Berørt
– udendørs udstilling i coronaens tegn


Mens vi venter på at opleve SMKs med spænding imødesete udstilling
“Kirchner og Nolde – til diskussion”, kan vi opleve
samtidskunstneres illustration af det danske samfund under corona-krisen.
 Udstillingen finder sted i skulpturparken udenfor museets hovedbygning.

Af Niels Lyksted

 

Kunstverdenen har været hårdt ramt af corona-pandemien, der nu har hæget Danmark i over et år.  Vil man sælge kunst via Bruun Rasmussens Kunstauktioner, sker betjeningen på parkeringspladsen uden for hovedkvarteret ved Nordhavn. Vil man købe kunst online, må man nøjes med at betragte værkerne på en computerskærm, inden man afgiver bud. Lidt bedre er det med de traditionelle auktioner i Bredgade. Her har man kunnet bestille tid til eftersynet. Selve auktionerne opfordres man til at deltage i hjemmefra via computeren. Der er dog et meget begrænset antal pladser i auktionssalen, hvorfra man kan byde live

 

Langt værre står det til, hvis man vil besøge en kunstudstilling. I en kort periode var det muligt at besøge museerne efter aftale, men på det seneste har der end ikke været denne mulighed. Alt er lukket ned. Nu er det imidlertid atter blevet muligt at opleve en ny kunstudstilling - men kun udendørs. Det er Statens museum for Kunst, der står bag dette arrangement. Og temaet er ikke underligt: Corona-pandemien.

 

Epidemier - og undertiden pandemier - har med jævne mellemrum hærget mange samfund og ændret levevilkårene for befolkningen. Det har vi bl.a. kunnet stifte bekendskab med via kunsten. SMKs nye udstilling “Berørt” skal på samme måde fortælle kommende generationer om, hvordan corona-pandemien for alvor satte vores samfund på prøve. Sammenhold og isolation blev to sider af samme sag. 

 

Tre markante samtidskunstnere Benedikte Bjerre, Kaspar Bonnén og Sonja Lillebæk Christensen har hver deres bud på, hvordan en kunstnerisk respons på pandemien ser ud. Resultatet er blevet et omrids af en gigantisk computer, en sætning i genbrugsmursten på en græsplæne og en video-collage med hænder, albuehilsner og møder på afstand. Alle tre værker fokuserer præcist på de valgte temaer.

 

Trods udstillingens kvaliteter, er det et stort savn, at mange annoncerede udstillinger på de førende museer endnu ikke er tilgængelige. Louisiana har fx fire nye udstillinger klar. Museet venter blot på politikernes udmelding. Alligevel har man annonceret genåbning til den 6. april - altså umiddelbart efter påske. Måske har ledelsen en viden, vi andre ikke har? Eller er det blot ønsketænkning?

Museerne må genåbne den 21. april 2021
– men kun for gæster med Corona-pas og kun hvis omstændighederne i samfundet tillader det til den tid.
SMKs udstilling “Berørt” kan opleves til og med den 2. maj 2021 - endda døgnet rundt! Herefter vises den udendørs i Kunsthal Aarhus Skulpturpark, SMK Thy og på Kunstmuseum Brandts i Odense.

 

Tekst og fotos: Niels Lyksted 


“Skylden”, 2021. Sonja Lillebæk Christensen har skabt et video-kunstværk, hvor hun
undersøger nogle af de nye adfærdsmønstre, som vi har taget til os under pandemien.


“Pludselig var der skærme overalt”. Benedikte Bjerre har skabt et omrids af en gigantisk computer.

 

Kaspar Bonnén, som både er forfatter og kunstner, har skabt en sætning i genbrugsmursten:
 “JEG TROEDE VI SKULLE BYGGE NOGET OP SAMEN MEN JEG ER BLEVET VED MED AT GRAVE”.


 

Tekst og Fotos: Niels Lyksted
Kunstnyt.dk
22. marts 2021