Kunstverdenens største svindlere

175 sider, hæftet. Illustreret i sort og farver.
228 kr.
For et par år siden udkom på Gyldendal Gangsted-Rasmussens Et kup, der handlede om André Derains maleri Paysage à L'Estague købt for 200.000 kr. og senere solgt for over 40 mio. kr. Den sag kan der læses om i min bog "Retssagen om et formodet maleri af André Derain", som ligger gratis på nettet. Min omtale af Et kup kan også læses på nettet, hvor det tydeligt fremgår, at jeg er vildt uenig med Gangsted-Rasmussen.
I "Kunstverdenens største svindlere" har Gangsted-Rasmussen, som er far til advokaten Christian Gangsted-Rasmusen, administrator af boet efter Grethe Meyer, som ejede Derain-maleriet, kastet sig over en række af kunsthistoriens mest kendte svindelsager.
Her møder vi Han van Meegeren og hans Vermeer-forfalskninger, sagen om det verdensberømte Galerie Knoedler, Wolfgang Beltracchi, som bl.a. forfalskede navne som Derain, Picasso og Léger, Derain så godt, at verdens førende Derain-ekspert, Michel Kellermann, eksperten i Grethe Meyer-sagen, tog gruelig fejl. Gangsted-Rasmussen kommer også ind på nazisternes tyverier og problemerne med at få det stjålne tilbage til rette ejere. Bogen er velskrevet, har illustrationer i sort og farver, giver en god indsigt i sagerne og er langt mere sympatisk end
Et kup, der viste, at Gangsted-Rasmussen ikke helt havde fat i virkeligheden. Det har han her.


Gangsted-Rasmussen fortalte levende og havde mange morsomme indfald.
20-30 tilhørere var mødt frem, herunder blandt andre Politikens Peter Michael Hornung, med
 ryggen til, og Niels Lyksted, tv, storleverandør af kunstvideoer til Kunstnyt.dk.



Bogen er udgivet på Forlaget Multivers, hvor chefen hedder Henrik Borberg, herover tv. For 30 år siden sendte min daværende chef, Palle Fogtdal, Henrik Borberg hjem på min adresse for at lære mig at bruge en computer. Jeg husker tydeligt, at Henrik som det første fortalte, at fra nu af er nul altid det øverste 0 på keyboard'et, ikke det lille o eller det store O. Henrik var teknisk medhjælper på "Kunst & Kunstforfalskning", udgivet af Palle Fogtdal i 1989 med undertegnede som redaktør og forfatter til afsnittet om kunstforfalskning.
Til højre er det Ralph Sonne, forfatter til forlagets store værk om H.A. Brendekilde. Billederne på væggen er af Katja Bjørn, som lige nu udstiller.


Bogreceptionen afholdtes i Galleri Tom Christoffersen i Skindergade.

Tekst og Fotos:
Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk
10. marts 2019