikke A. Bang.
Det er det heller ikke signeret.

Herover i dag. Herunder i går. Men stadig ikke signeret A. Bang. For dårligt, Lars!

Vi hjælper lidt. Maleren har været elev på Harald Giersings Malerskole.
Se auktionen hos Lauritz.com i Vejle.

14. januar 2013
Sjældent, at eBay sælger dansk kvalitet. Her et af de bedste i lang tid.

Sælgeren: »Portrait of a Lady, dated 1910. by Achton FRIIS (1871-1939) Danish Painter. Large 19th century Danish portrait of a Lady sitting in a landscape, watercolour. Signed and dated 1910. The portrait captures a society lady in contemplative mood while in an open landscape. Good quality and condition, gilt period frame and glazed. Measurements: 33" x 26" Framed«. Der er ikke opgivet nogen minimumspris.
Akvarellen er fra Champex i Schweiz, og vi tror den portrætterede er Achton Friis' kone, violinisten Martha født Elster (1879-1966). Og sikkert malet på deres bryllupsrejse, da de blev gift i 1909. En elegant kvinde at beskue. 
Achton Friis er mest kendt for sin medvirken i de store bogværker De danskes Øer, De Jyders Land og Danmarks store Øer, med beskrivelser og tegninger.
Han er ikke Danmarks dyreste kunstner, 16.000 kr. er rekorden for et sneklædt bjerglandskab, solgt af Bruun Rasmussen 18.4. 2007, 100 år efter det var malet.
Tag en tur til eBay.

13. januar 2013
Det går forrygende stærkt hos Lauritz.com med omsalg og overtrædelse af Markedsføringsloven

Maleriet herover solgtes 11. januar 2013 kl. 20:14.
Vurdering 7.000 kr. (uden salær). Hammerslag 4.300.
Maleriet sættes til omsalg allerede få timer senere, 12. januar 2013 kl. 9:42. Vurderingen er fortsat den samme, 7.000 kr. uden salær. Det er en klar overtrædelse af Markedsføringsloven, da Lauritz.com fortæller potentielle købere, at maleriet senest har været solgt til 7.000 kr. + salærer, i alt 8.495 kr.
Se omsalget.

Et bragende godt hammerslag
Vurdering 18.000 kr. + salærer, i alt 21.695 kr.
Hammerslag 7.600 kr. Se det.


Nyt fra Lauritz.com's vurderingseksperter:
»Frederik Lange 1870-1941 cd. Motiv fra Skagen, 1916. Usign 
På bagsiden etiket fra Kunsthallen«.

Herover etiket fra Kunsthallen i København.
Se det selv.
 

12. januar 2013
Er du SpotDeal-idol, så læs ATD 11.1.

Foto TV2
Mens Lauritz.com's charmerende direktørfrue fredag aften hældte litervis af vand ud af ørerne på TV2 Lorry i anledning af den »kinesiske« skænk og talte om husets eksperter, kan vi fokusere et øjeblik på billedet herunder 

Uidentificeret kunstner! Ser man det. Alle kan se, det ikke er en kinesisk kunstner, selv om det er fra 1900- tallet. Men maleriet er fuldt læseligt signeret. Er man uden forudsætninger, hvilket størsteparten af Lauritz' såkaldte eksperter er, selv om fru direktør Mette Rode Sundstrøm gerne vil have alle til tro noget andet, vil vi her på redaktionen påstå, at det højst tager ét minut at finde maleren på nettet. Prøv selv. Vi hjælper lidt, så skulle det være nemmere: Maleren døde i 1999.

Så blev også den rettet. Men ikke et ord om rettelsen.


Ikke så ringe endda ...

Se kanderne

11. januar 2013
Tak for skænken! Kinesisk skænk fra 1900-tallet var fra Ilva i går. Læs mere

Vi hjælper lidt: Maleren var gift med en skuespiller ...

Maleriet er malet i 1912 og derfor ikke fra det 21. årh., men fra det 20. årh. Malemåde, motiv og signatur er karakteristisk for maleren. Se det på Lauritz.

10. januar 2013
Vurderet til en hundrededel
af rekordprisen

Lauritz.com Vejle: »Søren Emil Carlsen 1848 - 1932.
Parti med Kronborg, 1871. Olie på lærred. Sign. S.E. Carlsen 1871. 53 x 79 cm. (74 x 100).
«
Der er tale om et tidligt arbejde af Emil Carlsen, henad I.C. Dahl-stilen, en stil han ændrede, da han flyttede til USA. Han er elev af Chr. Blache. Maleriet er også til salg et andet sted i Vejle, hos Dansk Kunstgalleri, men her uden pris. Det var sidst på auktion 19.11. 2008 hos Bruun Rasmussen til en vurdering på 60.000 kr., men uden at blive solgt. Lars Fuglsang-Madsen har sat vurderingen til 40.000 kr., ikke helt urealistisk. Ældre kunst har det imidlertid svært nu om dage, men Emil Carlsen kan være en dyr herre, rekorden er 4.1 mio. kr. for en opstilling fra 1894, solgt af Christie's i New York 23.5. 1990.
I 2008 skrev Kim Lykke Jensen bogen »Søren Emil Carlsen – Skagensmaleren fra Manhattan«, anmeldt på Kunstnyt.dk. Besøg Lauritz.com i Vejle.


Dansk Kunstgalleri har et andet maleri til salg, som også ligger på Lauritz.com

Og det er meget morsomt det samme, som herunder, men som malet af Michael Stephanon, der hedder Stephanou, er græker med en dansk kæreste for flere årtier siden. Men billedet er malet af Willy Nilsson.
Og bemærk prisforskellen. Lauritz.com i Vejle har sat det til 800 kr., men Dansk Kungalleri forlanger 3.600 kr., en totalt skævknækket pris. Se det.
(Efter kl. 23 onsdag den 9.1., mens vi skrev dette, blev både Emil Carlsen og Stephanon fjernet fra Dansk Kunstgalleri)

9. januar 2013
Nå ja, maleren er ikke repræsenteret på Statens Museum for Kunst. Men helt ukendt er han nu ikke ...

Herover i dag. Nu korrekt. Herunder i går.
Willy Nilsson er mest kendt for interiører fra Skindbuksen, hvor kendte bohemer holdt til. Jens August Schade kunne man fx ofte møde på stedet.


Vi hjælper lidt. Han har malet flere af disse Degas- inspirerede motiver, men er mest kendt for at male fra et kendt sted tæt på Kongens Nytorv. Signaturen er ikke helt tydelig, indrømmet, men alligevel karakteristisk for ham. Tag til Vejle.

Og så har vi for længe, længe siden her på siderne foræret Lauritz-eksperterne årstallet for Mogens Magnussens død. Men de opdaterer åbenbart ikke deres arkiv. Og gør de ikke det, så kan de ikke bruge det til ret meget. Vi gentager lige årstallet: 2009. Se auktionen.

8. januar 2013
Langt over normal butikspris

Vurderingen på disse to Cowparade-køer er 1.535 kr. Ved at google lidt rundt, finder man ud af, at det er et sted mellem 25 og 50% over butikspris.
Se dem.

7. januar 2013
Fra Lauritz' overvurderingsekspertfirma
Hvorfor ville ingen byde 300 kr. for
en kaffesøjle, der var vurderet til 9.695 kr. og kan bruges som opslagstavle i børneværelset eller til kundesamtale?

Se den med det samme.

Og hvorfor ville ingen byde 300 kr. for en italiensk loungestol, model Baobab, vurderet til 8.975 kr.? Se den her.

6. januar 2013
Mener du at have set billederne herunder for nyligt, så er det ikke helt forkert

Det er bare at scrolle ned til 4. januar. Men en lille forskel er der, nemlig varenummeret, som længere nede har nr. 2834076 mod nummeret 2840168 herover. Malerierne er de samme, solgt 3. januar for 325 kr. i hammerslag og nu til salg igen. Trods hammerslaget på 325 kr. er de stadig vurderet til 1.295 kr., selv om de tydeligt gør opmærksom på, at »På denne vare svarer vurderingen til den hammerslagspris, som Lauritz.com forventer varen vil opnå, baseret på vores erfaring med tidligere salg af samme type vare«.
Altså igen en klokkeklar overtrædelse af Markedsføringsloven
, som Lauritz.com altid har haft et afslappet forhold til. Men de er jo også gode venner med Rigspolitiet, det sløve foretagende, så der sker naturligvis ikke noget. Og forbrugerombudsmanden synes at holde ferie hele året. For slet ikke at tale om Kontants Kåre Quist, som snorkbobler, når det handler om Lauritz.com. Det er snart et år siden, han havde den pinlige og totalt forfejlede Kontant med Lauritz.com's smarte damechef, Mette Rode Sundstrøm, som løb om hjørner med ham. Hvilket ellers ikke er så let. Mette-pigen nåede at hælde flere hundrede liter vand ud af ørerne i den udsendelse. Gense udsendelsen her.

Og tag til Næstved, hvor Dinesen endnu ikke har fundet ud af, at maleren ikke hedder Maya Dalo og det heller ikke er signeret med det navn, som påstået.
Skal man le eller græde?


5. januar 2013
FEM-STJERNEDE
RIGTIGE VENNER
tilsat lidt
GØG OG GOKKE
På Trustpilot skriver Helle Andersen fra Slangerup om Geographical Norway jakker til salg hos Lauritz.com: »Totalt utroværdige vurderinger«. Det er ikke nyt for læsere af Kunstnyt.dk.
Efterfølgende kommer så et indlæg af en, som ikke kan stave. Hans overskrift lyder: »Super service og spændene udvalg«. Han fortæller, at han har købt »mange forskellige vare« hos Lauritz og kan kun anbefale dem, hvorfor han giver dem 5 stjerner. Han hedder Nikolaj Weir og har afbildet sig selv storgrinende med mørke solbriller. Og hvem er så Nikolaj Weir? Ja, han er såmænd direktør for Geographical Norway. Om han har købt en masse hos Lauritz, ved vi ikke. Men vi ved, han gennem lang tid har solgt hundredvis, måske tusindvis, af Geographical Norway-jakker i bundter, til en brøkdel af vurderingen, sat af de dygtige vurderingseksperter fra Lauritz-koncernen.
Som svar på Nikolaj Weirs næsegruse beundring for det troværdige Lauritz.com-foretagende skriver Lauritz.com: »Kære Nikolaj.
Mange tak for din positive anmeldelse. Vi arbejder hele tiden på at udvikle vores service for vores kunder og sætter stor pris på feedback«.
Det er her, man kan gå ud og brække sig. Lauritz.com ved, hvem Nikolaj Weir er. Det er Gøg og Gokke for fuld udblæsning. At Nikolaj Weir skriver, som han gør, i sit eget navn, vidner om en højt begavet mand.
Læs selv på Trustpilot. 

4. januar 2013
Spørg hvem som helst, Dinesen!

