En meget anderledes bog om
En meget anderledes mand
– om Carsten Seeger

Carsten Seeger er en institution på Bornholm. I mere end 40 år har han boet på øen, de fleste sammen med sin kone, journalisten og forfatteren, Kirsten Oldrup Seeger, som døde i 2012. Den 12. juni 2015 rundede Carsten 70 år, og i den anledning udsendtes en bog om ham, "ØSTERS, MARIE OG MIG", med undertitlen "33 analyser af fænomenet Carsten Seeger".

Initiativtager til bogen var den altid festlige Jacob Ludvigsen, journalist, forfatter, debattør og blandt andet med til at udråbe fristaden Christiania. Han mente også, at Bornholm skulle frigøres fra Danmark. Jacob Ludvig-sen skriver på bogens bagside:

Januar 2015
Carsten Seeger, Præsident for KulturBornholm, agter at fylde 70 år, og beslutningen synes uomstødelig. Jeg har for at pleje hans velvoksne ego påtaget mig at samle brænde til et lille bål i form af et festskrift, der opsummerer hans umådelige betydning for verden, Danmark, Kongehuset, Bornholm. En kreds af venner leverer indslag til bogen, og jeg vil ikke undlade at opfordre Eder til at yde et bidrag. Gerne højstemt og svulstigt. Kan det lade sig gøre?
Med den allerstørste højagtelse. Jacob Ludvigsen

Det kunne i høj grad lade sig gøre, viste det sig. J
acob Ludvigsen skrev selv forordet, blandt andet at Andelsbevægelsen holdt aldrig sit indtog på Bornholm. Her er ingen grever og baroner, men en herremand har vi, Carsten Seeger til Markusgaard. Han er selvudråbt præsident af Kultur-Bornholm og har formået at opbygge et nærmest uoverskueligt diplomatisk korps og en stribe velgørende organisationer.

Ludvigsen skriver også: Posthumt skal Kirsten Oldrup Seeger hædres; indtil sin alt for tidlige død i 2012 stod hun last og brast og forsøgte, ikke altid med held, at tæmme vilddyret.

Ludvigsen slutter: Mennesker som ham er med til at gøre tilværelsen morsommere for os andre, og ikke mindst hjembyen Østermarie må siges at have nydt gavn af hans uforfærdede frejdighed. En større lokal patriot kan man næppe forestille sig.

Første bidragyder i bogen er formanden for Dansk Sprognævn, Jørn Lund, som med korte mellemrum underholder og belærer Politikens læsere om sprogets underfundigheder. De fleste indlæg i bogen er på en til halvanden side. Jørn Lund, som har modtaget KulturBornholms Champagnelegat, skriver blandt andet om fænomenet Carsten Seeger: En mand, som får gennemført, hvad han sætter sig for, selv de mest vanvittige projekter. En mand, som hele tiden melder sig i debatterne. En mand, som har bosat sig uden for lands lov og ret for enden af en ufremkommelig vej, en mand, som er kender af alle kunstarter. Og som kan få prins Henrik og kongeskibet til Bornholm og sætte Østermarie og grusvejene deromkring på verdenskortet.

Carsten Seeger har fået fremstillet en lang række skilte med gadenavne over kendte personer,
sat op på private ejendomme, da de ikke må placeres på offentlige steder.
Her er det på hans egen lerklinede bindingsværksgård i Østermarie, Markusgård fra 1746.


20. maj 2014 blev prinsgemalen, også kendt som prins Henrik, udnævnt til årets æreskunstner af Kultur Bornholm og fik sin egen lokalitet, Prinsgemalens Jagtvej, tæt op ad den berømte gårdbutik, Hallergaard, hvor de laver himmelske spegepølser og andre lækkerier. Aspevej 3 er adressen, Carsten Seeger bor i nr. 5. Men mellem Aspevej 1 og 3 og 5 er der flere hundrede meter. Vi er 6 kilometer uden for selve Østermarie, og vejen til Carsten er ikke let at finde. Det foregår ad en hullet grusvej, der ligner en markvej, som man dårligt lægger mærke til. Nogle finder den aldrig.

