GRØN grønnere ... Christine Swane
Selve åbningen af kunstudstillingen GRØN foregik naturligvis udenfor i Johannes Larsen Museets forårsgrønne have, hvor indbudte gæster nød solskinsvejret, mens de troligt lagde ører til tre taler.
De indledende ord om tilblivelsen af udstillingen med mange privatejede værker af Christine Swane blev sagt af museets leder, Mette Ladegaard Thøgersen, her til højre. Dernæst fulgte en introduktion til Christine Swanes kunst og hendes udvikling som kunstner, hvilket med stor lune blev fremført af kunsthistoriker, mag. art. Anne Lie Stokbro. Slutteligt var det Christine Swanes første barnebarn kultursociologen Christine E. Swane, der i en meget bevæget tale førte os med ind i familien Swanes privatsfære.Busten af Johs. V. Jensen skuer over mod Anne Lie Stokbro og "tre Swaner", nærmere
 betegnet Christine Swanes sigerdatter Aase Swane (siddende) og to af de tre
 børnebørn, Christine E. Swane og Julie A. Swane.


Indgangen til udstillingen.


GRØN, der er den hidtil største Christine Swane-kunstudstilling, består af malerier, hvoraf en væsentlig del er fra private ejere, der gladelig har udlånt deres værk, og Johannes Larsen Museets egen store samling samt små tegnede skitser og ikke mindst keramiske arbejder, som hun efter 1926 fik ideen til at skabe og producere.Christine Swane, Uden titel og år. (Udsigt over Falkoner Allé). Olie på lærred. Privateje.

Boede i 24 år på Frederiksberg

I 1910 giftede Christine Larsen sig med maleren Sigurd Swane (1879-1973) og de flyttede i 1911 til Frederiksberg, Falkoner Allé 5. Deres eneste barn, sønnen Lars Swane, kom til verden i 1913. Parret blev dog separeret ultimo i 1914, men boede fortsat begge på adressen frem til 1920, hvor de blev skilt. Christine Swane overtog derefter lejligheden med de karakteristiske grønmalede vægge og boede der helt frem til 1935.

Fra sin lejlighed havde hun udsigt til byens travle liv og til de store håndmalede reklamegavle, der dukkede op i bybilledet. Fra cirka 1930 begyndte hun at male flere motiver fra netop dét Frederiksberg, som omgav hende.Christine Swane: Husgavle på Frederiksberg.

Grøn-i-grøn

Efter de mange taler var det tid for gæsterne til at gå til "det grønne bord", hvor der meget apropos på langbordet blev serveret alskens godt til ganen udelukkende i farven GRØN: kyskager, saft, vindruer, ærter, øl, isterninger, hvidvin, pesto og Ritter Sport.

I 2017 blev Christine Swane opført i Frederiksberg Kommunes ”Plads- og Vejnavnebank”, hvor hun i lighed med kommunens andre kendte borgere – især de andre kvindelige kunstnere – står og venter på, at der kommer en ny plads eller vej, der kan opkaldes efter hende.

Udstillingskatalog
I forbindelsen med udstillingen, som løber frem til 9. september 2018, er der udgivet et katalog,
GRØN modernisten Christine Swane, på 130 sider, 118 kr.

Besøg museet i Kerteminde.


Tekst og fotos: Joan Mikkelsen
Her fotograferet på en udstilling om Skagenskunst.
Joan Mikkelsen har bl.a. forsket i den forholdsvis ukendte Skagensmaler Ella Heide.
Endvidere i den lige så ukendte hanherredmaler Emma Kongsbøll.


Kunstnyt.dk
21. maj 2018