Familien Dinesen, Lauritz.com Næstved, ved åbenbart ikke hvem Maya Dalo er. Det tager ikke mange sekunder at finde ud af det, da det ikke er signeret Maya Dalo, som påstået, men et helt andet navn. Så enten er Dinesen ikke særlig kvik, eller også tror han, andre ikke er det. Tag til Næstved.
(»Kunstneren« fik i øvrigt godt 33 kr. for hvert maleri)


Norsk sjuskeri
Det ligner vist ikke et maleri
af Michael Ancher

Blomqvist, Oslo: »Michael Ancher. Dansk 1860 – 1935. Interiør med lesende gutt. Olje på lerret, 24,5x24. Monogramsignert nede til venstre: MA. Merket bak: "Udstild vid Charlottenlund 1955".
Sådan malede Michael Ancher ikke. Sådan signerede Michael Ancher ikke (der kendes signaturer, hvor han har sammenskrevet M og A, men ikke helt som her).
Maleriet har ikke, uanset hvem der har malet det, været udstillet på Charlottenborg i 1955. På Forårsudstillingen udstillede kun nulevende kunstnere.
Michael Ancher levede ikke 1860-1935, men fra 1849-1927. Maleriet, vurderet til 20-25.000 norske kr., solgtes ikke. Tag til Oslo.
 
Lauritz.com informerer:
Godt at vide før du køber
Lauritz.com medtager udelukkende varer, der er beskrevet og vurderet af vores egne vurderingseksperter. Eksperterne beskriver varen
efter bedste overbevisning faktuelt og objektivt.Vurdering: 43.990 kr. Hammerslag 4.290 kr. Se selv

3. januar 2013
Dejlig »unika«-dame

Lauritz.com: »Lars Calmar født 1968. Unika skulptur af stentøj, væghængt. Nummereret 2/8. Sign. L. Calmar. H: 43 cm.«
Nummereret 2/8, står der. Det betyder, at der er lavet 8 af dem. Når der er det, så kan ingen af de 8 være unika. Unika betyder, at der kun findes ét eksemplar. Bortset fra det, så er Calmar en god kunstner, og selv om kvinden ikke er ung og slank, så er skulpturen rent kunstnerisk godt udført. Hammerslag 4.700 kr. Se det.


2. januar 2013
Den omvendte verden
Er du nu sikker på, at hun
er falsk, Preben Randløv?

Melding fra sælger:
ADVARSEL - BARRERNE ER FALSKE - FINDES OGSÅ I GULD - AUKTIONEN ER AFLYST.
Var det nu også helt nødvendigt at aflyse auktionen, Preben Randløv. Kan det ikke tænkes, at de faktisk er ægte? Besøg damen på eBuy.dk.

1. januar 2013
Det kan man simpelthen ikke

Man kan naturligvis ikke blyantsignere et tryk efter Toulouse-Lautrec. En blyantsignatur skal af indlysende grunde være af kunstneren selv. Det ligner rent fup. Selv om Lauritz.com gør opmærksom på, at det ikke er Toulouse-Lautrec, som har signeret, hvor havner billedet så henne næste gang. Hvem har påsat den falske signatur? Er det museet, er den helt gal. Men det er den også, er det sælgeren. Eller nogen før. Se det.
Arkiv:
Kunstnyt (denne spalte)

1. september 2012 til 31. december 2012
Klik her

1. juni 2012 til 31. august 2012
Klik her

1. februar 2012 til 31. maj 2012
Klik her

1. december 2011 til 30. januar 2012
Klik her


1. september 2011 til 30. november 2011
Klik her

15. juni 2011 til 31. august 2011
Klik her

1. april 2011 til 14. juni 2011
Klik her

1. januar 2011 til 31. marts 2011
Klik her
1. november 2010 til 31. december 2010
Klik her

1. august 2010 til 31. oktober 2010
Klik her
1. april 2010 til 31. juli 2010
Klik her

1. januar 2010 til 31. marts 2010
Klik her

1. november 2009 til 31. december 2009
Klik her

1. september 2009 til 31. oktober 2009
Klik her

1. juli 2009 til 31. august 2009
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. maj 2009 til 30. juni 2009
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. marts 2009 til 30. april 2009
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. februar 2009 til 28. februar 2009
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. december 2009 til 31. januar 2009
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. oktober 08 til 30. november 08
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. september 08 til 30. september 08
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. august 2008 til 31. august 2008
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. juni 2008 til 31. juli 2008
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. april 2008 til 31. maj 2008
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. januar 2008 til 31. marts 2008
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. november 2007 til 31. december 2007
Klik her

Kunstnyt (denne spalte)
1. juli 2007 til 31. oktober 2007
Klik her

© kunstnyt 2012-2013ArtDaily – bedste på nettet

18. marts 2013
Hvor mange findes
af dette selvportræt af
P.S. Krøyer?

Det mest berømte befinder sig i Firenze, på Galleria degli Uffici, solgt til museet af Krøyer selv i 1888. Det herover er til salg hos Dorotheum i Wien til en højeste vurdering omkring 260.000 kr. I 2011 solgte Dorotheum et tredje for lige ved 300.000 kr. Se det. Tidligere har et fjerde været solgt hos både Sotheby's og Christie's, men det blev af undertegnede afsløret som en forfalskning, og da det tredje gang dukkede op hos Sotheby's, blev det efter en større omtale af Alex teen i Ekstra Bladet trukket ud af auktionen. Læs om det falske her.   pjm

7. marts 2013

Imponerende hammerslag for Salto-vase, men det var desværre ikke verdensrekord. Den blev opnået
hos Phillips i London 27.9. 2012 og lød på £310.000, i danske penge tæt på 2.7 mio. kr. Den pris er helt enestående, men 1,2 mio.
kr. hos Bruun Rasmussen er dog det næsthøjeste hammerslag for et stykke
stentøj af Salto.
se den
Se verdensrekord hos Phillips.


Læs mere fra auktionen hos Bruun Rasmussen.
Foto: Kurt Jensen

Det tegner godt

DR1 havde torsdag aften premiere på »Auktionshuset«, en serie på 10 afsnit 10 torsdage i træk fra Danmarks i særklasse førende auktionshus, Bruun Rasmussen. Og det tegner til at blive ni kommende
kunstoplevelser af de helt sjældne. Så du Robert-festen på TV2 og derved
gik glip af et kig inden for hos Bruun Rasmussen, så se 1. afsnit her.

Foto: DR1 (print screen fra filmen)
Se 2. afsnit på nettet.

4. marts 2013
Politikens smukke »pornostjerne«
Camilla Stockmann
her med tøj på


Havde min gamle ven, fiduskunstens fjende number one, Ekstra Bladets Alex Steen, levet i dag, tror jeg, han ville have omtalt Kristian Hornsleth som fidusmaler.
Et af hans mange skrækkelige malerier viser Camilla Stockmann i en pornografisk stilling. Han havde »lånt« et fotografi med ophavsret, som han igen er blevet dømt for. Maleriet er nu fjernet fra Politiken og Ekstrabladet, men kan bringes frem ved at Google fx Camilla Stockmann Hornsleth. Her på det meget anstændige Kunstnyt.dk viser vi ikke Hornsleths billede, men Camilla med tøj på. Flot arm, har hun, en smuk bagdel og et par pikante små bryster (er der fyld i?). Undertegnede har et ambivalent forhold til Camilla. På den ene side betragter jeg hende som en fremragende skribent, på den anden side har jeg det ikke godt med hendes usandheder. Jeg kan leve med, at hun engang omtalte mig som tidligere ansat i en rammeforretning, oven i købet i en artikel om en Krøyer-forfalskning (oplysninger jeg havde foræret hende), hvilket var løgn. Det har jeg aldrig været. Sværere har jeg det med hendes hævn, som jeg mener det er, i forbindelse med Derain-sagen, hvor hun i Politiken skrev, at nu var det bevist, at de to dømte havde bedraget maleriets ejer. Men det var absolut ikke bevist, dommen var det man kalder et justitsmord, endda et af den værste slags, ondskabsfuldt og modbydeligt. Beviset på justitsmordet kan læses i Bogen Retssagen om et formodet maleri af André Derain, som gratis kan læses her.
Læs om dommen over Hornsleth her, på Pressefotografforbundets.homepage               pjm

1, marts 2013
Bruun Rasmussens Internationale Auktion
er godt i gang


Henry Heerups vidunderlige Don Quixote, en skraldeskulptur fra 1970. 112 cm høj. Vurdering 100.000 kr.
Under hammeren 5. marts kl. 16.

Se lidt her fra eftersynet 21.2. og auktionen den 26. over ældre kunst.

24. februar 2013
My name is James Bond

Signeret fotografi af Ian Fleming under hammeren hos PFC Auctions vurderet til £400, rundt regnet 3.500 kr., et beløb som er passeret. Ifølge auktionshuset findes kun fem signerede fotos af Fleming. Skulle nogen ikke vide, hvem Ian Fleming er, så står der lidt om ham på denne webside.
Gå til auktionen, som slutter 28. februar.

19. februar 2013
Møstings Hus fejrer 100-året for Drachmannkroen

Initiativtageren til udstillingen, Troels Andersen, vores førende Jorn-ekspert og gennem mange år leder af Silkeborg Kunstmuseum, nu Jorn Museum. 
Læs mere


12. februar 2013
Fred og idyl
– men ikke altid på museerne

Hvorfor stjæle et værdifuldt kunstværk, når det er næsten umuligt at sælge?
Læs interessant artikel i Dayli-mail om kunsttyverier

10. februar 2013

Berømt barnebarn skriver bog om sin berømte bedstefar, den legendariske kunsthandler Paul Rosenberg (1881-1959) 

Paul Rosenberg i selskab med et maleri af Matisse. Familiefoto, fra artikel i  Museum of Modern Art Archives.
Rosenberg var kunsthandler for blandt andre Picasso, Braque og Matisse, men handlede med alle kanonerne. Bogen er skrevet af Frankrigs berømte journalist Anne Sinclear og den skal nok blive en bestseller. Naturligvis på grund af det store navn Paul Rosenberg har, men måske i endnu højere grad, fordi Anne Sinclear indtil sidste år var gift med den kontroversielle politiker, Dominique Strauss-Kahn, kendt for sexskandalen på et hotel i New York maj 2011. Bogen udkommer 12. februar. Læs her Der Spiegels store og meget interessante interview med Anne Sinclear.

Morisot er nu dyreste kvindelige maler

Berthe Morisot: Ung pige i det grønne. Mademoiselle Isabelle Lambert. 1885. Tilhører Ordrupgaard.
På Christie's Impressionist/Modern Sale 6. februar 2013 fik auktionshuset 850 mio. kr. i kassen. Næsthøjeste hammerslag kom på et maleri af Berthe Morisot (ikke det herover afbildede. 
Læs om den fantastiske auktion i London og se det dyreste.
Se på samme side et par billeder fra Ordrupgaards Morisot-udstilling, som sluttede 27. januar 2013.

7. februar 2013
Der er ikke hul igennem
IDIOTPRESSEN

Pressefoto: Socialdemokraterne
Statsminister Helle Thorning Schmidt tilhører ikke pressen. Men hendes ligegyldighed over for lov og orden er lige så stor som de fra IDIOTPRESSEN.
Læs mere her.

6. februar 2013
Retssagen mod Odd Nerdrum skal gå om, har den norske højesteret afgjort

Foto: Svensk tv. (arkiv)
D
en berømte maler idømtes sidste år to års fængsel for skattesvindel. Nu skal sagen gå om. Læs i Dagbladet.no.

