Stor auktion i Bredgade over ældre og moderne kunst
samt hyldest til møbelarkitekten Finn Juhl 

De tre Vilhelm Lundstrøm herover kommer fra samlingen efter Ove Højgaard Andersen (1929-2007), som i mange år var gift med billedhuggeren Hanne Varming. Undertegnede har haft den store glæde flere gange at have været til sammenkomster med de to.
Bruun Rasmussen har lavet et helt katalog udelukkende over Højgaard Andersens samling, som talte adskillige af de store navne, danske som internationale. Der kan nævnes Alechinsky, Appel, Olle Baertling, Lynn Chadwick, Deyrolle, Magnelli og Vasarelly. Blandt danske topnavne er der Mogens Andersen, Bille, Bjerke-Petersen, Peter Bonnén, Sven Dalsgaard, Heerup, Hornung, Egill Jacobsen, Robert Jacobsen, Jorn, Mortensen, Wiig Hansen m.fl. Mærkeligt nok ingen af Hanne Varming. Lundstrøm herover fra venstre: Portræt af Yrsa, 1931, 102x81 cm. Vurdering 150.000-200.000 kr. I midten Still life, 1945, 145x105 cm. Vurdering 400.000 kr. Til højre Still life with yellow jug, 1948, 83x60 cm, vurdering 125.000 kr. Sofa og stole er af Finn Juhl.

Maleriet tv. er nederste del af Richard Morensens Porto, 21, dåbsattester, no. 3 (Ajaccio), 1962, 97x130 cm.
Vurdering 200.000 kr.
Maleriet er fra Højgaard Andersens samling, mens kufferterne neden under fra Louis Vuitton er en del af en række effekter, som skattevæsenet har sat på tvangsauktion, heriblandt adskillige kostbare ure og smykker.

Auktionen består af fire kataloger, et om ældre, et om moderne, et til om moderne, bestående af Højgaard Andersens fornemme samling samt et med Finn Juhls berømte møbler.

Ældre kunst byder på gode ting af I.L. Jensen, Exner, Laurits Tuxen, L.A. Ring, Brendekilde, Paul Fischer, Anna Ancher, Michael Ancher, interiørmalerne Hammershøi, Ilsted og Holsøe. Et par fine lærreder af Dankvart Dreyer og meget mere.

Blandt de moderne flere Jorn, et seks kvadratmeter stort Trampedach, Kvium, Robert Jacobsen, Carl-Henning Pedersen,  Egill Jacobsen og snesevis af andre gode kunstnere.

Eftersyn 14., 15., 16. og 17. september.
Udvalgte ældre malerier sælges 18. september kl 17.
Udvalgte moderne samt Højgaard Andersens samling
25. september kl. 17.
Se alle numre på Bruun Rasmussens homepage.


Annette Harboe Flensborgs Konfirmationsbillede er en moderne udgave fra 1992 af
Laurits Tuxens Man rejser sig fra bordet. Her har ingen endnu rejst sig. 200x300 cm.
måler det, og er vurderet til 30.000-40.000 kr. Vinglasset på bordet i forgrunden tilhører
undertegnede, som fik en særlig tilladelse til at stille det. Det må man ellers ikke. 


Der var stor interesse for Eckersberg-billedet på eftersynet.


Da jeg på eftersynet kiggede på billedet herover af
Hammershøi kom Jesper Bruun Rasmussen hen og sagde: 
»Det kommer fra Otto Brandenburgs samling«, hvilket
efterfulgtes af fælles høj latter. Ja, to lys på et bord.
Maleriet, som her ses i udsnit, Stue i kunstigt lys, malede
Hammershøi i 1909. Det er vurderet til 1 mio. kr.


Ifølge Bruun Rasmussen er billedet herover malet af Eckersberg  under opholdet i Paris 1811-12. Men der er ingen proveniens på det, hvilket virker besynderligt for et 200 år gammelt maleri af Eckersberg. Vi har kigget lidt i litteraturen, men kan heller ikke finde det. Det har ikke været udstillet på Charlottenborg, det var ikke med på dødsboauktionen januar 1854, ej heller omtalt i Philip Weilbachs lille bog »Levned og Værker« fra 1872, en ellers omfattende registrering af hans værker.
Det var imidlertid under hammeren hos Ellekilde 3. marts 2001, katalognummer 43, afbildet i farver på katalogets forside og inde i kataloget. Det var dengang tilskrevet Eckersberg og vurderet til mellem 800.000 og 1.000.000 kr. med et hammerslag på 850.000 kr. Svend Erik Olsen fra Ellekilde fortæller, at det kom fra udlandet og blev solgt til en køber her i landet.
I kataloget har jeg skrevet, at det var Jannie From, som tog imod buddet over telefonen.
Der har været en del debat om billedet. Nogle mener, det er en typisk Eckersberg, andre, at det ikke er af ham. At det ingen proveniens har, udover salget hos Ellekilde, kan være et problem for samlere.


Ved eftersynet fortalte den japanske professor Noritsuga Oda og Tine Birger Christensen om arkitekten Finn Juhl i anledning af 100-året for hans fødsel, en begivenhed som Bruun Rasmussen fejrer med et særskilt katalog med hen ved 70 af hans møbler.
Herover gøres klar til talerne, som havde stor interesse.

Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk
13. september 2012