Lars Holbak, grundlægger af Green Square, er død


Lars Holbak. Foto fra Green Squares homepage

Min ven og kollega gennem mange år, Lars Holbak fra Green Square, døde i torsdags, 17. februar, af lungekræft. Lars grundlagde Green Square i 1974, sammen med Mads Holst. Jeg solgte antikviteter til dem siden starten og senere, fra omkring 1980, arbejdede jeg som indkøber og en del af teamet.

Mit samarbejde med Green Square stoppede i 1996 i stor respekt for, hvad jeg fik chancen for og mulighed for at have haft mellem hænderne i de 16-17 år.

Lars var altid den, der havde den pessimistiske holdning til alt der kom ind, og siden roste sit eget talent, når det blev solgt. Ganske underholdende det meste af tiden. Sarkasme og god humor er en kunst, jeg altid har sat højt, og Lars var en mester i den kunst.

Jeg har kendt Lars siden 1974 og altid respekteret hans aldrig stoppende ambitioner med forretningen, altid åben for en ny mulighed for at gøre det bedre, og dagen efter endnu bedre, altid være i stand til at gå lige til kernen og analysere, hvad end kom op. Ja, han kunne gå på vandet, når det var hans ideer, der skulle udføres, indtil Mads og jeg nogle gange måtte holde det hele  på et noget lavere plan. Når det var hårde tider og kunderne ikke kom i en jævn strøm, kunne Lars pludselig sige: Det er svært at bevare pessimismen, som tingene er nu. Altid en inspirerende frontfigur, som ikke mistede modet, og altid var åben for nye veje i business.

Lars' egen interesse privat for antikviteter var ikke stor, indtil han byggede sit eget hus og skulle indrette det. Det var den sikre hånd, der pludselig kom frem, bedste Egill Jacobsen-maleri jeg nogen sinde har set, fin Folk Art blandet med moderne design og flot arkitektur.

Uden Lars ville Green Square aldrig have været, hvad det er i dag, og det er fandeme imponerende at se, hvad det er blevet til, fra en marskandiserbiks i Korsgade på Nørrebro, til nok den mest imponerende antikvitets- og indretningsbusiness, jeg kender.

Nu håber jeg, det kan lade sig gøre at videreføre og udvikle Green Square, så det stadig findes om mange år.

Morten Monberg
23. februar 2011