Her er vi til mini fætter-kusine-fest. Lotte Seeger til venstre og Carsten er kusine og fætter. Billedet er taget i slutningen af august i år, da kusinen og hendes mand, redaktøren, besøgte Carsten og hans kæreste, Birgit, og blev modtaget i haven med champagne, diverse drikkevarer og lækkerier fra Hallergaard. Senere kørte vi alle længere ud på landet til "grisefest". Birgit kørte, og da hun kun nippede til champagnen, gik det uden problemer. Også tilbage, hvor der igen blev skænket champagne. Carsten kan ikke leve uden champagne, og blandt venner da også kaldt champagnedrengen.
Gårdejer Jesper Poulsen er ved at gøre klar til udskæring af pattegrisen, mens de forreste i den lange kø venter tålmodigt. Det er nødvendigt at bestille bord til stedets arrangementer. Vingården, Lille Gadegård ved Pedersker, er Danmarks største vingård med et areal på 39.000 kvadratmeter



Carsten fik kort fra verdensberømte Pete Seeger, familiens næstmest kendte ... iflg. Carsten.
Foto fra bogen.


Kirsten Olstrup Seeger med sin yndlingskat.
Foto: Berit Hvassum. Fra bogen.




Da Kirsten og Carsten i 2011 var på besøg
her på Betty Nansens Allé, tog han resolut sit visitkort frem og lagde det på skulpturen af Gerhard Henning. "Den er min!", sagde han.
Nu fire år efter ligger kortet der stadig.
Carstens kone gennem en menneskealder, Kirsten Olstrup Seeger, som døde i 2012, har også et indlæg i bogen, en erindring om kulturugen. Kirsten skriver: Den stærke blæst lørdag morgen lovede ikke godt for den slentretur, der skulle markere starten på kulturugen, men omkring 20 friske menne-sker havde iført sig vindtæt tøj og ørevar-mere, så de kunne nyde Østermaries lyk-saligheder. Det lokale østermariekort med æreskunstnernavnene, som turlederen Car-sten Seeger havde medbragt, blafrede i vinden, men holdt, og efter lidt teori på Ghita Nørbys Runddel kunne turen så gå ud i byen.

Til venstre foto fra bogen.
Billedteksten:

Præsidenten og Prinsgemalen, der på det tidspunkt var kendt som Prins Henrik, ved Bornholms Vinklubs arrangement i samar-bejde med Galleri Kaffeslottets Venner.

I bogen er flere fotografier med prins Henrik og Carsten Seeger sammen.

Foto: Jacob Ludvigsen



Udvalgte forfatterbidrag fra bogen

33 mere eller mindre af offentligheden kendte personer har bidraget med  at hylde Carsten Seeger, og der er mange guldkorn imellem. Det er naturligvis ikke muligt at omtale alle her, men man kan jo altid købe bogen.

Carsten Seeger selv har fået fire sider, inklusive illustrationer, til rådighed.
"Nybyggere på Bornholm", har han kaldt sit indlæg:
Kirsten Seeger og jeg kom til Bornholm i 1969. Et bevis på det er Christian, som blev undfanget i Villa Bugten i Tejn. Kirsten besøgte mig, mens jeg af-tjente min værnepligt i CF i Allinge.

Senere blev de begge lærere, Kirsten skrev Carstens ansøgning, fortæller han, og i 1970 bosatte de sig i Hasle, hvor familien Brams boede, Ingeborgs bror og kone. Ingeborg bosatte sig senere i Gudhjem. Carsten skriver:
Vi blev meget gode venner med familien Brams. Så gode, at vi overtog deres Citroen 2CV og deres søn Mikkel, da de flyttede til København. Bilen beholdt vi længe, Mikkel skulle bare blive færdig med 3. G på Amtsgymnasiet. Han er nu en dygtig læge i Canada.

