En ægte Peder Mønsted-forfalskning

Det er ikke noget dårligt maleri. Men ikke malet af P Mønsted. Selv om han har malet motiver, som kan minde om
dette, er det alligevel et stykke fra hans malemåde. Signaturen herunder er forsøgt efterlignet, og kan godt
snyde ikke-eksperter. Men Mønsteds signatur er faktisk svær at kopiere, og af de adskillige Mønsted-forfalskninger
jeg har set gennem tiden, har ikke en eneste signatur været så tæt på originalen, at den kunne forveksles.


Herover den falske signatur.
Herunder en ægte. Det er tydeligt, at den falske er forsøgt at ligne den ægte. Men det er ikke lykkedes.
Læg mærke til M'erne og d'erne i de to signaturer, d'et med Mønsteds karakteristiske svaj.

En dag kom en mail:
Kære Preben
Vi har købt dette Peder Mønsted maleri i et amerikansk auktionshus. (fotos vedhæftet). Vi vil gerne høre din mening om maleriet og vi håber du kan fortælle lidt om P. Mønsteds malerier, teknik og motiver netop fra 1892.
På forhånd tak.
Venlig hilsen
XX
---

Jeg skrev tilbage:
Kære XX
Tak for henvendelsen.
Det er bestemt IKKE malet af Mønsted. Det er en såkaldt ægte forfalskning. Malemåden er helt atypisk og signaturen skriger langt væk af forfalskning. Nu bliver jeg nysgerrig. Hvor har I købt det og hvor meget har I betalt? Jeg kunne godt tænke mig at bringe historien på Kunstnyt.dk. I 1892 var Mønsted på toppen, man taler om, at hans bedste billeder malede han inden år 1900.
vh
Preben
---

Så kom en ny mail:
Hej igen Preben

Vi har købt maleriet hos Heritage Auction Galleries i Texas via internet auktion i maj måned.

Min mand har gennem sin barndom set nogle Mønsted-malerier og mente at signaturen og motiv på dette var ok da vi så fotos på nettet. Planen var at købe maleriet og så give det til min mands far i fødselsdagsgave da han er kunstelsker og har samlet på malerier gennem de sidste 30 år.

Vi fik maleriet hjem i juni måned, og skyndte os ind til Storkholm Konservering for at få det renset og gjort i stand så vi kunne pakke det ind og overraske svigerfar... Storkholm Konservering tjekkede det med UV lampe eller lys og der var signaturen i orden (men som du skriver ikke original af Mønsted selv fandt vi senere ud af).

Derefter fik svigerfar det som vi troede var et fint Mønsted maleri, men da han pakkede det ud, var han ikke et sekund i tvivl, - han sagde med det samme "det ser ikke rigtigt ud dette her!". Vi drog så alle 3 til Bruun Rasmussen for at få deres professionelle ekspertvurdering – og svaret var det samme: Det er ikke et typisk Mønsted-motiv, malemåden er ikke hans og signaturen ser ikke rigtig ud... Det sidste tjek vi lavede var hos Sothesby's – dog blot kun via mail med fotos vedhæftet og de sagde også her, at det ikke virkede helt rigtigt.

Vi har derfor nu returneret maleriet til Heritage Auctions i Texas Dallas, på trods af restaureringen som vi desværre fik lavet da vi ikke anede uråd, og Heritage skrev i går: De vil gerne returnere beløbet 7170 $ (hammerslags prisen inkl. salær), men de vil ikke dække import moms, konservering, rens og fragt, før de kan se et brev (på engelsk) med en udtalelse om maleriet fra en anerkendt ekspert. Og det er så her vi kommer til dig, i håb om at du kan hjælpe?? For Bruun Rasmussen laver ikke den slags udtalelser fik vi besked på derinde fra... så vi står lidt med håret i postkassen :-(

Vi vil naturligvis give dig noget for ulejligheden og du kan efterfølgende skrive om historien på Kunstnyt hvis det er .......

Lad os høre hvad du mener om sagen her ....

Venlig hilsen
XX

---
Det korte af det lange er, at jeg tilbød at skrive en erklæring på engelsk om maleriet. Det er ikke den store ulejlighed, så den fik de underskrevet med posten og videresendte til Heritage Auction Galleries i Texas. Og det sidste, jeg har hørt i går er, at de har fået alle pengene tilbage. Jeg skrev, at de ikke skulle betale noget for erklæringen.

Jeg kan godt forstå, at Heritage forlanger en erklæring, men de skal roses for også at have betalt for restaureringen. Og glædeligt er det, at også Bruun Rasmussen og Sotheby's kunne se, det ikke var Mønsted. Men det havde jeg naturligvis forventet.
Og helt fint, at »svigerfar« kunne se, den var gal. Men trist, når det nu skulle have været en gave. Oven i købet så dyr en gave.

Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk
14. januar 2012


Herover som maleriet blev præsenteret på Heritage Auctions homepage efter salget.
Auktionshuset er et af de største i USA, og de har altid god kunst under hammeren. Også dansk indimellem.
Selv omtaler de sig: The World's Largets Collectibles Autioneer 
Tag en tur til Texas