4. februar 2013
Ikke alt på nettet handler om Mona Lisa

Læs interessant side om 10 andre

Det er ikke til at se det
– hvis ikke man lige ve' det

Hvor mange kunstkyndige ville tro, at maleriet herover – lidt i Carl Holsøe-stil – var malet af Bjulf, Søren Christian Bjulf (1890-1958)? Næppe mange, og nok ingen overhovedet, var det ikke signeret. Både motiv og signatur er atypiske for Bjulf, men det er godt nok. Bruun Rasmussen i Havnen har i øjeblikket 12 malerier under hammeren af Bjulf, de ni letgenkendelige og typiske, mens tre af dem, interiøret herover samt to fra Rothenburg og Rattenberg er meget atypiske. Men alle er ægte Bjulf.
Se de 12. Syv solgt 4. februar. De sidste fem sælges 11. februar.

29. januar 2013
Politimuseet lukker udstillingen om myrdede kvinder

På grund af protester fra flere pårørende har Politimuseet valgt at tage udstillingen ned. Billederne er malet af Birgitte Skallgaard, et af dem herover, i bedste Egon Schiele-stil.
Foto fra udstillingskataloget
.

22. januar 2013
44 gallerier på Art Herning 25.-27. januar

Anders Bendixen. Collage. 42 x 30 cm . 2013 ses hos Bredgade Kunsthandel. Stand 316. Se alle udstillere.

21. januar 2013
Mange kvalitetsmalerier på Christie's Old Masters i
New York 30. januar

Et af dem er Sir Anthony van Dyck's fremragende herover: Portrait of a Cavalier, malet i 1634. 72,5x55,3 cm. Udsnit. Vurdering $500.000-700.000, meget rimeligt. Se hele auktionen.

14. januar 2013
Modigliani vurderet op til små 200 mio. kr. hos Christie's

Amedeo Modigliani (1884-1920). Jeanne Hébuterne (Au chapeau). 1919. 92x54 cm. Under hammeren hos Christie's i London 6. februar 2013. Vurdering £16-22 mio, 199,3 mio. kr. for højeste. Tidligere salg af samme:
1997. Sotheby's, New York. Hammerslag $ 8,7 mio. (£5,3 mio.)
2006. Sotheby's, London  Hammerslag £14,6 mio.
Rekorden for et Modigliani er 321,3 mio. kr., solgt af Sotheby's i New York 2010, et portræt af samme Jeanne Hébuterne.
Auktionen byder på mange værker af de mest berømte. Se det hele.

8. januar 2013
Matisse stjålet i Stockholm
i 1987 på vej tilbage
Læs mere i Independent

Sent Goya-portræt af
barnebarn vurderet op
til $8 mio., ca. 46 mio. kr.

Francisco José de Goya y Lucientes. 1746 – 1828. Portræt af Mariano Goya, malerens barnebarn. 52x41,2 cm. Malet i 1827, da kunstneren var 81 år. Under hammeren 31. januar hos Sotheby's i New York. Vurdering $6-8 mio. Lot 103.
Se hele auktionen over Old Masters.

4. januar 2012

Bruun Rasmussen, Bredgade, en af
Jonna Dwingers »arbejdspladser«

Dødsfald
Der var engang
da aviserne skrev om auktioner, både før og efter auktionerne. En af de bedste på området var Politikens Jonna Dwinger. Nu er hun død, 25. december, 88 år. Hele og halve sider kunne hun skrive om auktionerne hos Bruun Rasmussen, Kunsthallen samt Sotheby's og Christie's. I London kunne man møde hende sammen med Berlingskes Liselotte Nielsen, som i sin avis dækkede auktionsstoffet sammen med Ejgil Nikolajsen, begge med stor indsigt i stoffet. I BT var det Leif Jensen, nu kunsthandler med tilnavnet Cobra Leif. I Ekstra Bladet huserede Alex Steen, i Jyllands Posten Ib Sinding mens Ulf Gudmundsen dækkede Vestkysten og andre jyske aviser. I Aarhuus Stiftstidende havde man C.F. Garde, og på Bornholm gjorde Hansaage Bøggild meget ud af det i Bornholms Tidende. Selv husker jeg et år hans to siders omtale af min bog, »Kunst under hammeren«, som Jonna Dwinger hvert år anmeldte på fornemste vis. Og tak for det! Læs nekrolog i Politiken.
Nu er det slut, aviserne har ingen folk med samme indsigt i branchen, som de her nævnte. Og man har valgt at prioritere på anden vis. pjm

2. januar 2012
Ubekendt, men ikke noget dårligt maleri

Maleriet er til salg 20. januar i London hos Christie's South Kensington-afdeling.
Dansk Skole, 19. årh. Christiansborg Slot før branden i 1884. 42,6x33 cm.
Vurdering £800-1.200. Lot nr. 722.
Billedopbygningen og den maleriske kvalitet tyder på en kendt maler. Ingen amatør kan male på den måde. Se det.


22. december 2012
Og ét mere fæhoved 
66-årig engelsk antikvitetetshandler dømt for på eBay at sælge et større antal bøger med falske autografer, navne som Tolkien, Elizabeth I, Marie Antoinette, Churchill og Picasso. Det gav kun 10 måneders fængsel. Læs BBC News

14. december 2012
Endnu et fæhoved
To års fængsel for groft hærværk mod Rothko-maleri
på Tate.
Læs mere på Blouin

13. december 2012
Leonardo or not Leonardo
that's the question

Læs mere i The New York Times.
Foto fra avisen

6. december 2012
Ikke flere auktioner
i Bredgade i 2012


Kunstnyt.dk var med på auktionen første dag med ældre kunst. Se her 
Juleauktionen slut
Se lidt billeder fra moderne auktionen.

Hammerslag på 500.000 hos Bruun Rasmussen for Salto-vase.
Men langt fra rekorden 


836/1315: Axel Salto: Frugtformet vase af stentøj modelleret med lille munding. Dekoreret med sungglasur. Sign. Salto. Kgl. P. H. 33.
Vurdering: 100.000-125.000 kr.
Hammerslag 500.000 kr. Se salget. 
Buddet var et pænt stykke fra rekorden for en Salto-vase, som blev sat 27. september 2012 hos Phillips i London, der havde 6 Salto-vaser med. Den ene fik hammerslag på £310.000, i danske penge 2.850.000. 


5. december 2012
Sotheby's, London
Tegningen af Raphael vurderet til tæt på 140 mio. danske kroner kostede den ny ejer
273 mio. kr. (m/salær)


Raphael (1483-1520). Portræt af ung apostel. Tegning. 37,5x27,8 cm. Vurdering £10-15 mio., 138,9 mio. kr. for højeste vurdering. Se salget i London

Imponerende auktion hos Bukowskis.
12 bud over millionen


Rodin: Tænkeren. Dyreste skulptur nogen sinde solgt i Sverige. Godt 15 mio. svenske kr. inklusive salær.
Tag til Bukowskis

4. december 2012
Ældre Krøyer under hammeren i Stockholm
Stockholms Auktionsverk: »P.S. Krøyer. Skomakere. Signerad och daterad P.S. Kröyer -87. Olja på duk, 49 x 40 cm. «
Det er ikke muligt at se signaturen på billedet, men i 1887 malede Krøyer ikke så »gammeldags«. Det gjorde han derimod i 1872, hvor billedet er malet. I H.Chr. Christensens fortegnelse har det nr. 57 med titlen Skomager i Arildsleje; siddende ifærd med at skære et Stykke Læder til). 48x39 cm.
Stockholms Auktionsverk havde det også til salg i juni måned, hvor det ikke solgtes. Nu vurderet til mellem 125.000 og 150.000 svenske kr.
På auktionen er flere andre danske med, Viggo Pedersen, Fritz Melbye, I.L. Jensen og Thørrestrup.
Auktionen finder sted 4.-6. december, men det er meget svært at finde datoen for salg af de danske. Se hele auktionen 

27. november 2012
Jorn vurderet op til små
2 mio. kr. under hammeren
hos Artcurial i Paris
(Solgt for omkring 1,5 mio. kr.)

Asger Jorn: Sans Titre, 1958. 130x78 cm. Vurdering Euro 220.000-250.000, højeste vurdering 1.865.000 kr.
Under hammeren 4. december sammen med adskillige andre gode kunstværker. Tag til Artcurial i Paris


20. og 21. november 2012
Millionsalg på dansk kunst i London

Foto: Sotheby's
Krøyers maleri herover solgtes for £410.000 i hammerslag, 3,8 mio. kr., hos Sotheby's. Christie's fik 7 mio. kr. for et af Hammershøi, til dato 6. dyreste danske maleri. Læs mere

17. november 2012
Christie's kan også
være med prismæssigt

Andy Warhol: Statue of Liberty. 1962. Silkscreen inks, spray enamel and graphite on canvas. 197,5x205,7 cm.
Solgt hos Christie's i New York 14. november 2012 for $39 mio. i hammerslag, 228 mio. kr. Det er rekord for et arbejde af Warhol. Auktionen bød på flere rekorder, og er Christie's næstmest indbringende nogen sinde samt rekord for en auktion over Post War and Contemporary Art. 
Læs mere om auktionen. 


16. november 2012
Lille tegning af Raphael vurderet til tæt på 140 mio. danske kroner

Raphael (1483-1520). Portræt af ung apostel. Tegning. 37,5x27,8 cm. Vurdering £10-15 mio., 138,9 mio. kr. for højeste vurdering. Proveniens: Chatsworth House, det berømte »lille hus på landet« i New Derbyshire i England. Under hammeren hos Sotheby’s i London 5. december sammen to andre kunstværker fra samme sted samt et større antal fremragende Old Masters..
Se video om auktionen.


Tre kvalitetsbøger omhandlende skagenskunsten
En om Marie Krøyer, en om P.S. Krøyer samt et nyt imponerende katalog

Læs mere


Arkivfoto: Kunstnyt.dk
Christie's kan ikke lide, at Chritrs hedder Chritrs, og
har nu sagsøgt det kinesiske auktionshus.
Læs mere i The Art Newspaper.
Og besøg Chritrs.com, der udtales lige som Christie's.


15. november 2012
New York 13. november 2012
Krise i kunsten?
Ikke hos Sotheby's

Mest indbringende auktion i Sotheby's 268-årige historie.
Køber betalte 440 mio. kr. for maleri af Mark Rothko.

Foto: Sotheby's
Mark Rothko (1903-70).
NO.1 (Royal Red and Blue. 1954.
Olie på lærred.
288,9x171,5 cm.
Hammerslag $67 mio. 393 mio. kr.
Med salær $75,1 mio. 440 mio. Kr.

Det er ikke rekord for et maleri af Rothko, den opnåedes i maj 2012 med et hammerslag på $77,5 mio.
Se hele auktionen. Se video fra auktionen


8. november 2012
Også denne Mønsted
var dårlig investering

Charlottenlund skov. 1908. (Udsnit)
69,8x99,1 cm. Hammerslag $45.000, danske penge 263.500 kr., hos Sotheby's i New York, 8. november 2012. Sidst under hammeren i 2003, her solgt for 287.000 kr. Så stort tab inklusiv køb-og salgsomkostninger. Se det.


