Fuglsang Kunstmuseum

Største udstilling nogensinde om
 
landskabsmaleren Hans Friis
Hans Friis (1839-92) malede, som hovedparten af danske malere dengang gjorde, naturalistisk og "fotografisk". Det skulle ligne, detaljerne var vigtige. Hans motiver var stilfærdige landskaber fra alle årstider, præget af hans elevforhold til Frederik Vermehren på Akademiet og senere Vilhelm Kyhn.

Hans Friis var naturligvis en flittig Charlottenborgudstiller, 28 gange helt frem til sin død i 1892 på Forårsudstillingen. To verdensudstillinger var han med på, i 1878 og 1889, begge Paris. Efter sin død var han på den overdådige Rådhusudstillingen i 1901 repræsenteret med 4 malerier, nok den største udstilling set i Danmark med omkring 2.500 udstillede værker. Hele eliten var med, nogle med få, andre med et større antal, fx Eckersberg med 176, Christen Købke med 76, Hammershøi med 9, mens Willumsen kun udstillede et enkelt. En imponerende udstilling på Rådhuset i København.

Hans Friis er repræsenteret på flere museer, et af dem Fuglsang Kunstmuseum, hvor nu den første større udstilling med hans kunst finder sted fra 7. oktober 2021 til 9. januar 2022. Der udstilles 74 malerier, de 42 tilhører Michael Horn, som gennem 20 år har samlet og restaureret malerier af maleren.

Prismæssigt ligger Hans Friis' malerier ikke på den højeste skala, sjældent over 70.000 kr. Men han er en tiltalende kunstner, med en produktion af absolut seværdige malerier. Kunst og penge hører ikke sammen, høres tit. Men det er helt forkert. Høje auktionspriser plejer at resultere i store museumsudstillinger, mens store museumsudstillinger af mindre kendte eller oversete giver højere auktionspriser. På den måde hænger tingene sammen.

Det kan derfor ikke udelukkes, at der vil ske en vis prisudvikling for Hans Friis' vedkommende. Problemet er imidlertid, at den moderne kunst fører an i høje auktionspriser, store tal på ældre kunst ses efterhånden udelukkende på topting.

Men udstillingen på det smukke Fuglsang Kunstmuseum handler ikke om penge, den handler om en "glemt" maler bragt frem i lyset.

Her gengivet nogle få eksempler på malerier af Hans Friis, alle fotograferet af Michael Horn og med på udstillingen "Udendørs".

Bare smukt, typisk dansk. Der er lidt Kyhn og Janus la Cour over det.

Snemotiver gjorde Hans Friis meget i. Man får helt lyst til at gå en tur på stien.
Meget stemningsfuldt.

Smukkere kan et strandmotiv næsten ikke vises frem.

En stille skovsø ved solnedgangstide.

Kunstsamleren Michael Horn fotograferet i Langenfeld i 2017  sammen med Birgitte Getting, som i dag bor i Hans Friis' hus på Falster. Michael Horn købte sit første maleri af Hans Friis for 20 år siden på et galleri i Düsseldorf og har i dag den største samling af maleren.


Fotos Michael Horn
Tekst Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk 2. oktober 2021

Besøg museet.