15. oktober 2014

Har Lauritz.com i årevis fuppet hundredvis
af købere med falske afrikanske masker?

Lauritz.com: Maske fra Congo.  Se den  Nu også annulleret.

Er den 108.000
svenske kroner værd?
Nu er auktionen annulleret


Lauritz.com: Mask i skuret trä. Punu, Gabon. Höjd 33 cm.
Proveniens: Gabriel & Daphy Müller, Stockholm.
Vurdering  90.000 svenske kr. Danske kr. 73.822.
Mindstepris 70.000 svenske kr. Danske kr. 57.417.
Se auktionen

En vurdering i det prislag kræver mere proveniens end blot navne på to svenskere, som siden 2009 på det nærmeste har bombarderet Lauritz.com med afrikanske masker og figurer, det hele placeret under "Etnografica", som findes under rubrikken "Hobby og samleobjekter".

Så godt som samtlige masker og figurer er solgt hos Lauritz.com i Stockholm og har proveniens til Gabriel & Daphy Müller. Der er tale om hundredvis, en forsigtig research siger omkring et par tusinde, med samlede hammerslag på flere mio. kr.

Efter Kunstnyt.dk's mening er der ikke tale om en samling, som Gabriel & Daphy Müller går og "spiser" af, men om en ganske almindelig importforretning, som udelukkende har til formål at sælge kopier/forfalskninger som ægte.

For at være ægte skal maskerne og figurerne have været benyttet til religiøse ritualer og i hverdagen, og hvis ikke må de betragtes som senere forfalskninger, også kaldet airport-souvenirs. I det afbildede tilfælde er vurderingen så høj, at masken må betragtes at være sat til salg som værende ægte, altså brugt rituelt.

Men er den det?
Det tror vi ikke, vi tror det er en forfalskning, som ikke burde vurderes højere end 1.000 svenske kr. Forsiden ser tilforladelig ud, men af eksperter på området afslører bagsiden straks, at den ikke er ægte. Det er svært at forklare, men en autentisk maske fra Punu-folket i Gabon er altid helt lys på bagsiden med nogle få lidt mørkere områder omkring pande og mund, som stammer fra sved og åndedræt fra den, som dansede med masken.

På nettet findes hundredvis af afrikanske masker, fx denne, som minder om den afbildede og er solgt for $225, i danske penge omkring 1.300 kr.

De på Lauritz.com solgte masker og figurer kendetegnes ved høje vurderinger og lave hammerslag. Der er også solgt masker med proveniens til Gabriel & Daphy Müller på Auktionsverket, som nu ejes af Lauritz.com. Se herunder.
18. oktober 2014
Det ligner den største skandale til dags dato
Lauritz.com annullerer de to
højest vurderede afrikanske masker
Men hvorfor?  Var de begge kopier/falske?

Her er en auktion fra 2009

Også fra Müller-samlingen. Se den

Endnu en fra 2009


Den blev ikke solgt. Vurderingen var 50.000 svenske kr.
Også fra Müller-samlingen. Ifølge vores oplysninger bør den
koste mellem 500 og 1.000 svenske kr. Se den
En tilsvarende, der minder lidt om den, solgt for 525 svenske kr. Se denMasken er også fra Gabriel & Daphy Müllers "Samling".
Stockholms Auktionsverk havde vurderet den til
2.000 SVkr., men hammerslaget endte på 450 kr.
Se den i Stockholm

I Frankrig er afsløret omfattende svindel med
bl.a. afrikanske masker fra Gabon og Punu.
Læs her


Kunstnyt.dk
Oktober 2014