6. november 2012

Falske malerier sælges igen
Læs i New York Times 

Næste danske »falsknerisag« finder sted den 18. januar 2013. Det er sagen om Carl-Henning Pedersen eller ikke Carl-Henning Pedersen. To tidligere domme, begge i byretten, har fået forskelligt udfald. Nu er det landsrettens tur. Ægte eller ikke ægte?
Det afgør retten. Måske. Læs om sagen 


1. november 2012
Fem Mønsted under hammeren
Så lykkedes det efter flere forsøg ... igen

Christie's i New York fik i dag, 1. nov., hammerslag på $40.000, i danske penge 230.000 kr., for P. Mønsteds Caprimotiv fra 1885, 163x122 cm. Det var sidst solgt hos Bruun Rasmussen i 2009 for 140.000 kr., dengang vurderet op til 250.000 kr.
Et par efterfølgende gange var det atter på, men uden at blive solgt. Nu lykkedes det altså. Mønsted har malet flere motiver fra Capri, et næsten tilsvarende i mindre størrelse, 122x94 cm, fik Bruun Rasmussen i 2002 270.000 kr. for.
På samme auktion i New York var fire andre med af  Mønsted, dyreste blev et skovmotiv budt op i $75.000, 431.000 kr. For et strandmotiv, solgt hos Lauritz.com 21. maj i år for 140.000 kr. fik Christie's 172.500 for, et tab med købs- og salgssalær indregnet. De to sidste indbragte 138.000 og 69.000 kr. Et af Paul Fischer fra Kgs. Nytorv nåede 80.500 kr. Se hele auktionen.

27. oktober 2012
Kunstneroprør over undervurderinger er det rene hysteri


Læs her

25. oktober 2012
Bukowskis Stockholm
Ny rekord for maleri
af Nils von Dardel

Hammerslag 21 mio. svenske, i danske 18,1 mio. kr. Tag til Stockholm. 
På samme auktion solgtes et lille maleri af Richard Mortensen for 100.000 svenske, 86.200 danske kr. Se det.


22. oktober 2012
Er ny Hammershøi- rekord på vej?
(Kataloget nu online)

Så er der igen et kvalitetsmaleri af Vilhelm Hammershøi til salg. Denne gang hos Christie's i London. Ida i et interiør, 1897. 71x55 cm. Vurderingen er sat til mellem £500.000 og £700.000, i danske penge mellem 4,6 og 6,4 mio.
Det var sidst under hammeren i 1996 hos Bruun Rasmussen, hvor hammerslaget blev 340.000 kr. Så det tyder på en fed fortjeneste. Der er tale om et kvalitetsmaleri. Men kan det slå rekorden fra juni på godt 13,7 mio. kr.?
Se de fem solgte Hammershøi hos Sotheby's i juni.
Seneste millionbud for et Hammershøi er kun en måned gammelt. Bruun Rasmussen fik lige akkurat 1 mio. for
»To lys på et bord«, købt af Ny Carlsberg Fondet og foræret Statens Museum for Kunst, hvor det allerede kan beskues.
Se salget hos Bruun Rasmussen.


Kunstnyt.dk var med til Jepser Bruun Rasmussens reception i anledninf hans 70-årsdagog bringer senere lidt billeder fra dagen. Billeder fra receptionen


Rotterdam Kunsthal Museum fejrer i år 20-års jubilæum.
Men 16. oktober var der ikke så meget at råbe hurra for.
Syv malerier blev stjålet. Et af dem er Lucian Freuds »Kvinde med lukkede øjne«, herunder.
Andre var af bl.a. Picasso og Monet. The Gardian viser alle syv. Men der er ikke tale om hovedværker.
Lucian Freud.
Foto: Kunsthal Museum, Rotterdam.

20. oktober 2012
Christie's i New York har sat Picassos maleri til 286 mio. kr. for højeste vurdering

Pablo Picasso 1881-1973: Opstilling med tulipaner. 1932. 130x97 cm. Vurdering: $ 35-50 mio. Sælges 5. november. Sidst under hammeren 9. maj 2000 også hos Christie's. Hammerslag $26 mio. Har man ikke 286 mio. kr., byder auktionen på otte andre af Picasso til mindre priser. En i øvrigt flot auktion med alle kanonerne repræsenteret.
Se hele kataloget.


14. oktober 2012
388.000 kr. for maleri
af Tal R i London


Tal R: Lord Tirsdag. 2001.200x200 cm.

Hold kæft og vær smuk

Det hedder Sergej Jensens maleri herover, som Sotheby's 13. oktober i hammerslag fik £17.000 for, omkring 157.000 kr. Sergej Jensen, født 1973, hører vi ikke så meget til herhjemme, han bor og arbejder i Berlin og udstiller rundt om i verden. På samme auktion nåede et maleri af Olafur Eliasson £20.000, 185.000 kr. Se auktionen med Tal R (lot 316), Sergej Jensen (lot 106) og Eliasson (lot 324).
Tag til Sotheby's i London.

Hovedværk af Nils von Dardel til salg hos Bukowskis i Stockholm

Foto: Bukowskis
Nils von Dardel (1888-1943). Vattenfallet. 1921. 113 x 145 cm .
Under hammeren 24. oktober 2012. Vurderingen hemmelig. Rekorden for et maleri af Dardel er 14,3 mio. kr. opnået i 1988 for Den döende dandyn, 140x180 cm. Tre år efter, i 1991, da hele kunstmarkedet faldt sammen, gik det for kun 7 mio. kr. i et af den tids mange paniksalg. Læs mere hos Bukowskis.


13. oktober 2012
Var dommen over
Odd Nerdrum rigtig?

Foto: Svensk tv. (arkiv)
Der er sået tvivl om dommen på to år og ni måneders fængsel til den berømte norske maler var korrekt. Højesteret skal nu afgøre om nyopdukkede dokumenter kan resultere i en anden dom. Læs om sagen på DN.no.

12. oktober 2012
Så gi'r han nok
en lille en ...

Jesper Bruun Rasmussen fylder 70 og Kunstnyt.dk inviterer indenfor. Det vil sige, vi linker bare her.

10. oktober 2012
Atypisk Asger Jorn under hammeren i Stockholm
(Det var ikke på lærred)
Ändringar : Olja på papper upplagd på duk. Registerad i Museum Jorns arkiv under rubriken "Works on paper, 1967"

Auktionsverket, Stockholm: Playboy in dreamland. Signerad Jorn samt signerad och daterad på baksidan Asger Jorn 1961. Olja på duk, 69 x 99 cm. Oil on canvas. Proveniens. Salus Ansvar, inköpt 1968.« Vurderet til mellem 600.000 og 800.000 svenske kr. Se det i Stockholm.

Fremragende maleri af Jais Nielsen til salg hos Christie's

Jais Nielsen: Liggende model. 1917.
63 x 74.8 cm. Sælges 25. oktober i London. Vurdering ca. 28.000-46.000 kr. Solgt i Paris i 1995 for omkring 27.000 kr. Tag til Kensington i London.

8. oktober 2012
Billigt køb
Skagens Museum erhverver Tuxen-studie malet i Paris

Bruun Rasmussen, Havnen: »1233/35: Laurits Tuxen: Studie af en yngling. Sign. L. Tuxen 15/1 76. Olie på lærred. 46 x 38«. Købt af Skagens Museum 13. august 2012 for 9.000 kr. i hammerslag. Se Skagens Museum. 

4. oktober 2012
Kunstsvindel
Det tyske auktionshus Lempertz skal tilbagebetale 3.6 mio. dollars, 20,8 mio. kr. for salget af  Campendock- forfalskningen, malet af storsvindleren Wolfgang Beltracchi.
Det var ham, der også lavede Derain-forfalskningen, godkendt som ægte af Michel Kellermann, den første »skurk« i den danske Derain-sag. Senere afsløredes andre skurke i sagen. Hvem de var, kan læses i bogen
»Retssagen om et formodet maleri
af André Derain«.


Foto: Christie's
Herover Derain-forfalskningen, som verdens førende Derain-ekspert, franske Michel Kellermann, skrev en ægthedserklæring på. Dygtig mand. Desværre døde han inden den danske Derain-sag kom for retten. Havde han levet og indkaldt som vidne, havde den idiotiske dom sikkert fået et helt andet udfald. Han var uden tvivl blevet »slagtet« af sagens to forsvarsadvokater, de fremragende Jan Erik Kornerup Jensen og Jakob Lund Poulsen: 
Læs om dommen over Lempertz. 

2. oktober 2012
Vedr. Lauritz.com's vurderinger:
Vi får af og til mails fra læsere, som mener vores gengivelser af Lauritz.com's vurderinger ikke passer. Men det gør de. Det er Lauritz.com selv, som gør opmærksom på, at der skal tillægges 20% salær plus 95 kr. i gebyr. Det gør andre auktionshuse ikke.

van Gogh-museet i Amsterdam flytter


Foto: Kurt Jensen. Se det større.
Læs om flytningen

29. september 2012
Fremragende maleri af Jens Juel under hammeren hos Lauritz.com i Malmö

Læs mere her. Og se et, som ligner.

Det hjalp at udlove en dusør på 1 mio. dollars. Fik sin Piet Mondrian tilbage. Læs her

Maleriet var stjålet ...
Det skrev vi 16. september:
Gav syv dollars for en Renoir
– hvis det er en Renoir

Foto: Potomack Company / AP Photo
Under hammeren 30. september vurderet til $75.000-100.000
Læs mere på The Miami Herald
Nu viser det sig, at maleriet var stjålet og auktionen aflyst.
Læs om det på The Washington Post
Se video

25. september 2012
Ove Højgaard Andersens samling
indbragte flere millioner hos
Bruun Rasmussen


Højeste hammerslag blev 625.000 kr. for Olle Baertlings IRUA, 1958. Olie på lærred. 92 x 180. Uindrammet.
(Rekorden for et maleri af Baertling er 3,2 mio. kr., solgt af Bukowskis 25.4. 2012). Tre malerier af Lundstrøm indbragte tilsammen 795.000 kr., mens et af Appel stoppede ved 350.000 kr.
Se alle hammerslag (Bemærk, at illustrationerne fjernes hurtigt pga copyright)

21. september 2012
Brystsygen hærger Danmark og hele verden

Nej, det er ikke Politikens Camilla Stockmanns bryster. Hendes er meget mindre. Er det vigtigere at skrive om kvindebryster end om retsvæsenets forbrydelser? Ja, hvis man er idiot. Læs

18. september 2012
Aftenauktionen i Bredgade

Læs mere

Christie's, London
18 malerier af Michael Kvium solgt for over 5 mio. kr.

Foto: Christie's
Michael Kvium: Double Pain. 2003. 159,5x400 cm. Dyreste af de 18, £57.500 inkl. salær. Se alle salg

16. september 2012
Gav syv dollars for en Renoir
– hvis det er en Renoir

Foto: Potomack Company / AP Photo
Under hammeren 30. september vurderet til $75.000-100.000
Læs mere på The Miami Herald

12. september 2012

Fremragende kunsttidsskrift
Der har gennem tiderne været udgivet mange kunsttidsskrifter. Magasinet Kunst udkommer her og nu, og det er fornemt i layout, billedgengivelser og tekster. Chefredaktør er Ole Lindboe, som i sin tid var med til at starte Kunstavisen. En fortid på Kunstavisen har også tidsskriftets redaktionschef, Max Willmann, som tillige er leverandør af artikler, i seneste nr. bl.a. om den spændende kunstner, Ole Tersløse Jensen. I nærværende nummer, som udkom 8. september, er der artikler om en af landets mest berømte fotografer, Viggo Rivad, om Damien Hirst, Mie Mørkeberg, Berthe Morisot, Tom Krøjer, Matisse, Thorald Brandstrup samt om Art Copenhagen, som finder sted i kommende weekend.
Læs mere på Magasinet Kunsts homepage.