Fra Hasle flyttede Kirsten og Carsten til Østermarie, hvor de købte Markusgård. Carsten skriver: Da vi flyttede dertil fra Hasle, begyndte et nyt kapitel i vores liv. Men nu var vi jo sådan set ikke nybyggere længere. Og vidste alt om landbrug og omgang med bornholmere – troede vi.

En mail-snak mellem Karen Secher Jensen, DR Kultur, og manden med guldstemmen, legendarske Ole Meister, Radioavisen, er et af de morsomste i bogen. Karen Secher Jensen fik i 2012 KulturBornholms kulturpris, og i en mail til Meisner skriver hun blandt andet: Nå, men jeg skriver til dig, fordi du havde været så venlig at forfatte prisbegrundelsen, som Carsten læste op ved lejligheden. Det var pæne ord, som fik mig til at glemme, at en bornholmsk sprogpris burde gives til andre end mig. I øvrigt foregik ceremonien i en gårdbutik og der var mange honoratiores – iblandt nogle meget sære ... ikke mindst Carsten selv. Det er siden gået op for mig, at han står i centrum for en MEGET original forsamling mennesker, en kulturelt balstyrisk gruppe, der foretager sig de mærkeligste ting.
Snakken frem og tilbage fylder tre en halv side, så vi springer frem til afslutningen, hvor Karen Secher Jensen skriver: Så kan vi ikke konkludere, at Carsten Seeger, Øster Marie, har gort mange modigt konsekvente og forlænget ligeså mange menneskers liv og forhåbentligt også sit eget med de mange priser???
Meisner svarer: Enig! 200 procent. Han skal leve højt hurra!
Ole
PS: Mht. slips. Har du ikke bemærket at kvinder er begyndt at gå med slips. Smukt er det ikke, og den kvindelige slipsemode skygger jo for kavaler-gangene. Det er ligesom med bukser. Dem tog I også fra os. Bukser er lavet til mænd og ikke til kvinder. Kvinder er lavet til mænd og ikke til bukser.


Jacob Ludvigsen, her tegnet af Jens Hage, gengiver i bogen en presse-meddelelse fra 2000: SVANEKES HUMORIST-LEGAT, som uddeltes til Carsten Seeger.
Ved en højtidighed på Svanekes Bodega i dag kl. 12 overrækkes Smil-Prisen 2000 til Carsten Seeger, Markusgaard, Østermarie. Den er indstiftet af  selskabet "Det Glade Vanvid".
Carsten Seeger hyldes for sit glade vanvid, der skaber opmærksomhed i og om Østermarie. Præsidiet for Det Glade Vanvid, der består af ærespræsidenten Emil-Malmgreen-Hansen, journalisterne Poul Friis og Jacob Ludvigsen, tegneren Bo Bonfils og rentier Ole Gade, peger på Carsten Seeger, fordi han "med ihærdighed og held overtaler store scenekunstnere til at lægge navn til gader og gyder i Østermarie City". Senest var det Bodil Udsen, der fik en Plads opkaldt efter sig, og ved at tage natbåden over til hendes 75 års dag og til fotografernes fryd overrække hende skiltet fik han Østermarie placeret i de landsdækkende medier, herunder TV2-Nyhederne.
Vanvids-præsidiet siger endvidere i motiveringen, at Allinge-Gudhjem kommune nu må anerkende Carsten Seegers indsats og sørge for, at alle skuespiller-gaderne får officiel status. Med Ghita Nørbys Runddel, Henning Mouritzens Allé og Aage Hauglands Gyde er Østermarie godt på vej til at opnå et særpræg, som gør byen kendt viden om og spiller en rolle for turismen.
Smil-Prisen var 100 Smil-postkort motivet inspireret af van Gogh og malet af Emil "Smil" Malmgreen-Hansen, som oplyser, at han ikke har skåret sit ene øre af. Vanviddet må have en grænse.

