Portrætmaleren Mikael Melbye
 udstiller kendte på Børglum Kloster

Mikael Melbye, født 1955, international berømmet operasanger og anerkendt portrætmaler. Blandt forfædrene var brødrene Melbye, Anton, Vilhelm og Fritz, alle malere med marinemotiver som speciale. Fritz Melbye, som var lillebroderen, boede det meste af livet i udlandet, en overgang på Skt. Thomas, hvor han blev nær ven med den senere verdensberømte impressionist, Camille Pissarro, som var født på øen og strengt taget dansker. I dag betragtes han imidlertid som tilhørende fransk kunst. 
Mikael Melbye har sunget på Det Kgl. Teater, på store udenlandske scener som La Scala i Milano og Metropolitan i New York. I dag deler han tiden mellem portrætmaleriet og i at instruere opera og ballet, herhjemme og ude i verden.
Store navne har siddet model for ham, dronning Margrethe og prins Henrik, prins Joachim, Ghita Nørby, Susse Wold og  Jesper Bruun Rasmussen (se det afsløret). Og mange, mange andre. I 1996 blev Mikael Melbye udnævnt til Ridder af Dannnebrogsordenen. 
Torsdag den 17. marts havde Melbye fernisering på en stor udstilling med et stort udsnit af hans portrætter, over 40 af kongelige og kendte personer. Udstillingen Sjælebilleder er åben fra 19. marts til 31. august. På billedet ses Mikael Melbye stående ved siden af komtesse, filminstruktør, journalist og kongehusekspert, Anna von Lowzow, tv, som åbnede udstillingen. Ved hendes side slotsfruen og arrangør af udstillingen, Anne Rottbøll. I baggrunden Melbyes maleri af prins Henrik.
Foto: Peter Wendelboe. Se mere fra udstillingen.

Kunstnyt.dk
17. marts 2016