9. september 2012
Christie's Amsterdam
Ikke bare bare damer
– også bare mænd

Her er det sjofle Kvium, der har 18 malerier med på Christie's auktion i Amsterdam 18. september, en auktion med masser af bare damer og bare mænd, visuelt guf for både husarer og nysgerrige kvinder i alle aldre. En i øvrigt fremragende auktion med et væld af god kunst. Se det hele hos Christie's.

8. september 2010
Nyt fra den håbløse danske skodpresse
Læs mere

5. september 2012
Berlin bliver en
turistattraktion fattigere.
Slut med det berømte kunstcenter Tacheles


Se flere billeder fra stedet og besøg
Der Spiegels reportage
(link nederst)

Auktionssæsonen skudt i gang
Og der udbydes igen
kvalitet i Bredgade

Et af de mange kvalitetsbilleder er dette herover. Skønt malet for omkring 200 år siden, har Bruun Rasmussen ikke oplyst nogen proveniens. De ved naturligvis, hvem sælgeren er, men det opgives ikke. Ifølge Bruun Rasmussen er det malet af Eckersberg  under opholdet i Paris 1811-12. Vi har kigget lidt i litteraturen, men kan heller ikke finde det. Det har ikke været udstillet på Charlottenborg, det var ikke med på dødsboauktionen januar 1854, ej heller omtalt i Philip Weilbachs lille bog »Levned og Værker« fra 1872, en ellers omfattende registrering af hans værker. Auktionen finder sted 18.-27. september, og vi bringer en større omtale i forbindelse med eftersynet, som begynder 13. september.
Se katalogerne her.


29. august 2012
Kunstnyt.dk's webmaster 70 år

Læs her om Peter Wendelboe, og se og hør hans søns smukke hyldest til sin far. Her fødselaren under træernes skygge i haven i Hasseris.

28. august 2012
Lyngby Kunstforening
fylder 60 år

Det fejres på Sophienholm med Erik Andreasens
samling
af 50'er kunst udlånt af Glyptoteket.
-
Jean Dewasne. Foto Sophienholm
Udstillingen viser værker af blandt andre Richard Mortensen, Robert Jacobsen, Victor Vasarely, Jean Dewasne, Serge Poliakoff, Carl-Henning Pedersen og Heerup. Udstillingen er åben 25. august - 20. september 2012.
Læs mere på Sophienholms homepage.

24. august 2012
Kig indenfor
hos en kunstner

Over 50 kunstnere inviterer indenfor i deres atelierer i kommende weekend. Det er 16. gang »Åbne Atelierdøre« byder velkommen. Se her kataloget med alle udstillere og deres adresser.

21. august 2012
CASVA forærer otte malerier væk på fredag

I en pressemeddelelse hedder det:
»Det er ikke gadekunst, men snarere kunst på gaden. Københavnerne vil vågne op fredag d. 24 august, hvor at de vil kunne finde otte malerier spredt rundt omkring i byen af en kunstner fra den danske undergrundsscene der nu kalder sig "CASVA" - og dem, der finder kunstværkerne kan beholde dem... Kunstneren giver kunstværkerne væk og vælger derfor at opgive en forventet indtægt på 120.000 kr. fra salget af disse værker. «
Et af billederne ses herover. Det ligner ikke noget til 15.000 kr. Og har vi forresten ikke set det for nyligt hos Lauritz.com ... uden Las Vegas-skiltet?
Der er tale om såkaldte modifikationer, ældre værdiløse fidusmalerier påført moderne klatter. »Stilarten« har flere danske kunstnere
gjort i, blandt andre Jorn, Kirkeby og den mærkelige Marco Evaristti, ham med blenderen og guldfiskene. Black Pop Contemporary Art Gallery, Fiolstræde 10-12 i København, står bag gaverne. Deres hjemmeside fortæller ikke meget. Se her. 

20. august 2012
Sex, porno og knald i låget

En tilskuer til generalprøven forleden
Blottet for skam
Danmarks dyreste galleri at besøge. 255 kr. koster det at se nogen dyrke sex. 
I kunstens hellige navn.
»Ved hjælp af levende mennesker er hensigten at vise naturligheden i vores evne til forplantning«, hedder det fra galleriet Kunstcentrum i Silkeborg om stedets udstilling den 23. august. »Dette er IKKE en kunst udstilling [i to ord], men en naturligt undren«, hedder det videre fra galleriet. Halleluja! Noget tyder på, at arrangørerne vil fortælle omverdenen, at der er forskel på sex og porno. Men hvad skulle det være? Hvad foregår der i en pornofilm, som ikke forekommer i de små hjem?
Arrangementet er udelukkende sensation for sensationens skyld. Knald i låget!
Hvis du gider, så kig forbi Silkeborg.

11. august 2012
»Årets kulturpris går til skattevesenet, for lang
og tro tjeneste.«
Kulturkronik af Jan-Uve Tuv om Edvard Munch og Odd Nerdrums kampe med det norske skattevæsen. Læs her.

Herover er det hverken Munch eller Nerdrum, som brydes med skattevæsenet. Derimod en tredje berømt norsk kunstner, billedhuggeren Gustav Vigeland, som viser brydning på en anden og mere underholdende måde. Fra Vigelandsparken.
Foto: Kunstnyt.dk

3. august 2012
Solgt i 1958 for 400 kr.
Solgt i 2012 for 1,2 mia. 


Foto: Art in America
Eksperter har erklæret maleriet herover for at være en ægte Leonardo da Vinci.
Nu er det købt af Dallas Museum of Art efter sigende for omkring $200 mio.
Læs mere om det i Art in America


25. juli 2012
Tag en tur til Californien
Klimt på Getty

Første separatudstilling udelukkende helliget den fabelagtige østrigske maler Gustav Klimts tegninger, udstillet på verdens rigeste museum til 3. september.
Kig forbi The J. Paul Getty Museum.

23. juli 2012
Ny bog om kunstsvindel
Har branchen styr på alle kunstsvindlere? 

Foto: Amazon.com
Der kendes efterhånden en hel del, som gennem tiderne har udført forfalskninger af berømte kunstnere. Nu er der kommet en bog om Ken Perenyi's falsknerier, The Secret Life of an America Art forger. Perenyi's falsknerier skulle være solgt for flere millioner hos Sotheby's og Christie's, blandt andre under navne som amerikanerne Martin Johnson Heade 1819-1904, berømt blomstermaler, hvis billeder kan koste i nærheden af 7 mio. kr., og marinemaleren James E. Buttersworth 1817-94, ikke så dyr som Heade, men dog med opnåede priser omkring 1,5 mio. kr.
Læs på Denverpost.com om Perenyi.

Køb bogen hos Amazon.

22. juli 2012

Er du træt af kedelige og ligegyldige skilderier af fx
von Hornsleth, så er Thierry Poncelet's måske noget.

Thierry Poncelet, f. 1946, Belgien: En distingveret lady. 59,7x50,2 cm. Vurdering £500-800. Dette og andre af kunstneren til salg hos Christie's 29. juli i South Kensington, London. Se alle.

15. juli 2012
Legende i international galleri-verden er død

Den verdensberømte franske galleriejer Denise René døde 9.juli, 99 år. Udover en række internationale berømtheder som Duchamp, Arp, Tinguely, Calder, Le Corbusier og Mondrian havde flere danske kunstnere stor kontakt til hende. Tidligst var det Richard Mortensen og Robert Jacobsen, senest kunstnerparret Gun Godillo og Freddy Fraek.
Læs Peter Michael Hornung i Politiken.
Og omtalen i Wikipedia.
Galerie Denise René.
Denise René havde flere gallerier, bl.a. det kendte i Paris, på Boulevard Saint- Germain-des-Près nr. 196, herover fotograferet i 2001.
Foto: Kunstnyt.dk
Se fotoet større

3. juli 2012

Ny verdensrekord
187 mio. kr. for maleri af John Constable

John Constable 1776-1837. The Lock, 1823-24. 142,2x120,7 cm. Hammerslag hos Christie's i London 3. juli 2012 på £20 mio., i danske penge tæt på 187 mio. Det er ny rekord for et maleri af Constable, den gamle var på 109 mio. kr. for samme maleri, solgt i 1990 samme sted. Maleriet er gengivet helsides i farver i Kunst under hammeren 91 side 43. Gå til Christie's.

Omkring 1975 blev et maleri tilskrevet Constable stjålet fra Herholdt Jensens Auktioner i Hammerichsgade, hvor de dengang havde til huse. Vi skrev i går, at vi ville efterlyse billedet, som havde tilhørt en af de største og mest berømte danske samlinger. Men vi har valgt at holde lav profil, da vi har fået en henvendelse om, at maleriet solgtes for få år siden på auktion. Vi ved også, hvor det befinder sig i dag, men agter ikke at blande politiet ind i sagen. De gør alligevel ikke noget ved det.

8. juli 2012
Oh my God!
... endnu en forfalskning

Spansk politi har anholdt fire personer for at ville sælge en Picasso-forfalskning til over
9 mio. kr.
Læs i The Guardian

3. juli 2012
495.000 så Matisse i Paris
– fra 14. juli i København

Foto: Statens Museum for Kunst
Museet skriver: Udstillingen »Matisse. Paires et séries« har været forårets store begivenhed i Paris. Da udstillingen lukkede på Centre Pompidou forrige mandag, havde den gennemsnitligt haft 5.490 besøgende om dagen siden åbningen d. 7. marts. Med i alt 495.000 besøgende er Matisse- udstillingen den sjette mest besøgte udstilling i parisermuseets 35-årige historie. Den 14. juli åbner udstillingen på Statens Museum for Kunst under titlen »Matisse – fordobling og variation«.
Læs mere på museets homepage.

23. juni 2012
Fra kunstens
våde verden
Carmen Tisch tissede på et  kunstværk af Clyfford Still til en værdi af 30-40 mio. dollars på Clyfford Still Museum i Denver. Se det på CBS. Rekorden for et af Stills malerier er $ 55 mio. for
1949-A-No.1, solgt i New York i 2011 af Sotheby's.

Rekordbilledet til $ 55 mio. Det var ikke det, Tisch tissede på. Foto. Sotheby's

21. juni 2012

Der er gang i rekorderne.
20. juni var det Miró's tur,
21 mio. engelske pund i hammerslag, 193.675.000 kr.
Verdensrekord for et maleri af Joan Miró

Se salget på Sotheby's video.

17. juni 2012
Leopold Museum i Wien sælger et Schiele-maleri for at få råd til at beholde et andet Schiele-maleri

Foto: Leopold Museum
Egon Schieles maleri Houses by the Sea blev konfiskeret af nazisterne i slutningen af 30erne og solgt på auktion i 1941. I 1950erne købt af kunstsamleren Rudolf Leopold, grundlæggeren af Leopold Museum, som døde i 2010, 85 år gammel. Efter års strid er museet nu kommet til enighed med maleriets arvinger, og mod et større millionbeløb i dollars aftalt at maleriet forbliver på museet. Læs på Reuters om sagen. Og læs nekrologen over Rudolf Leopold i The Telegraph. Leopold Museum har verdens største samling Schiele-arbejder.

