Smukkere kan kongefamilien
ikke præsenteres


Dronning Margrethe fotograferet af Rigmor Mydtskov 16. januar 1990
i Christian X's Palæ, Amalienborg, iklædt Jørgen Benders magentarøde blondekjole, kreeret til det spanske statsbesøg i 1983.


Herunder opslag fra bogen med tekst af Thyge Christian-Fønns-Lundberg, siderne opbygget med fyldige informationer på samme vis bogen igennem.


Kunsthistorikeren Thyge Christian Fønns-Lundberg skrev i 2012 en smuk bog om dronning Margrethes 40års jubilæum. Nu er der gået 10 år og Fønns-Lundberg har gjort en måske endnu smukkere bog om dronningens 50års jubilæum og som ene og alene handler om Rigmor Mydtskovs kongelige fotografier. Hun har fotograferet et hav af kendte og ukendte, ingen nævnt, ingen glemt, men i dette værk er vi udelukkende blandt kongelige.

Fønns-Lundberg skriver i bogens forord blandt andet:
"Rigmor Mydtskov har fotograferet tre generationer af vores kongefamilie, og det er der kommet en lang række ikoniske portrætter ud af. Billederne er velkendte fra ugeblade og tv, men de er også ophængt i museer og offentlige institutioner samt på Danmarks ambassader og konsulater, ligesom et udvalg har været anvendt som forlæg for frimærker og malerier. Huset Mydtskovs kongelige fotograferinger af Rigmor Mydskov samarbejde med ægtemanden Steen Rønne og siden sønnen Martin Mydtskov Rønne dækker næsten seks årtier, og denne bog dokumenterer derved ikke blot dynastiet Mydtskov og dynastiet Glücksborg, men også nyere tids fotografihistorie og -udvikling".

Bogen er ikke velegnet til godnatlæsning i sengen, vejer tæt på 4,5 kg. og er på over 400 sider. Et imponerende værk med knivskarpe gengivelser. Mydtskov benyttede ikke små Cannon-kameraer eller fotografering med iPhone. Nej, udstyret var i orden, hed Hasselblad og Sinar, som er blandt verdens mest professionale kameraer.

Det er et imponerende bogværk, hvor samtlige fra kongefamilien er med. Kun enkelte ikke-kongelige er portrætteret, på et er det Johannes Møllehave, på et andet maleren Preben Hornung, som i lighed med flere andre har malet dronningen. Det nok mest berømte portræt af dronningen er Andy Warhols kendte serigrafi, som findes i flere udførelser og ofte set på danske og internationale auktioner, motivet "tyvstjålet" fra et foto af Rigmor Mydtskov.

Bogen slutter med "Samtale om Rigmor Mydtskov", godt og vel 20 sider, hvor fem herrer får en lang snak om Rigmor Mydtskov. De fem er foruden forfatteren, Thyge Christian Fønns-Lundberg, frisør Poul Nejlund, fotograf Martin Mydtskov Rønne, samt arkitekt Mads Werner.

Samtalen slutter med at Fønns-Lundberg spørger de andre:
"Synes I, at Rigmor Mydtskov bragte portrætkunsten noget nyt"?
Det svarede Poul Nejdam på:
"Jeg føler ikke, at Rigmor ligefrem var en fornyer, og det tror jeg heller ikke, hun selv ville påstå. Men hun videreførte det gode, solide håndværk, hun havde lært, og med det i baghånden perfektionerede hun genren. Sådan vil jeg hellere sige".

Bogen kan varmt anbefales, forfatteren er en fremragende skribent, udtrykker sig uddybende og let forståeligt, som han også er kendt for i andre sammenhænge. Han elsker at skrive store tunge værker som fx det om maleren Thomas Kluge.

Af andre monografier af danske kunstnere, Fønnsberg-Lundberg har på samvittigheden, kan nævnes Jens Juel, Lauritz Tuxen og operasanger og maler Mikael Melbye, blandt kendt for sit portræt af Jesper Bruun Rasmussen, foræret af husets medarbejdere på hans 70års fødselsdag.

Rigmor Mydtskov fødtes 23. maj 1925 og døde 15. februar 2010

10. juni 1967. Frederik VIII's Palæ, Amalienborg.
Bryllupsfotograferingen bestod af en serie med dronningen alene og
sammen med gemalen, prins Henrik, fotograferet af Rigmor Mydskov
og ægtemanden Steen Rønne.
Dronning Margrethes helsilke bryllupskjole var også kreeret af Jørgen Bender.

Om kjolen skriver Thyge Christian-Fønns-Lundberg:
"Samspillet mellem den hvide brudekjole og de hvide empirefløjdøre tilførte billederne en harmoni og ro, som samtidig blev tiltrængt udforeret af kontrasten med brudekjolens pyramideform og interiørets mange firkanter".

23. august 1968 fotograferede Rigmor Mydtskov og Steen Rønne
i Christian IX's Palæ en række gallaportrætter af tronfølgerparret, med dronningen i skiftende kjoler.

Thyge Christian-Fønns-Lundberg beretter:
"Rigmor Mydtskov opstillede tronfølgerparret i en af Riddersalens ovnnicher, hvor ellers HermanWilhelm Bissens marmorbuste af dronning Louise fra 1863 var placeret, og hvor Jacques-François-Joseph Salys
bronzebuste af Frederik V fra 1754 er opstillet i dag. Det var i øvrigt sidstnævntes fætter af gips, som
i 2020 under stor mediebevågenhed blev smidt i Nyhavn af en
provogruppe fra Kunstakademiet".


Rigmor Mydskov retter prinsesse Benediktes kommandørkors, et arbejde der normalt udførtes af hoffets medarbejdere. Men Mydtskov havde et så godt forhold til kongehuset, at hun kunne give en hjælpende hånd med.
Fredensborg Slot januar 1995.

Dronning Ingrid, prinsesserne Margrethe, Benedikte og Anne Marie
fotograferet af Rigmor Mydskov og Steen Rønne på Fredensborg Slot 16. juni 1964. Thyge Christian Fønns-Lundberg skriver:
"I anledning af det forstående bryllup mellem kongeparrets yngste datter, prinsesse Anne-Marie, og Grækenlands unge konge, Konststantin II, blev Rigmor Mydtskov bestilt til at fotografere den kongelige familie på Fredensborg Slot.
Portrætsuiten blev udsendt til danske og internationale medier, der i ugerne op til brylluppet i Athen hungrede efter ny billeder af Grækenlands kommende dronning, og fotografierne blev derfor nogle af Rigmor Mydtskovs
mest folkekære værker".

På suiten er Frederik IX iklædt søværnets gallauniform og dronning Ingrid og prinsessernes kjoler fra Holger Blom og Magasins modesalon.

Fredensborg Slot 16. juni 1964.

Thyge Christian Fønns-Lundberg
MYDTSKOV
- DE KONGELIGE PORTRÆTTER
Forlaget Frydenlund
Forlagsredaktion: Vibeke Skytte
Korrektur: Eva Holm
Billedredigering: Martin Mydtskov Rønne
Grafisk tilrettelæggelse Maija Hejgaard
Omslag: Meija Hejgaard
Grafisk produktion: Pozkal, Polen

408 sider, indbundet, stort format, rigt illustreret i s/h og farver.
Boghandlerpris: Kr. 399,95


Kunstnyt.dk
13. januar 2023
Fotos afbildet med tilladelse af Kongehuset.