Sabber
gjorde papirklip til stor kunst

Sabbers papirklip er noget af det ypperste indenfor genren, en kunstart som måske ikke er så udbredt, men som giver store visuelle oplevelser.
Sabber (1938-2005) startede sin kunstneriske karriere i Tivoli, hvor han havde sin egen lille sekskantede løgkuppel-kiosk.

Sabber, hvis borgerlige navn er Jens Jacob Jensen, havde planer om at blive kunstmaler og undervistes i en kortere periode af Preben Hornung og Alexander Klingspor, men lysten gik i en anden retning.

Første anmeldelse om hans klippekunst kom i Politiken 20. november 1965 skrevet af Hans Bendix i forbindelse med Sabbers egen bog "Tegning med saks". Bendix slutter: "Bogen er illustreret med 342 klip og tænkt som en hjælp og vejledning, en igangsætning til at klippe mønstre, hvad man ser omkring sig eller en eller anden fantasifigur, der falder ind i hovederne på os. Frem med saksen".

Brian Christensen, historiker, journalist og forfatter, kan ikke roses nok for dette fantastiske værk om en kunstart, som har ligget i dvale, men med denne smukke udgivelse er trukket frem i dagens lys. Værket er fyldt med private fotografier og til overflod Sabbers papirklip. Det er helt befriende af bladre i en kunstbog, der ikke handler om guldalderen og CoBrA. Brian Christensen skriver fremragende og er ovenud flink til at citere andre, blandt andre kunstneren selv. Spændende bog om en spændende kunstart.

353 sider, indbundet, rigt ilustreret med over 250 s/hv og farver. Kr. 450 kr.
Hakon Holm Publishing Læs mere.



Sabber og Carsten Seeger er to store berømtheder på Bornholm. Herover hilser de på hinanden, Sabber siddende.
(Teksten er knvskarp i bogen. Det sorte i midten skyldes fotograferingen).
Bogen handler om Sabber, vil man vide mere om Carsten Seeger, så klik her.

Carsten Seeger: "Preben Juul Madsen har bedt mig om at redegøre for mit forhold til papirkunstneren Sabber. Det gør jeg gerne:

Om jeg kendte Sabber? Min kone Kirsten og jeg lærte ham at kende i 1974 ved en nytårsfest hos Peter Tiemroth og Julie Høm i Østermaries smukkeste hus, etatsrådinde Kofoeds Legatskole på Kirkeskolevej. Vi havde mange til middag, der bad om at blive invitereret sammen med ham. Han var et mønster på høflighed og dannelse, der langt overgik værtens. Han charmerede kvinderne og mestrede samtalens kunst og underholdt med lige stor viden om lombardrentens udvikling i Firenze og Johannes V. Jensens forhold til familien. Jeg arrangerede en udstilling af hans klip i alle Østermaries ubrugte butiksvinduer på Hovedgaden, ”Vinduesgalleriet”. Der var over 100, der udlånte deres sabberklip. Deres hjerteblod.

Jeg besøgte Sabber på Frederiksberg Hospital, hvor han var indlagt med kraniebrud. Han fik et internationalt kunsttidsskrift i stedet for blomster, og det viste sig, at han ubesværet læste engelsk og tysk, men ikke anede noget efter sit 22. år. Og alligevel genkendte han mig. Han var nu så grundvenlig, at han måske bare lod som om, han kendte mig :-)

På Jacob Ludvigsens dødsboauktion var jeg så heldig at købe en tegning, der er med i bogen. Sabber havde grebet Hitler i at danse moderne. Sabber og Jacob var to store originaler diametralt i Østermarie Kirkesogn, og de kendte hinanden meget godt og satte stor pris på hinanden.  Nu er de begge døde, ak ja.”

Med bogens flere kg tunge i hånden ser jeg nu, at min Hitler er med, og at en lang række af mine sabberklip- og tegninger er med. De er vurderet af ph.d., seniorforsker og museumsinspektør Ejnar Stig Askgaard ved H.C. Andersens Hus i Odense. Han konkluderer generelt: Det er det store kunstnere kan, og som en stor kunstner bør Sabber huskes.

Der er et par småfejl i bogen: Heskene i Macbeth og tre forskellige årstal på to samtidige anarkistiske klip af Godsejeren og Bønderne og Godsejeren som Fugleskræmsel. De skal ses i den rækkefølge og er fra 1976, som der står på klippene. Men det er for intet at regne mod det væld af oplysninger Brian Christensen har samlet.

Bogen er nærmest en sædeskildring af kunst- og kulturlivet på Bornholm
1973-97. Og uvurderlig. Den er et pragtværk og også meget smukt tilrettelagt. Den er til salg i Dams Boghandel!



Et herligt opslag fra bogen.

Kunstnyt.dk
9. februar 2023