Hvem har fjernet
Lars Nielsens store maleri?
Skandale i Hjørring Kommune



Denne artikel blev skrevet 13. januar 2015 - bl. a. efter oplysninger, givet af den tidligere forstander på Horne Efterskole, Mogens Jensen.

Siden er dele af de omtalte kunstværker dukket op. De hænger nu i Emmesbæk kirke ved Hirtshals. Men Lars Nielsens frise er fortsat bortkommet. Ligesom Kubschewskis relief og Bertel Thorvaldsens store Emaus-frise er kørt bort som brokker. Kun Kaj Nærkjærs værk er dukket op.

Vi henviser til Kunstnyts korrigerede artikel om sagen. Se den i morgen. (Link følger)


Maleren Lars Nielsens maleri Emmersbæks udløb i havet herover, en del af hans store frise, har i årevis hængt i Idrætshallen på Horne Efterskole ved Hirtshals deponeret af Hjørring kommune. For få år siden blev Idrætshallen renoveret, og siden har ingen kunnet finde maleriet. Ifølge skolens advokat er det "bortkommet".

Lars Nielsen (1893-1965) påbegyndte malerierne i 1930 på opfordring af ingeniøren bag Hirts-hals Havn, Jørgen Fibiger, og skabt direkte på de rå  trævægge i byens nye auktionshal. For at sikre motiverne mod den salte  luft, der på få år ville nedbryde billederne, brændte Lars Nielsen  kløgtigt sine motiver med en loddekolbe, før han lagde farve på. De mange malerier blev taget ned, da auktionshallen blev revet ned i  1966-67. Midt i 70erne lykkedes det at finde tilstræk-kelige midler til  at restaurere malerierne for siden at finde nye placeringer. Billederne  hænger således i dag spredt i den gamle Hirtshals Kommune; fire på havnekontoret, et på ældrecentret Lynggården. Også  Hirtshalshallen, Horne Efterskole, Hotel Fyrklit, Fiskeriforeningen og flere andre har dele af den imponerende frise hængende eller stående i depot.

Vendsyssels Historiske Museum har et par ord om ham ledsaget af et fotografri af ham. Se det

Det er ikke ualmindeligt, at kunstværker sporløst forsvinder. Fx har man for ikke så længe siden hørt, at det verdensberømte PradoMuseum i Madrid ikke kan finde 885 værker. Bortkommet, som det hedder. Og for heller ikke så længe siden afsløredes det, at Statens Museum for Kunst manglede 43 værker. Hvor værkerne forsvinder hen, vides ikke. Indenfor det seneste års tid er der hos Lauritz.com sat billeder til salg med stempler fra offentlige samlinger.

I byrådssalen på Hirtshals rådhus hænger to af Lars Nielsens
malerier fra den store frise, hvor de passer fint ind i den røde murstensvæg og får godt dagslys.

Et af malerierne har Søren Peter Thomsen et særligt forhold til, idet hans forældre i starten af deres ægteskab boede i det lille fiskerhus ved havnen.


Det var i den gamle fiskeriauktionshal, Lars Nielsen i 1930 begyndte at male billederne til sin
store frise direkte på væggene. Hallen blev revet ned i 1966-67. Foto: Hirtshals Lokalarkiv.


Lars Nielsens maleri Emmersbæks udløb i havet, som det hang i idrætshallen, før det forsvandt.

Adskilligt er kritisabelt på Horne Efterskole. I 2010 savede man således et af maleren Kaj Nørkjærs  hovedværker, Livets træ fra 1981, til pindebrænde og kørte det væk. En brutal måde at behandle et kunstværk finansieret gennem fonde og donationer og givet som en gave i forbindelse med skolens 90-årsdag i 1981. Kaj Nørkjær (1916-99) læste teologi og blev i 1950 sognepræst i Karby på Mols. Først i 1970 kastede han sig ud i at blive fuldtidskunstner. Efter sigende skulle han have udført 1600 værker. På auktionerne er hans billeder set flere gange. Han er optaget i Weilbach


Kaj Nørkjærs Livets træ, da det pyntede i spisesalen.

Den polske maler Michael Kubaszewski (1930-89) bosatte sig i Danmark i 1970. I 1972 arbejdede han på Horne Ungdomsskole, hvor han også boede mod at udsmykke gavlen uden for den nyopførte idrætshal. Da skolen i 2006 byggede en ny fløj blev Kubaszewskis gavl til murbrokker. Brutalt revet ned og fjernet. Til højre et ikke særlig godt foto af gavlen, der på ingen måde yder kunstnerens værk retfærdighed. Men det har ikke været muligt at finde andre. Et mindre keramisk værk af Kubaszewski, Kongen og dronningen, højde ca. 80 cm, har fået lov at overleve på skolen. I lighed med Kaj Nørkjær står også Kubaszewski i Weilbach.



På det nederste foto til højre ses Kubaszewski i færd med at arbejde på sit store vægrelief.








Kunstnyt.dk
13. januar 2014