Blandt de 33 bidrag er Bent Jørgensen (Tidl. direktør for Zoo i Kbh.), som skriver i indlægget "En østersnyder i Østermarie":
Der er langt mellem østers med perler. Under naturlige forhold skal man åbne østers i dusinvis for at finde en eneste perle. Carsten derimod leverer perler hele tiden – og det er aldrig billige kulturperler, men ægte naturperler! En af perlerne er så storslået, at den er lige til Guinness Rekordbog. Den kaldes KulturBornholm og har gjort Bornholm til en mere munter ø – østers eller ej. Sagt ganske enkelt: Det skal Carsten Seeger have tak for!

Forfatteren Peter Poulsen, som også er formand for "Anonyme Melankolikere i Østre Storkreds", har indlægget "Tale til Benny Andersen", som handler om hans tale til Benny Andersen, da denne blev Årets Æreskunstner.
Peter Poulsen skriver bl.a: Egentlig skulle det ikke have været mig, som stod her i dag. Det ærefulde hverv var tiltænkt Michael Laudrup, som åbenbart må være skadet, da han ikke er dukket op. Måske har man svært ved at tro det, men det er første gang, jeg er indskiftet for hr. Laudrup.


Carsten Seeger er en gourmet om en hals, med dyre vaner. Her på Vingården var der imidlertid høflig og rapfodet selvbetjening, så alle måtte pænt stå i kø. Her henter han til "hele familien".

Marianne Christoffersen og Sven-Erik Holm er husejere i Frankrig, han ambassadør i Angers. De skriver:
Selv om maden fra vores køkken aldrig kan måle sig med Carstens kulinariske evner, så er vinen god nok, og mon ikke netop det at være sammen med os, får ham ud af eget hus. Det ønsker vi at tro.
Måske skal vi lige nævne FOIE GRAS. Se, FOIE GRAS kommer ind i historien, fordi Carsten på et tidspunkt beklagede sig over manglende franske varer i de bornholmske butikker. Derfor kan vi nu stolte  erklære, at vi er leverandører af udsøgt fransk foie gras og andre lækkerier til Carstens velfungerende køkken, og vi nyder selv godt af lækkerierne, når endnu et gæstebud afholdes.

Henrik Grove var klassekammerat på Øregård gymnasium med både Kirsten og Carsten. I december 2010 var Bornholm dækket af sne og Markusgård totalt afskåret fra omverdenen. Henrik Grove fortæller: Go' morgen Danmark på TV2 lavede et stunt, der hed "Befri en Bornholmer", hvor den bornholmer, der havde den mest begavede begrundelse for at skulle til København, ville blive hentet af en helikopter og fløjet til deltagelse i Go'Morgen. Carsten vandt.
Da Kirsten led af helikopterfobi, fik Carsten overtalt Henrik Grove til at flyve med. Det blev til to gange Go'Morgen, Restaurant Gilleleje i Nyhavn, middag på Nimb med fire retter og vin og overnatning på det nyåbnede Tivolihotel.

Carsten Seeger har i flere år stået i spidsen for "Sangforeningen Morgenrøden", som hvert år mødes på Frederiksberg Runddel pinsedag. Foreningen geopstod 27. marts 1998 på Markusgård, hvor Bent Mortensen, ambassadør på Frederiksberg, konstitueredes som formand og kasserer, mens Carsten blev fanebærer. Jesper Klein nåede lige inden sin død at deltage.

Carsten er en af Politikens flittigste læserbrevsskribenter, korte indlæg, og som regel meget morsomme. Man har dog hørt flere give udtryk for, at de helt forstår, det han skriver. Men spøg og alvor forenes. Carsten er en spasmager og lidt af en drillepind.
Læs mere om Carsten Seeger på Wikipedea

Læs bogen, den er på 221 sider og koster 249,95 kr.
Alle boghandlere har den eller skaffer den hjem.

Omslagstegning af Jens Hage.



Hvor ikke andet er nævnt, er fotografierne af Kunstnyt.dk

Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk
29. oktober 2015