14. juni 2012
Den kendte galleriejer Jens-Erik Nielsen fra Gallerihuset er død

Gallerihuset var kendt for mange spændende udstillinger. En af dem i 1992 med Pavarottis »kunstværker«. Som det fremgik af kataloget, var der tale om »en serie original serigrafier af allerhøjeste kvalitet ...«. (Til priser mellem 16.000 og små 24.000 kr.). Blandt vores dygtige kunstkritikere roste Berlingskes Torben Weirup dengang i et tidsskrift Pavarotti til skyerne. Som det vil huskes, var Pavarottis kunstværker overmalede gør-det-selv-malebøger for børn. Weirup er også kendt for at anmelde noget på en udstilling, som ikke var med. Han er også kendt fra Ekstra Bladets side to som natklubbens sidste gæst, eller noget i den retning. Weirup (og hans avis) er tillige kendt for at være bedøvende ligeglad med justitsmordet i Derain-sagen. Udover kritikløst at gengive landsrettens fupdom, har Weirup og hans avis ikke foretaget sig noget. Om det skyldes, at mand og avis er ligeglade eller ikke har forstået sagen, vides ikke. Men nok en kombination af begge dele. Til undertegnede har Weirup sagt, at det var pga pladsmangel.
Hvor dum kan man være? pjm

Foto: Kunstnyt.dk
Gnavpotten Torben Weirup. At han ikke for længe siden har fået et tilbud fra Lauritz.com kan virke uforståeligt. Han ville passe godt ind i deres team af vurderingseksperter.


Ny verdensrekord?

Joan Miró 1893-1983:
PEINTURE (ÉTOILE  BLEUE. 1927. Olie. 115,5x89 cm. Vurdering £15-20 mio. Hammerslag over £15 mio. bliver ny Miró-rekord. Sotheby's aftenauktion 19. juni byder på van Gogh, Munch, Léger, Nolde, Bonnard, Picasso og mange andre kanonnavne. Se alle.

12. juni 2012
Også verdensrekord
i Danmark
– selv om det var i mindre målestok end Hammershøi

Maleriet herover af tyrkiske Mehmed Melih Devrim Néjad: à Chopin. 72 x 193 cm. satte 12. juni 2012 ny verdensrekord med hammerslaget 850.000 kr. på Bruun Rasmussens
auktion over moderne kunst. Néjads malerier kunne for ca. 10 år siden købes for nogle få tusinde kroner i Danmark, hvor han har udstillet. Er repræsenteret på bl.a. Modern Art i New York.
Et andet af samme maler nåede 550.000 kr. Se alle hammerslag.  

Så er det i dag kl. 17 Bruun Rasmussen sælger moderne kunst
(Vil de helt vilde hammerslag på Hammershøi i London smitte af på buddene i Bredgade?)

Blandt de mange Ejler Billes maleri, Dyriske former, fra Bali 1987-88.
67 x 70. Vurdering 200.000 kr. Se alle.

11. juni 2012
Sensationelt
De fem Hammershøi skiftede ejere for i alt
40 mio. kr. inkl. salærer


Fem Hammershøi til salg i dag hos Sotheby's i London til en samlet vurdering på 13 mio. kr.
Men er det nu rigtigt, at maleriet herunder
er dyreste danske maleri? 
Læs mere her

Godt og vel 15.8 mio. kr. måtte en ny ejer af med for Hammershøi herover.
Se dem alle og tidligere auktionspriser.

8. juni 2012
Ikk' så ringe endda ...

2. dagen hos Bruun Rasmussen bød på flere gode hammerslag. Maleriet herover:
Konstantin Ivanovich Gorbatov (1876-1945): Volga. Russisk vinterlandskab med en solbeskinnet by. 80x110 cm, blev budt op i 780.000 kr. mod vurderingen på 600.000 kr., lige det dobbelte af vurderingen i august 2011, hvor det solgtes hos Auktionshuset i Hørsholm  (238/1070) for 250.000 kr.
En ganske pæn fortjeneste.


6. juni 2012
Mønsted nåede højest på 1. dagen på Bruun Rasmussens sommerauktion

P. Mønsted. Skovparti fra Sæby med solglimt i åen. Sign. P. Mønsted Sæby 1916. Olie på lærred. 83 x 123 cm.. Hammerslag 400.000 kr.
Auktionens højest vurderede, 1 mio. kr., Hammershøis interiør med to lys, kunne ikke ikke finde en ny køber og gik retur. En siddende nubier, malet af Martinus Rørbye i Rom 1839 blev budt op i 380.000 kr. Tuxens studie til det skandaleramte og såkaldt
ulovligt udførte maleri, Man rejser sig fra bordet, nåede 150.000 kr.
Og Paul Fischers motiv uden for Tivoli endte på 300.000 kr., 200.000 under vurderingen.
Nævnes kan 300.000 kr. for dyreste Carl Holsøe og Anna Anchers Fru Brøndum i sin Stue, læsende. Sign. A. Ancher 1912. Olie på malepap. 32 x 40 cm. Hammerslag 180.000 kr.
Se alle solgte numre.
Kunstnyt.dk på eftersyn i Bredgade


5. juni 2012
Kender du ham?

Foto: BBC
Gør du ikke, men kan se tv fra BBC, så læs om ham og hans program »Bargain Hunt«, som ikke bare er underholdende og belærende om auktioner, men også morsomt ud over alle grænser takket være festlige og sprudlende Tim Wonnacott herover. Programmet sendes dagligt. Læs mere.

2. juni 2012
Maleren Edward Matwijkiw er død, han blev 75 år.
Matwijkiw udstillede til det sidste, hans seneste, i Larsson Art, Køln, slutter 3. juni. Matwijkiw er repræsenteret på flere museer. Læs om maleren på Weilbach.

30. maj 2012

Retten har et horn i siden på Bruun Rasmussen, som har måttet bøde 50.000 kr. i bøde for ulovligt at sælge næsehorn
Læs fra LorteBladet

29. maj 2012
Det er ikke let at sælge kunst i Danmark. Men kan man ikke sælge selve kunstværkerne, så kan man altid sælge de piedestaler, de er placeret på.

Læs på Blokhusklitplantage.dk om udstillingen, hvor de besøgende var mere interesserede i piedestalerne, end i Nana Højbjergs keramiske arbejder.
Blokhusklitplantage.dk er på andre områder absolut et besøg værd.

To lys på et bord ...

Så er det tid til Bruun Rasmussens store sommerauktion, som starter 6. juni og med eftersyn 31. maj. Maleriet herover fra 1909 (udsnit) er af Hammershøi og vurderet til 1 mio. kr. Se hele kataloget.

17. maj 2012

Bruun Rasmussen har fået
en bøde for at sælge et næsehornshorn, som ikke er solgt, og vil ikke betale bøden

Claus Poulsen. Foto: Kunstnyt.dk
»Vi har ikke gjort noget forkert. Hvis vi betaler bøden, erkender vi vores skyld«, siger direktør Claus Poulsen, der ikke betaler og derfor går i retten.
Der er tale om auktion 821 maj 2011, hvor en række jagttrofæer var under hammeren, blandt andet tre næsehornshorn. Men ingen af numrene 373, 387 og 398 solgtes. Et salg til 720.000 kr. gik tilbage. Det er det salg, som altså ikke var noget salg, sagen handler om.

Museumsinspektør ved Skagens Museum, Mette Bøgh Jensen,
har skrevet en fortræffelig bog om spisesalen på Brøndums Hotel,
nu en del af selve museet


Et af spisesalens berømte malerier,
P.S. Krøyers Kunstnerfrokost på Skagen. Læs om bogen her


16. maj 2012
Christie's New York

Der er gang i moderne international kunst.
Rekordpris for Mark Rothkos Orange, Red, Yellow, malet i 1961
452,2 mio. kr. + salær

Foto: Christie's
Sådan ser verdens 6. dyreste maleri ud.
Følg salget på wideo

15. maj 2012
Efter tre år på lavt blus genåbner Christie's sit kontor i Danmark

Birgitta Hillingsø. Foto.: Kunstnyt.dk
Og det er fortsat Birgitta Hillingsø og hendes kusine, Rikke Juel Brandt, som leder det verdensberømte auktionshus.
Birgitta Hillingsø
bhillingso@christies.com
Telefon 39622377
Rikke Juel Brandt
rjuelbrandt@christies.com
Telefon 26120092

12. maj 2012
258 mio. kr. inklusive salær for Lichtensteins Sleeping Girl er ny rekord for maleren 


Foto: Sotheby's
Læs mere hos Sotheby's

5. maj 2012
Et par pæne priser på Mønsted i New York
hos Sotheby's
420.000 kr.
I skyggen i en italiensk pergola. 1884.
122,5x97 cm. Solgt i 2001: 270.000 kr.
Se det her.

340.000 kr.
Slædekørsel en solrig vinterdag. 1919.
94,9x64,7 cm. Se det her.

3. maj 2012
680 mio. kr. kostede Munch i New York den ny ejer, inkl. salær
Hammerslaget var på 107 mio. dollars, i danske kroner lidt over 606 mio. kr. Det er ny verdensrekord. Den gamle var for et Picasso-maleri, som fik hammerslag på $95 mio., et portræt af hans meget unge  elskerinde, Marie-Thérèse Walter.
Følg auktionen på The Guardian


2. maj 2012
I aften kl. 19 New York-tid (torsdag 01:00 dansk tid) står slaget om Munchs Skrig, som der prismæssigt stilles store forventninger til

Læs om billedet og se videoer om det på Sotheby's homepage. Se endvidere hele kataloget over aftenauktionens mange kostbare værker.

28. april 2012
Jubilæumsbogen, som desværre ikke er til salg

10. april 2012 havde Galerie Moderne i Silkeborg eksisteret i 50 år. I den anledning udgav galleriet en smuk jubilæumsbog, som desværre ikke er til salg i handelen. Vi har valgt alligevel at omtale den, da den handler om en af landets fremtrædende kunsthandlere, Willy Omme. Kan du ikke købe bogen, så kan du i galleriet til gengæld købe malerier af mange af de store navne. Og i dag, 28. april, har galleriet fernisering på arbejder af Jens Birkemose.
Se bogomtalen.

26. april 2012
Spændende udstilling
i Karlsruhe
En kopi er ikke
en forfalskning

Staatliche Kunsthalle Karlsruhe åbnede 21. april udstillingen Déjà-vu? Die Kunst der Wiederholung von Dürer bis YouTube.
Udstillingen handler bl.a. om forskellen på kopier og forfalskninger. Alle de store kunstnere gennem tiden har kopieret andres arbejder, hvilket ikke er forbudt. Det bliver først forfalskninger, når de sælges som de originale. Lauritz.com vader i kopier, men så længe de bare er kopier, så kan ingen komme efter dem. Men Lauritz.com sælger også kopier, som kopisten har gjort til sine egne værker. Er det i strid med 70-årsreglen, er der tale om krænkelse af ophavsrettigheder. Billedet herover, Andy Warhols Flowers, er nok verdens mest kopierede kunstværk. Der findes formentlig millioner af dem, og umiddelbart er det svært at skelne falske fra ægte. Mange har brændt sig på dette motiv. Søg fx på eBay.
Tage en tur til Museet i Karlsruhe. Desværre er der kun tysk tekst. Men klik på Rafaels engle øverst til højre til en 6 minutters interessant video om udstillingen. Men også kun på tysk.
Er det bedre med engelsk, så ligger her en fyldig omtale af udstillingen, som først slutter 6. august.

