Når verdens to største


auktionshuse sælger falsknerier

1. februar 2018 skulle Sotheby's i New York have solgt en grov Paul Fischer-forfalskning. Det satte Kunstnyt.dk en stopper for ved at fortælle Sotheby's, at det var en forfalskning, hvorefter de trak maleriet ud af auktionen. Ingen fortalte Christie's i 1996, at de solgte en Rodin-forfalskning. Det fandt man først ud af 18 år senere, da samme skulptur var sat til salg hos Bruun Rasmussen, som sendte den til Paris, hvor en såkaldt Rodin-ekspert erklærede den for falsk.

Tre personer blev anklaget for at ville sælge skulpturen efter, den var erklæret falsk, hvilket i så fald var bedrageri. I dag ved vi, at alle tre efter varetægtsfængsling og tre retsmøder blev pure frikendt.
De fik naturligvis hver en kæmpeerstatning. Eller gjorde de? Sagen kostede staten, altså dig og mig, anslået 5-6 mio. kr. Måske mere. Hovedparten i erstatning gik naturligvis til de frifundne. Eller hvad?

De tre frifundne, tro det eller ej, fik hver 13.350 kr. Det dækker uberettiget varetægtsfængsling samt uberettiget aflytning af telefon i tre måneder. Statens takster. Sår på sjælen, et mistet job samt tre års mareridt får man intet for, ikke engang en undskyldning. Har de sovet godt, de to justitsministre, det amatøragtige politi og en tåbelig anklagemyndighed?

Hvad skete med sælgeren hos Christie's i 1996? Intet!
Hvad skete med Christie's, som solgte skulpturen? Intet!
Hvad sker med sælgeren (ejeren) af Paul Fischer-forfalskningen. Intet!
Hvad sker med Sotheby's for forsøg på at sælge et falskneri? Intet!
Hvad er retfærdighed?
Godt spørgsmål.

Med ringeagtelse og dyb foragt
Preben Juul Madsen
admin. redaktør 
Kunstnyt.dk
 

Sotheby's i New York har trukket

Paul Fischer-forfalskningen ud af auktionen


Vi har lavet en mere udførlig omtale af forfalskningen med engelsk tekst
beregnet til pressen i New York. Se den her.


Kunstnyt.dk
1. februar 2018
.