En rigtig dansk familie

Jacob Fabricius, kunstfaglig direktør, Kunsthal Aarhus, introducerer skulpturen “En rigtig dansk familie”

Statens Museum for Kunst sætter familien anno 2017 til debat i udstillingen
 Gillian Wearing - Family Stories

 

Offentlige skulpturer forestiller traditionelt overdimensionerede, mytiske skikkelser, kendte, royale eller helte, men aldrig familier. Med det landsdækkende skulpturprojekt En rigtig dansk familie har den engelske kunstner Gillian Wearing imidlertid sat sig for at finde en familie fra Danmark, som bliver foreviget 1:1 i en bronzeskulptur og placeret et centralt sted i København.

Projektet startede i efteråret 2016, hvor alle familier i Danmark blev inviteret til at deltage i konkurrencen om at blive foreviget i bronze. 492 familier meldte sig, og et dommerpanel valgte siden en familie ud, som nu er blevet modelleret i fuld størrelse og støbt i bronze. DR har fulgt hele processen: Fra interviews med de tilmeldte familier rundt i hele Danmark over dommerpanelets votering til udpegningen af vinderfamilien. Det er blevet til tre udsendelser om projektet. De to første blev sendt 2. og 9. oktober 2017 på DR2. Den sidste følger mandag den 16. oktober.

Vinderfamilien og skulpturen blev afsløret fredag den 13. oktober 2017 på SMK. Samme dag åbnede SMK særudstillingen Gillian Wearing – Family Stories, som både viser processen med at finde frem til En rigtig dansk familie og præsenterer en række af Gillian Wearings andre værker.

Michael Lysholm Thorsen fra “En rigtig dansk familie” viser datteren den færdige bronzeskulptur.
 Til højre ses kunstneren Gillian Wearing.

Den engelske kunstner Gillian Wearing vandt i 1997 den prestigefulde, engelske kunstpris Turner Prize.
Lige siden har hun haft en lang række soloudstillinger verden over.

 

Fotos og tekst: Niels Lyksted

Kunstnyt.dk
14. oktober 2017