Auktion 895
Bredgade juni 2020
----------------
Hvis det er rigtigt
– så er det forkert

Onsdag den 17. juni solgtes 19 skulpturer af prins Henrik, og det må siges blev en stor succes. Højeste bud var 350.000 kr. for nr. 624, Le couple de Monstres, højde 68 cm. Giraffen herover nåede kun 22.000, hvilket ikke kan udelukkes hænger sammen med, at der ikke kun findes 4 nummererede, men ifølge Bruun Rasmussen 24 eksemplarer. Er det rigtigt, så er gældende regler groft overtrådt, da det naturligvis ikke er tilladt bare at støbe løs udover de 4 nummererede. De 20, plus det herover?, er formentlig unummererede og derfor udenfor enhver kontrol. Der kan for den sags skyld være langt flere og flere komme til fra samme form. Det kræver en forklaring. Foto fra online-udsendelsen.

Verdensrekord
800.000 kr. for Høst

Det er det der oppe, siger Claus. Det smuttede godt i vejret fra vurderingens 150.000-200.000 kr. til 800.000 kr. tidligere rekord var 420.000 kr. for et Bognemark-motiv. I maj 1991 købte en privatmand det for 370.000 kr. Det var ikke auktionens dyreste, det stod et Jorn-maleri for med 3,7 mio. kr. Vi bringer her lidt mere fra auktionen. Foto: Niels Lyksted.

Hvor mange er der?
 
Ved en privat fest for få dage dage siden fik jeg en snak med Maja Arthy, som for nogle år siden havde erhvervet et eksemplar af prins Henriks skulptur, Giraffen, nærmest købt direkte af prinsen. Den er kun udført i 4 ex, og Majas har nr 1/4.

Maja ser så, at Bruun Rasmussen har den "selvsamme" skulptur til salg 17. juni, her til højre, men ikke en af de 4 fra serien, unummereret, men signeret af prinsen. Ydermere oplyser Bruun Rasmussen, at figuren er udført i 24 ekspemplarer. Så nu er der pludselig 29 ens og ingen af de 24 nummereret.
Det bliver Maja Arthy naturligvis forbløffet over, da det værdimæssigt ikke er ligegyldigt om der er 4 eller 29. Eller måske endnu flere med tiden.

Til Maja Arthy har Tina Lorien, produktionsanvarlig for prins Henriks kunst, oplyst, at der i 2014 er støbt 4 ekspl., den ene Majas, men derudover er der i 2016 støbt yderligere 6 ekspl., så vidt vides til Kongefamilien privat, heraf den ene til dagens salg hos Bruun Rasmussen. Serien på de 6 er lavet som ny serie "på en anden sokkel og med små ændringer".

Det lyder mystisk! Kan man ændre i formen eller har man lavet en helt ny form? Her kunne det være interessant at have de 5 og de 6 side om side til sammenligning. Er det kun soklen eller nærmest en usynlig ændring, så er det imod gældende regler.
Mere om sagen efter auktionen onsdag.

Fotoet er taget på Bornholm i forbindelse med et arrangement afholdt af Kultur Bornholm. Herren i baggrunden er afdøde Hermann Zobel.

pjm
16. juni 2020

Så går det igen løs i Bredgade
 

Tirsdag den 9. juni gjaldt det ældre kunst, i dag 16. juni kl. 16 er det den
 moderne kunst, hvor højeste vurdering er 2,5 mio. kr. for et Jorn-maleri.
Kunstnyt.dk bringer en omtale onsdag.

Kan det hedde andet end To lys på et bord? Malet af Vilhelm Hammershøi omkring 1901. På aftenens auktion fik det et ordentligt puf opefter i forhold til vurderingens 300.000-500.000 kr. 2 mio. kr. havnede det på under stort bifald, og aftenens højeste hammerslag.
Jesper Bruun Rasmussen sang de to første linjer af Otto Brandenburgs sang: To lys på et bord, tre forløsende ord ... Men han lovede kun at synge de to linjer. Det lød ellers smukt, helt på højde med Otto. Efter salget roste en i salen Jesper. "Det havde jeg hørt ville gøre godt", svarede Jesper. Og det gjorde det jo også. Vi har desværre ingen lydfil fra optagelsen.
Niels Lysted klarede alle skærene fra første række, redaktøren måtte desværre holde en fridag. Se her, hvad vi bringer.


Alexa Bruun Rasmussen demonstrerer auktionshusets corona-regler.
 Foto Niels Lyksted

Bruun Rasmussen levede op til selv de strengeste corona-regler ved dagens preview. Antallet af besøgende var konstant begrænset, da der kun var adgang for en time ad gangen og udelukkende mod forudgående reservation. Pile på gulvene angav gå-retning, og så var der afspritningsmuligheder overalt. Kunstnyt.dks udsendte følte sig 100% tryg under hele forløbet. På grund af koronaen var udbudet af emner ikke helt så stort som ved de sædvanlige auktioner, men kvaliteten var som sædvanlig i top.
Kunstnyt.dk br
agte fra eftersynet. Se her.