Storslået Mancoba-udstilling
 på Statens Museum for Kunst

Skulpturen i forgrunden (Skulptur, 1940-1946. Støbt i 1970) byggede Sonja Ferlov Mancoba op i sit
 atelier i Paris under 2. Verdenskrig. Den står som et centralt knudepunkt i hendes samlede værk.
Tekst og foto: Niels Lyksted.

Med udstillingen "Sonja Ferlov Mancoba" trækker Statens Museum for Kunst en af nyere tids mest betydningsfulde og kompromisløse danske kunstnere frem i lyset.

Sonja Ferlov Mancoba fandt især inspiration i kunst fra afrikanske kulturer, men også fra Ægypten, det ældste Grækenland og fra Indonesien, Mexico og Norden. Maske-motivet er et eksempel på Ferlov Mancobas arbejde med at bruge træk fra global kultur i sin egen kunst. I ikke-vestlige samfund fandt hun ting, der var resultatet af en fælles søgen efter spirituelt indhold. Og det blev idealet for hendes eget arbejde og en hjørnesten i hendes kunstsyn.

Udstillingen kan ses fra 9. februar til og med den 5. maj 2019. Men den "tyvstarter" allerede torsdag den 8. februar kl. 16, hvor der er gratis adgang med musik og et glas bobler til de første 1.000. Senere bliver udstillingen vist i en mindre version i Centre Pompidou i Paris. Se Niels Lyksteds video.


Arken byder på det fantasifulde
det aparte og det gruopvækkende
 

Tre skulpturer af Patricia Piccinini: Fra venstre Æggemand - Astronomen, Filosoffen og Optimisten.
Alle er fremstillet i silikone, glasfiber, harpiks og hår (2018).
 Tekst og foto: Niels Lyksted.

Fabelunivers på Arken Under titlen "En kærlig verden" inviterer Arken på et univers af magiske fabeldyr, levendegjorte maskiner og muterede menneskevæsener, der har fået liv gennem nye teknologier. Bag udstillingen står australske Patricia Piccinini, som vi tidligere har stiftet bekendskab med på udstillingen "Gys! Er den levende?" I Piccininis kunst mødes det legesyge og det fantasifulde med det aparte og gruopvækkende. Et møde, der balancerer hårfint mellem det foruroligende og det følsomme. Arkens tankevækkende udstilling om fremtidens livsformer og fællesskaber vises til og med den 8. november 2019. Kig med på Niels Lyksteds meget anderledes video.

Grønningen på GL STRAND 

Eva Steen Christensen står i gæld til den konstruktivistiske kunstner Naum Gabo med denne lyserøde
 skulptur, der har fået titlen Spheric Pink, 2019, candy pink satin. Til højre for skulpturen ses nyligt
 afdøde Troels Wörsels maleri “Ein Nachmittag in Paris (ein anderer)”, 2013. Foto: Niels Lyksted.

39 danske samtidskunstnere udstiller frem til den 6. april 2019 på GL STRAND. Det er første gang, at kunstnersammenslutningen Grønningen kan opleves i de smukke lokaler, men forhåbentlig ikke sidste gang. Samtidskunsten får nemlig en ekstra dimension i de klassiske lokaler. Udstillingen er en mangfoldig præsentation af dansk samtidskunst, som den kommer til udtryk i værker af nogle af landets fremmeste kunstnere – på tværs af generationer, stilarter, genrer, formater og medier.
Anette Harboe Flensburg, Leonard Forslund, Erik A. Frandsen, Anita Jørgensen, Eske Kath, Eva Koch, Allan Otte, Trine Søndergaard, Malene Landgreen, Peter Bonnén og Michael Mørk er blot nogle af de mange kunstnere, som deltager i udstillingen. Kig med på Niels Lyksteds video.

Jordforbindelser på
Den Hirschsprungske Samling
 

 
Museumsinspektør Camilla Klitgaard Laursen viser her et sjældent set maleri
 af Vilhelm Hammershøi: Landskab fra Falster, med mølle i baggrunden og stynede træer, 1897. Privateje.
Foto: Niels Lyksted.
Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab præsenterer fremragende dansk landskabskunst samlet fra hele det 19. århundrede. På udstillingen vises værker af blandt andre C.W. Eckersberg, J. Th. Lundbye, Vilhelm Hammershøi, Fritz Syberg og Peter Hansen. Alle kunstnere, der fortolkede landskabernes store forandringer i tæt dialog med videnskaben. Sammen med malerne udstilles naturvidenskabelige genstande knyttet til geografi, geologi og landbrugsudvikling. De to anerkendte samtidskunstnere, Rune Bosse og Camilla Berner, tilføjer en aktuel dimension på emnet med nye værker, der er lokalt forankrede og stedsspecifikke.
Se udstillingen senest 28. april 2019. Niels Lyksted har set den. Se hans video.
 

Kunstnyt.dk
februar 2019