10 år efter mordet på Theo van Gogh
Christiansborg 2. november 2014

Trykkefrihedsselskabet havde 2. november på Christiansborg arrangeret "Topmøde for dødstruede".
I panelet sad fra venstre Kurt Westergaard, den franske filosof og forfatter, Robert Redeker, svenske
Lars Vilks, kunstner, Lars Hedegaard, Geert Wilders, hollandsk politiker og forfatter samt yderst th. den
amerikanske historiker, forfatter og President of The Middle East Forum, Daniel Pipes.


Konferencen åbnedes af Merete Riisager, medlem af folketinget og Liberal Alliance, mens
selve mødet styredes af formanden for Trykkefrihedsselsskabet, Katrine Winkel Holm, th.

Det var en række prominente foredragsholdere, Trykkefrihedsselskabet kunne annoncere med til topmødet på Christiansborg. Flere af dem havde i årevis levet under konstant politibeskyttelse på grund af deres ytringer om Muhammed og Islam.

De to danskere, Kurt Westergaard og Lars Hedegaard, er velkendt af alle her i landet. Kurt Westergaard for Muhammed-tegningerne, der mere eller mindre satte landet i krisetilstand og på et tidspunkt resultererede i mordforsøg på ham.


Kurt Westergaard

Lars Hedegaards navn er i frisk erindring. Som det vil huskes blev han 5. februar 2013 udsat for et mordforsøg, da en person forklædt som postbud opsøgte ham på bopælen og skød mod ham uden at ramme. Det er kun få dage siden den formodede gerningsmand under store protester fra danske politikere blev løsladt i Tyrkiet. Lars Hedegaard er en stærk kritker af islam, og har en dom for racisme bag sig. Politikens daværende chefredaktør, Tøger Seidenfaden, var hård i kritkken af ham. Læs mere om det på Wikipedea

Den franske filosof og forfatter, Robert Redeker, har levet under politibeskyttelse siden 2006 for en yderst kritisk artikel i Le Figaro mod Muhammed. Hans foredrag foregik på fransk, så de fleste fik næppe det hele med. I uddrag blev det efterfølgende oversat til engelsk. Redeker var meget gestikulerende, som franskmænd har for vane, og man kunne være i tvivl om han gang på gang slog i "bordet" eller bare kom for tæt på mikrofonen. Læs om Redeker på Wikipedia

Lars Vilks kender alle danskere. Han lever også under politibeskyttelse, har gjort det siden 2010 for en tegning forestillende Muhammed som hund. Se den på Vilks homepage. Erik Guldagers Galleri Draupner, som er Kurt Westergaards kunsthandler, viser flere tegninger af Vilks. Se mere her

Geert Wilders er en af de mest berømte Islam-kritikere. Også han lever under politibeskyttelse, i særlig grad på grund af hans stærke film, Fitna, fra 2008, som i starten viser en af Westergaards tegninger. Wilders er hollandsk politiker, en af de mest kontroversielle i verden, og hans popularitet er enorm. Blandt tilhængerne. På mødet 2. november var han ikke med fra starten, kom efter kaffepausen, hvor han blev mødt med stående klapsalver og omringet af ivrige fotografer, blandt andre en fra Kunstnyt.dk.

På Wilders egen hjemmeside ligger blandt andet denne film, som viser, at han ikke udelukkende har venner.
Læs også om ham på Wikipedia. Der findes en udgave på dansk, men den på engelsk har flere oplysninger.
I det hele taget gælder det for Wilders og øvrige omtalte, at der er læssevis at finde om dem ved fx. at søge på Google.

Daniel Pipes er en amerkansk historiker og forfatter med speciale i Mellemøsten og Islam. 12 bøger har han skrevet, og Pipes var den første, i 1995, som advarede mod det militante Islam. Der findes imponerende nok en hjemmeside på dansk, se den her. Pipes mente, at Islam de seneste 10 år havde ændret sig til det bedre, var blevet mere moderne.

På mødet sad Pipes og Wilders ved siden af hinanden, og da der mod slutningen af mødet blev tid til lidt indbyrdes snak frem og tilbage, sagde Wilders til Pipes: "Vi respekterer hinanden, men jeg er ikke enig med dig i, at Islam har ændret sig. Det vil sige", sagde Wilders ironisk, "det har Islam: Fra det værre til det endnu værre".


Wilders var absolut ikke enig i, at Islam var blevet mere moderne. "De lever i middelalderen, det har de altid gjort, og det vil de blive ved med", sagde han. "Intet tyder på, Islam har ønske om at blive moderne"Robert Redeker


Lars Hedegaard


Lars Vilks, ivrigt fotograferende efter mødet


Geert Wilders


Daniel Pipes

Dan Park sad ikke med i panelet, men mødte til mødet som tilhører.
Her fotograferet i kaffepausen.


Geert Wilders på talerstolen. Højttalende, på et letforståeligt engelsk tordnede han mod Islam. Han startede
med at glæde sig over igen at være i København og sluttede med en opfordring til alle om at rejse sig:
 "Let us stand with a happy heart and a strong spirit. Let us go forth with courage and save freedom!"
Se og hør hele Wilders' tale

Besøg Trykkefrihedsselskabet

2. november 2014
Samtlige fotografier optaget på topmødet af
Kunstnyt.dk