Hvem har malet de tre storgrinende kinesere? Lauritz.com's dygtige vurderingseksperter ved det ikke.
De mange dygtige folk har solgt det humørfyldte maleri som ubekendt.
Hertil må vi sige på redaktionen, at det ikke må tage over et tiendedel sekund at sætte det i forbindelse med Kinas mest populære og dyreste maler, Yue Minjun, født 1962. Hans malestil er ret karakteristisk, så let genkendelig og har været så meget fremme de sidste år, at vi mener, man skal være meget tæt på at være billedblind for ikke at kunne se det. Hans malerier er superkostbare, kan koste millioner, og rekorden er helt oppe omkring 30 mio.  





Se salget af den ukendte maler

Lauritz.com: »Beskrivelse: Okänd konstnär, 2000-tal, olja på duk, 77 x 103 cm«.
Ukendt kunstner, påstår Lauritz-eksperterne. Der er tre muligheder med dette maleri: Enten er det en ægte Minjun, en direkte kopi eller en såkaldt pastiche, som ikke er en direkte kopi, men en slags efterligning i den pågældende malers stil.
Her på redaktionen vover vi at afvise det som en ægte Minjun. Det ville være mere end usandsynligt, at der i Malmö dukker et ægte op af denne maler, som enhver kunstkyndig med det samme kan henføre til Minjun. 
Derfor tror vi, det er en Made in China-kopi, da der i Kina findes snesevis af malerifabrikker, som udelukkende kopierer kendte malere, ofte uden hensyn til copyright. Markedet er oversvømmet af disse »falsknerier«, som kan købes for nogle få hundrede kr. Kopier af Minjun kan fx her anskaffes for omkring 500 kr.
Vi tror, det er et Made in China painting, som et anstændigt auktionshus ville have gjort opmærksom på. Nu sælges det som ubekendt, sikkert for at nogle naive skal tænke: Hold da helt k...! Lauritz-eksperterne kender ikke Minjun, så lad os snuppe billedet til en billig penge, som i dette tilfælde blev et hammerslag inkl. salær på 9.000 kr. Er det købt i Kina til 500 kr., så er det jo en meget pæn fortjeneste.

Hans Nielsen: »Dangerous Landscape. 1994-95«.






Se salget på Lauritz.com   
Se også et andet af samme maler her med samme oplysninger om Linien II.

Og hvem er så Hans Nielsen?
Lauritz.com: »Beskrivelse: Hans Nielsen. Betitlet: "Dangerous Landscape"- surrealistisk komposition. Uddanet på P. Rostrup Boyesen malerskole - medstifter af kunstnergruppen "Linien II" - udsmykningsopgaver bla. for KBHs Kommunes Kunstfond m.m. Acryl på lærred. Sign. Hans 94-95. 91 x 70 cm(92 x 72 cm)«.
Ser man det!
Nu kan man starte med at spørge sig selv, og andre, har man tid til det? Hvem er denne Hans Nielsen? Han findes ikke nævnt i Weilbach eller andre opslagsværker. Det burde en kunstner, som har været med til at stifte Linien II (1947), skulle man mene.
Så kan man fortsætte med at spørge sig selv: Hvordan kan det være, at denne Hans Nielsen aldrig har udstillet på Linien II? Det burde han vel, når han har været med til at stifte sammenslutningen. Men nej, hans navn figurerer ingen steder blandt Linien IIs udstillinger.
Man kan også spørge sig selv, og stadig andre, om det er en maler, hvis billeder har kvalitet til at være med i Linien II, der som bekendt talte navne som blandt andre Ib Geertsen, Helge Jacobsen, Bamse Kragh-Jacobsen, Richard Winther, Albert Mertz, Knud Nielsen, Gunnar Aagaard Andersen, Paul Gadegaard, Preben Hornung, Søren Georg Jensen samt Bent Sørensen, og blandt inviterede gæster på deres udstillinger havde Richard Mortensen, Robert Jacobsen, Bjerke-Petersen samt en række berømte internationale kunstnere. Kig på maleriet af Hans Nielsen her til venstre. Ligner det et kunstværk, som kvalitetsmæssigt passer ind i de nævnte kunstneres arbejder?
Til slut kan man stille spørgsmålet: Hvad får 120 vurderingseksperter, med en »overdommer« i form af vurderingsdirektør, til at påstå dette?