25. april 2012
Cézanne er blevet den nye verdensstjerne

Ingen tvivl om, at den sensationelle pris fra februar på næsten 1,5 mia. kr. for Cézannes Kortspillerne, et ud af flere af samme motiv, har medvirket til den høje vurdering på studien herover, en akvarel, som er til salg hos Christie's i New York 1. maj, sat til 15-20 mio. dollars, i danske kroner omkring 113 mio. for højeste vurdering. Højeste officielle hammerslag for et arbejde af Cézanne daterer sig til 1999, hvor Christie's i New York fik 383,3 mio. kr. for en opstilling.
Auktionen i London byder på adskillige værker af verdensnavne. Se dem alle.


21. april 2012
Mindeudstillingen over Ib Spang Olsen er startet i Skovhuset

17. april 2012
Picasso på arbejde set gennem David Douglas Duncan’s linse

Foto: Picasso Administration (fra videoen)
David Douglas Duncan er en af verdens mest berømte fotografer. I denne lille video fortæller han lidt om Picassos måde at arbejde på. Han var personlig ven med Picasso og har fotograferet hamhttp:// utallige gang. Se videoen.
Læs om Douglas Duncan på Wikipedea
 
15. april 2012
Stjålet i 1990
Er Vermeers maleri over 1,1 mia. kr. værd?
Det påstås.

Maleriet er aldrig dukket op og er blandt de syv mest kostbare kunstgenstande stjålet. Se her de andre fem malerier og en Stradivarius-violin. Se også et komplet katalog over Vermeers malerier.

Mindeudstilling
i Skovhuset for
Ib Spang Olsen

Tegneren Ib Spang Olsen døde i januar 2012. Hans søn, Martin Spang Olsen, har arrangeret en mindeudstilling samt en række events i udstillingsbygningen, Skovhuset, i Værløse. Udstillingen byder på over 100 værker fra Ib Spang Olsens produktion.
Åbner lørdag 21. april 2012 kl. 15:00.
Kig forbi Skovhusets hjemmeside, hvor der i skrivende stund ikke er ret mange oplysninger om udstillingen. Men det kommer nok snart. Billedet er en illustration til Svinedrengen. Se det større

14. april 2012
Der kom en mail fra Skånes Auktionshus vedr. Mønsted omtalt 11. april:

Hej Preben
Vill bara återknyta, vi har dragit tillbaka målningen ur auktionen. En kollega från Danmark, James Bauerle, har dömt ut målningen som icke riktig och vi litar på hans omdöme. Tack för återkoppling och tveka inte att höra av er till oss om ni hittar andra tokigheter som vi inte önskar se på marknaden.
Trevlig helg
Pia (Staël von Holstein )
Imponerende! Kunne man forestille sig, at Lauritz.com reagerede på samme sympatiske måde? Nej, vel!
Hvis kunsthandler
Bauerle, som har galleri lige ved siden af Bruun Rasmussen og Secher Scott i Bredgade, erklærer det falsk, så er det falsk. Han er ekspert i ældre kunst.

12. april 2012

Ser vi snart Hornsleths åndssvage »fidusmaleri« på Lauritz.com? Næ, det gør vi nok ikke, det må nemlig ikke vises.
Men det må det her i Side 9-bladet.

Berømt Cézanne-maleri stjålet i Schweiz 2008 fundet

Læs mere på BBC.

11. april 2012
Er det en ægte
P Mønsted?


Umiddelbart ligner det et ægte uforfalsket P Mønsted-maleri. Men signaturen er ikke ægte. Billedet kan forstørres pænt op, men skarpheden er dårlig. Men kan der sidde en falsk signatur på et ægte Mønsted? Ja, det kan der godt. For flere årtier siden skar en kunsthandler et stort Mønsted-maleri over, som ikke kunne sælges pga størrelsen. Derved manglede en signatur på den ene halvdel. Maleriet herover er blandt dem, som skal undersøges nærmere. Vi tør ikke afgøre det ud fra fotoet. Men vi tør godt sige, at signaturen herunder er falsk. Ganske vist en lidt ringe gengivelse, men god nok til at se, at Mønsted ikke har lavet den.

Maleriet er til salg hos Skånes Auktionsverk. Se det. 
Auktionshuset har nu lavet tilføjelsen:
»Signaturen sannolikt ej utförd av konstnären«
13.4. 2012: Maleriet trukket tilbage.


2. april 2012
Har du taget din økse med, bliver du ikke lukket ind ...

7. april kl. 11 åbner Galleri Draupner årets påskudstilling med Kurt Westergaard og fem andre. I pressemeddelelsen skriver galleriejer Erik Guldager: »Grundet omfattende sikkerhedscheck ved indgangen, er det hensigtsmæssigt at komme 10:45«.
Uha, uha! Men flere mordforsøg og trusler om samme nødvendiggør åbenbart den slags sikkerhedstjek.
Læs mere om udstillingen her.
(Fotoet af Kurt Westergaard er taget sidste år, da han besøgte en anden »forfulgt« kunstner, Nadia Plesners udstilling i Bredgade. Gense den)

1. april 2012
Stor opstandelse i Odense 2. april kl. 11

8. oktober sidste år blev H.C. Andersen sænket i Odense Havn. Nu er genopstandelsens tid kommet.
Læs mere her


28. marts 2012
Den brølende og mindre brølende kronhjort er stadig populær. Se over 50 billeder her 

Et af dem er Kai Drews' maleri fra Dyrehaven.

24. marts 2012
Venedig
Skar de ægte malerier ud og erstattede dem med kopier i de originale rammer

Foto: Venezia Today
Side på engelsk.italiensk med video.

Fra 3.000 svenske til
65 mio. svenske


Kurv med blomster eller portræt?
Fotos: Christie's


Giuseppe Arcimboldo ca. 1527-1593 er en af verdenskunstens mest besynderlige malere. Motiverne er bygget op af frugter, grene, smådyr og andet. De fleste malerier tilhører museer, billedet herover har lige skiftet ejer. Proveniensen er »fornem«: svensk loppemarked, hvor det blev erhvervet for 3.000 SKR. Køberen forsøgte at få 12.000 SKR for det, men uden held hvorfor det i 1999 blev sat til salg hos Stockholms Auktionsverk, vurderet til 50.000 SKR og købt af en udenlandsk kunsthandler for 880.000 SKR. Denne sendte det 28. januar 2000 til Sotheby's i New York, vurdering 200.000-300.000 dollars med et slutbud på 1,3 mio. dollars købt af Martin Zimet fra New York-galleriet French & Company. I 12 år forsøgte han at sælge det for i SKR 65 mio., men uden held. Han satte det så til salg hos Christie's i New York 25. januar 2012, vurderet til mellem 3 og 5 mio. dollars. Men det solgtes ikke. Zimet udstiller det så på årets Maastricht 2012, slår 20 mio. SKR af og forlanger 45 mio. omregnet til SKR. Nu bliver det endelig solgt, iflg. pressemeddelelse fra messen til en europæisk samler: »A reversible anthropomorphic portrait of a man composed of fruit by the 16th century Italian painter Giuseppe Arcimboldo was sold to a European private collector by French & Company of New York«. Prisen er hemmelig. Men fra 3.000 SKR til på et tidspunkt 65 mio. SKR er en ordentlig vandring i pris. Flere steder er det omtalt på nettet, bl.a. hos svenske Barnebys. Og i 2010 var det udstillet på National Gallery of Art i Washington. 
Se hele det spændende katalog.

13. marts 2012
Forbryderfotografi af verdens mest berømte kunsttyv til salg i Paris

Vincenzo Perrugia, hedder manden herover. Han blev berømt som manden, der i 1911stjal Mona Lisa og havde det i to år. Fotoet er vurderet til mellem 1.500 og 1.800 Euro. Hvor mange kopier findes af fotografiet? Tag til Tajan i Paris.

Sølvbryllup
Maastricht i 25 år

Den berømte kunst- og antikvitetsmesse finder sted 16.-25. marts. Billedet herover udstilles af det svensk-engelske galleri Åmells. Det er Anders Zorns (1860-1920). Kärleksnymf (Love Nymph), malet i London i 1885. Akvarel på papir., 113x71.5 cm. Åmells udstiller også et selvportræt af Krøyer. 260 udstillere fra 18 lande er med. Ingen danske. Læs om messen.
(Se det imponerende katalog, 644 sider)

Uhadada! Hvor blev
hun forskrækket


Er du til den type spændende motiver, så tag en tur til Texas, Heritage Auctions, verdens tredjestørste auktionshus, større end Lauritz.com. Men helt billigt er det nu ikke. Tag straks afsted.

8. marts 2012
24 forfalskede Dalí-signaturer

Herover en af dem. Se resten.

Redaktøren slapper af
Hvorfor ikke nyde solen, mens andre jager skurkene?
(fold redaktøren ud)

Så er der et par friske svindelsager om
Picasso og Dalí afsløret af Fine Art Registry
Læs her

6. marts 2012
Hvem er de mest kriminelle?
Foto: Lars Svankjær
»Køber man stjålne designermøbler, er man med til at føde de mest modbydelige kriminelle miljøer, vi har«, siger justitsminister Morten Bødskov til SN.dk

Privatfoto
»Beskytter man kriminelle dommere, er man med til at føde de mest modbydelige kriminelle miljøer, vi har«, siger redaktør, forfatter og journalist Preben Juul Madsen til Kunstnyt.dk

Berlingske 6.3. 2012:
»Justitsministeren slår til mod fodboldbøller.«
Hvornår slår han til mod det kriminelle retsvæsen?

2. marts 2012
Retssag
Hjem ejer
Modiglianis
maleri?

Foto: Christie's
Amedeo Modigliani (1884-1920): Homme assis (appuyé sur une Canne), 1918. 126x75 cm. Senest solgt 25. juni 1996 af Christie's i London for £1,9 mio. i hammerslag, omkring 17 mio. kr. I 2008 forsøgte Sotheby's at sælge det i New York med højeste vurdering på $25 mio., ca. 146 mio. kr. med daværende kurs. Men det ville ingen betale. Nu strides parterne om, hvem der ejer det. Det er en historie, som går tilbage til nazisternes forfølgelse af jøderne under 2. verdenskrig. 61 numre indholdt auktionen i 1996, bl.a. 6 værker af Picasso, 6 af Chagall, 5 af Magritte, 5 af Klee og et enkelt af van Gogh, en blomsteropstilling solgt for 25,4 mio. kr. Auktionens dyreste blev Georges Braques Bouteille et Clarinette, udført 1910-11, med et hammerslag omkring 29 mio. kr. Læs om slagsmålet i The Art Newspaper.

