Vurderingseksperten Kellermann

Franske Michel Kellermann betragtedes før sin død marts 2006 som verdens førende Derain-ekspert. Begge malerier herover har Kellermann skriftligt erklæret som ægte André Derain. Det til venstre er under hammeren 27. februar 2018 hos Christie's i London vurderet til £6-9 mio. Får det hammerslag på £7,7 mio., bliver det næstdyreste Derain. Højeste er helt oppe på £14,5 mio., solgt i London 2010 hos Sotheby's, over 126 mio. kr. med daværende kurs.

Maleriet til højre har Kellermann som nævnt også erklæret ægte. Men det er det ikke, hvilket afsløredes i 2010, da politiet anholdt den tyske maler, Wolfgang Beltracchi, som havde malet over 30 forfalskninger, blandt disse Bateaux à Collioure herover. Før svindelen blev opdaget, havde Christie's solgt det 18. juni 2007 for £1,8 mio. i hammerslag, med salær £2.036.000, i danske kr. hhv. 19,8 og 22,4 mio. Maleriet er for længst fjernet fra Christie's sider, men er stadig at finde på Artprice.com.

Nogle vil sikkert huske den danske Derain-sag, der som bekendt endte med to fængselsdomme på 1 år til hver pga bedrageri. Men der var ikke tale om bedrageri, men om en dom, undertegnede anser som en af danmarkshistoriens mest modbydelige fupdomme. Af indlysende grunde var der ikke tale om bedrageri, da maleriet på købstidspunktet af Kellermann flere gange forinden var erklæret som et falskneri. Hvilket ejeren af maleriet vidste. Først syv måneder efter det blev solgt af de dømte i Paris til Kellermanns papsøn, blev det erklæret ægte. Af Kellermann. Dommen er ubegrundet, det dommerne kalder en begrundelse, er så langt ude i hampen, at man kan undre sig over, at disse dommere ikke blev anklaget for fup.

Var den helt åbenlyst forkerte dom dikteret fra "højere sted"?

Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk
15. februar 2018


Sotheby's' vil også være med ang. Derain.
Det er vurderet op til £10 mio. og er på
28. februar, dagen efter Christie's. Det er
også godkendt af Kellermann. Så måske
er det ægte. Se video om maleriet.