Det ligner en sag for bedrageriafdelingen
LAURITZ.COM-SKANDALE
hos Bengt Sundstrøm i Herlev





Gå til Lauritz.com


Malerens karakteristiske signatur




Ulæseligt skilt på rammen

 

Dette salg er intet mindre end en skandale, og viser, at Lauritz.com's pralerier med at have 125 vurderingseksperter, som nøje undersøger proveniens, faglitteratur og andet nødvendigt inden endelig katalogisering, er fup og fidus og utroværdig misinformation.

Billedet er solgt som ubekendt kunstner 1900-tallet, men er malet af en af Sveriges store navne, Gunnar Oscar Hilding Linnqvist (1891-1984).

Hans malestil er meget karakteristisk, ikke til at tage fejl af. Har man beskæftiget sig med kunst på det professionelle plan, fx i et auktionshus, så er det utilgiveligt ikke at kende maleren. Hans signatur, som ses her til venstre, er også så karakteristisk, at den ikke er til at tage fejl af. Er man bare en lille smule kvik, så bemærker man, at den består af fire bogstaver, GO øverst og HL nedenunder, for Gunnar Oscar Hilding Linnqvist. Let at gå til for øvede kunsteksperter.
Men uden at vide, hvem der har malet billedet, bør enhver med kunst som fag i auktionsregi omgående kunne se, at der her er tale om et kvalitetsmaleri og en nærmere undersøgelse påkrævet.

At vurdere maleriet til kun 800 kr., den mindste vurdering, der sættes, vidner om total mangel på vurderingsevne. Hvis ikke der havde siddet bydere med forstand på tingene, kunne billedet være blevet solgt for kun 300 kr. i hammerslag, idet der ikke var nogen mindstepris. Hvilket havde resulteret i, at sælgeren kun havde fået udbetalt 50 kr. pga mindstegebyret på 250 kr. Rablende skørt!

Det kan bemærkes, at Hilding Linnqvist har en stor produktion bag sig, og at hans malerier betales til op omkring 300.000 kr. Rekorden er 295.000 kr. Og der er solgt mange mellem 200.000 og 300.000 kr., et pænt stykke fra hammerslaget på 26.000 kr. hos Lauritz.com 

I katalogbeskrivelsen nævnes, at bagpå står på en etiket H. Lindqvist. Hvilken etiket? Da bagsiden ikke er vist, kan ingen kontrollere navnet, om det er Lauritz.com, som har skrevet forkert, eller der virkelig står H. Lindqvist. Og så ses et skilt på rammeforsiden, men helt umuligt at læse, hvad der står på det. Amatøragtigt!

Men alene navnet H. Lindqvist, selv om det er stavet forkert, burde have fået klokkerne til at ringe hos de såkaldte Lauritz-eksperter. Det virker helt uforståeligt, at der ikke blandt de 125, som kalder sig vurderingseksperter, bare har været én i den uge, auktionen kørte, som reagerede. Fem svenske afdelinger kan Lauritz.com »prale« med, en af dem i Stockholm, hvor Hilding Linnqvist var professor på akademiet. Man tager sig til hovedet!
Gunnar Oscar Hilding Linnqvist er rigt omtalt i svensk kunstlitteratur. Han er repræsenteret på adskillige museer i Sverige og i udlandet.
Læs om ham på fx Wikipedea.

Eller her, den største side på nettet om svenske kunstnere.


André Derain-sagen
contra
Hilding Linnqvist-sagen
Når bedrageriafdelingen i København kunne starte en sag om et formodet maleri af Derain, som først blev erklæret ægte syv måneder efter, at det blev solgt som uægte i Paris, hvad kan denne sag så ikke resultere i. Her er der tale om et maleri, som fra starten har været ægte, men som Lauritz.com's geniale eksperter har vurderet til usle 800 kr. At sælgeren så får 26.000 kr. minus salær, gør ikke Lauritz.com's vurdering mere ære. Her er tale om grov misinformering, som kan have resulteret i, at sælgeren har tabt over 200.000 kr.

Og så er maleriet som ubekendt i øvrigt solgt uden cd, følgeretsvederlag til Copy-Dan. Hvad siger de mon til det hos Copy-Dan?

Bemærk, at det er solgt fra hovedafdelingen i Herlev, hvor Bengt Sundstrøm og hans meget dygtige vurderingsdirektør Casper Behrendtsen (berømt fra DRs »Hvad er det værd?«) har hovedkontorer.

Foto: Lauritz.com
Tekst: Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk
17. april 2011