29. februar 2012

Hun er en af verdens dyreste fotografer

Cindy Sherrman f.1954. Untitled #388. 2003.
Solgt 16. februar 2012 hos Phillips de Pury & Company, London, for godt og vel 3 mio. kr. Rekorden for et af hendes fotografier er omkring 6,5 mio. kr.
(Foto fra kataloget)
Se hele auktionen.

22. februar 2012
Pastel af Skrig under hammeren 2. maj hos Sotheby's i New York

Foto fra Sotheby's homepage
Edvard Munch: Skriget (Skrik), 1895. Pastel på plade. 79x59 cm. Motivet findes i fire udgaver, dette er det sidste i privateje. Det mest berømte af de fire, et oliemaleri, gouache og pastel fra 1893, hænger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Munch Museet ejer et maleri i tempera fra 1910. Det blev i 2004 stjålet, men fundet igen i 2006. Maleriet på Nasjonalgalleriet har også været stjålet, i 1994, først fundet adskillige måneder efter. Der er endnu ikke fastsat en vurderingspris, men nogle steder taler man om en formodet pris omkring en halv milliard. Læs mere hos Sotheby's.
(Det skal bemærkes, at originaltitlen på Munchs maleri er Skrik, ikke Skriket, men det bliver i daglig tale altid omtalt som Skriget, i bestemt form. Hvilket altså er forkert).

20. februar 2012
Fik seks års fængsel for at sælge en Derain-forfalskning.
Nu i samarbejde med fotograf om »Beltracchi Project«

Maleriet herover var en forfalskning, solgt for over to mio. pund af Christie's i London 2007 med en ægthedserklæring af Derain-»eksperten«, Michel Kellermann, kendt fra den danske Derain-sag, som endte med et grotesk justitsmord. Læs om kunstsvindleren Wolfgang Belttrachis nye projekt.
Mød også fotografen her. Læs mere her om den vanvittige Derain-sag, der afslørede hele den danske presse som uduelige skodjournalister, der bakkede forbrydelsen op og roste de kappeklædte svindeldommere ved at tie forbrydelsen ihjel. 

15. februar 2012
400 stjålne værker af Appel fundet i engelsk pakhus
Læs om det i The Guardian

8. februar 2012
Elizabeth Taylors van Gogh indbragte ca. 80 mio. kr.

Van Gogh: Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Rémy, 1889. 45,1x60,4 cm.
Solgt 7. februar hos Christie's i London. Proveniensen går tilbage til broderen Theo van Gogh, og efter hans død, hans kone Johanna van Gogh-Bonger. Hun solgte det i 1907 sammen med otte andre billeder til en af de store parisiske kunsthandlerikoner, Paul Cassirer, som betalte 9.000 gylden for alle ni. Samme år solgte Cassirer det til Margarete Mauthner, Berlin, for 500 gylden. I 2007 krævede arvinger efter Mauthner maleriet udleveret af Elizabeth Taylor, da de påstod, det var stjålet af nazisterne under 2. verdenskrig. Men retten påviste, at det ikke var stjålet, men solgt på normal vis. I 1963 havde Elizabeth Taylors far købt det hos Sotheby's i London, og hun arvede det så efter faderens død. Auktionens dyreste blev en skulptur af Henry Moore fra 1951. Hammerslag omkring £19 mio., ca. 150 mio. i danske penge. Se hele auktionen.

4. februar 2012

Det franske skattevæsen
kræver små 2 mia. kr.
konfiskeret fra det berømte
kunsthandlerdynasti
Wildenstein, et af verdens
mest magtfulde i branchen,
grundlagt 1875 af Nathan
Wildenstein
. Læs mere
(også om kriminalitet i kunstverdenen)

Læs endvidere:
10 berømte kunstværker ødelagt. Blandt disse et ikke ukendt dansk.

25. januar 2012
Den kendte journalist og forfatter Erik Haaest er død.
Han blev 76 år.


Erik Haaest er død efter længere tids sygdom. Han er kendt for en lang række bøger om blandt andre Sven Hazel, dobbeltmordet på Peder Bangsvej og senest Amagermanden, som udkom før denne idømtes livsvarigt fængsel.
Wickipedea kan læses om Haaest, som var en fremragende forfatter.

Hans egen hjemmeside fortsætter som mindeside og vil i nærmeste fremtid blive udvidet med erindringer og andet om denne store personlighed. 

11. januar 2011
Svindlerne er dygtigere end eksperterne
Panik og frustrationer i den internationale kunstverden.
Skandalen omkring det verdensberømte Gallery Knoedler, som sidst på året brat lukkede, vokser.

Billedet herover solgtes i 2007 som ægte Derain, men afsløredes som falskneri. Men ægthedserklæringen var ægte nok, den havde Derain-»eksperten«, Michel Kellermann, kendt fra den danske Derain-sag, underskrevet. Og den kendsgerning sniger den danske presse, med Camilla Stockmann i spidsen, sig uden om. Og det gør hun af én bestemt grund. Ifølge The Art Newspaper vokser den tyske sag om kunstsvindel sig større og større. Nu er malerier af verdens dyreste kunstner i 2011 også i søgelyset. Læs mere her.

27. december 2011

Kunstnyt.dk er åben hele døgnet, hele året. Mens Lauritz-eksperterne sover og andre holdt juleferie, har redaktionen blandt andet i det store udland besøgt et verdensberømt museum og viser straks i det nye år lidt fra en spændende udstilling med en særpræget kunstner.

21. december 2011
Et rigtigt julebillede
Der betales stadig millioner for Carl Larssons kunst

Carl Larsson: Brita med julljus. Signerad C. L. Akvarell på papper,
50 x 32 cm. Utförd år 1900.
Solgt december 2011 hos Stockholms Auktionsverk for 5 mio. svenske kroner.
Gå til Stockholms Auktionsverk

15. december 2011
Bukowskis, Stockholm
Det forlod aldrig P.S. Krøyer

6. december solgtes det lidt atypiske Krøyer herover hos Bukowskis for 42.000 svenske kroner. Læs mere

13. december 2011
Bornholms Kunstmuseum
har erhvervet Zahrtmanns
Leonora Christines død

Malet 1901. 108 x 112 cm. For kun 35.000 kr. i hammerslag, 20.000 under vurderingen, hos Bruun Rasmussen 29. november 2011 kan dette kendte Zahrtmann-maleri fremover beskues på Bornholms Kunstmuseum.
Det skulle have været hængt op i dag tirsdag den 13., men pga stormen har færgen, som meget apropos hedder Leonora Christine, ikke kunnet klare turen. Fuglsang Kunstmuseum har et tilsvarende motiv, malet i 1897. Zahrtmanns priser er gået en hel del tilbage i nyere tid, der kendes priser 10 gange højere end de 30.000.

8. december 2011
Bladtegneren Erik Werner
er død, 81 år.
Erik Werners portrætter af kendte personer er noget af det ypperste inden for stilarten. Han havde en fantastisk evne til at portrættere, så enhver kunne se, hvem det var, og han var aldrig ondskabsfuld i sin streg. En stor kunstner er gået bort.

6. december 2011
Lørdag den 10. december
Mange gode malerier hos Holstebro Auktioner af blandt andre Ilsted, Søndergaard, Zahrtmann, Trampedach, Arnoldi og Ortvad

Herover Jens Søndergaards En sommerdag på Bovbjerg, 1951. 172x200 cm. Vurdering 75.000 kr. Auktionens højest vurderede er Peter Ilsteds Pige siddende på trappe. 70x70 cm sat til 175.000-200.000 kr.
Se hele kataloget.

3. december 2011
New Yorks og hele USA's ældste galleri, det prestigefyldte Knoedler & Company lukkede brat 30. november 2011

Det menes, at årsagen til den bratte lukning skyldes en retssag om et maleri galleriet har solgt som ægte Robert Motherwell til $17 mio., omkring 93,5 mio. danske kr., men som eksperter har erklæret at være et falskneri.
Galleriets pludselige lukning skete midt i en udstilling med skulptøren Charles Simons f.1939, som skulle løbe til 22. januar 2012. Knoedlers homepage fortæller blot, at galleriet er lukket.
Annoncen herover er fra 1965/66 og oplyser, at galleriet blev startet i 1864. Andre steder nævnes 1846 og 1857.
Se annoncen større.
 

29. november 2011
Dødsfald
Den kendte kunsthandler Jens Bilø er død, 69 år. Jens Biløs far, Arne Bilø, som døde for en del år siden, var også en kendt kunsthandler.

21. november 2011
Paris lige nu
Munch på Pompidou

Rullende trappe på Pompidou
Frem til 9. januar 2012 kan ses en stor udstilling af Edvard Munch. Klik ind på museets homepage og se en video fra udstillingen. Se også en god video på Youtube. Fra Pompidou er en flot udsigt ud over byen, her mod Eiffeltårnet.
Her med kig mod Sacre Coeur.
(Fotos Kunstnyt.dk)

14. november 2011
Det ligner et
kedeligt feriefoto

Foto: Christie's
Men tag ikke fejl. Det er verdens dyreste fotografi, solgt 8. november 2011 hos Christie's i New York for 3,8 mio. dollars i hammerslag, 20,7 mio. kr.
Det er taget i 1999 af den tyske fotograf Andreas Gursky, f. 1955. Se mere på Christie's homepage.

11. november 2011
Et besøg værd:
Kunstforeningen
»
Kunst på arbejdspladsen«
blev etableret i 1954, med Knud W. Jensen, der senere grundlagde Louisiana, som foreningens første bestyrelsesformand

»Kunst på Arbejdspladsen« har et stort udvalg af kendte danske og internationale kunstnere. Herover et maleri af Anna Fro Vodder. Se alle kunstnerne og læs mere om foreningen, som udlejer kunst til virksomheder.

9. november 2011

Forlaget Strandbergs 150-års jubilæum. Mød forlæggeren og anklageren i Derain-sagen og sagen om Amagermanden, Anne Birgitte Stürup.
Læs mere om Forlaget Strandbergs 150-års jubilæum.

6. november 2011
Verdensrekord for Pedersen

To millionbud på dansk Cobra-kunst i Paris
Læs her

3. november 2011
Impressionistisk og moderne kunst solgt for over 1 mia. i New York hos Sotheby's.
195 mio. kr. for maleri af Gustav Klimt

Gustav Klimt (1862-1918): Litzlberg am Attersee. 1914. 110x110 cm. Solgt 2. november 2011 hos Sotheby's i New York. Attresee er Østrigs største sø, og Klimt har malet adskillige motiver fra stedet, flere af dem med hammerslag over 150 mio. kr. De 195 mio. kr. er ikke rekord, vi skal et par millioner dollars højere op. Maleriet er først her i foråret 2011 udleveret til arvingerne efter tidligere ejer, som under krigen blev deporteret til Lodz og ikke vendte tilbage. Auktionen bød på andre høje hammerslag, Picasso 110 mio. kr., Caillebotte 86 mio., Monet og og Kandinsky hver 43 mio. Se alle salg.
Se video med Klimt og andre salgArkiv

Kunstnyt.dk (denne spalte)

18.3. 2011 til 1.11.2011

4.10. 2009 til 17.3. 2011

1.8. 2008 til 30.9. 2009

Kunstnyt.dk (denne spalte)
1. 12. 2006 til 31.12. 2007

Kunstnyt.dk (denne spalte)
0101.2008 til 3007.2008

Arkiv

     


 

 

site statistics