Hvordan finde ud af hvem Jensen er?
Kunstnyt.dk gør dig til vurderingsekspert
  

Først skal kraftigt pointeres, og det er vigtigt, at undertegnede på ingen måde betragter sig som større ekspert end Bruun Rasmussens medarbejdere, som alle er højt kvalificerede. Jeg har imidlertid valgt at bruge nævnte auktion som eksempel på, hvordan vi arbejder (vi, fordi Kunstnyt.dk faktisk samarbejder med flere dygtige branchefolk). Også i denne aktuelle forbindelse. Nærværende auktion er nemlig velegnet til give et indblik i vurderingens svære kunst. Intet auktionshus, det gælder selv de største, kan sige sig fri for på et eller flere tidspunkter at have lavet fejl. Men Bruun Rasmussen gør det sjældent.

Ifølge ovenstående er auktionen fra starten to malerier af Albert Jensen, 20. årh. Malerierne har en vis kvalitet, er fra 1927 og malet i Assisi. Men Bruun Rasmussen kender åbenbart ikke maleren. Hvilket er forståeligt.

Det første man så gør i et auktionshus, er at slå op i Weilbach. Her er kun en enkelt medtaget som Albert Jensen, en arkitekt, som døde før 1927. Altså kan det ikke være ham, selv om arkitekter ofte har malet topografiske motiver.

Bruun Rasmussen abonnerer naturligvis, som Kunstnyt.dk også gør, på Artprice.com, den førende internationale prisdatabase. Resultat: No auction results available for Albert JENSEN.

Så findes to ganske gode opslagsbøger over kunstnere, i daglig tale Slyngbom og Suenson. Men de er begge af ældre dato. Dansk Billedkunst af H. Slyngbom er fra 1947 og Kendte Danske Malere af Suen Suenson fra 1953.
Men hverken i Suenson eller Slyngbom findes nogen Albert Jensen.

Der findes flere opslagsvæker, blandt andet Politikens 5-binds udgave Dansk Kunsthistorie, afsluttet 1975. Men ingen Albert Jensen nævnt. Så er der Samlerens Kunstleksikon i to bind, fra 1929-32. Her er en omtalt som Albert Karl Elenstedt Jensen, født 15. juni 1895. Maleriet i Århus er imidlertid kun signeret Albert Jensen. Men kan det alligevel være ham? Det vender vi hurtigt tilbage til.

Det hele kunne nemlig fra starten af "eftersøgningen" have været en kort research, var søgningen startet i K. Tiim Signaturbogen, som alle auktionshuse formodes at have. Undertegnede kom af og til hos Kai V. Tiims enke, Estella Tiim, som boede i en stor villa på A.F. Beyersvej på Frederiksberg. Hos hende kunne man købe signaturbogen. Hvis man var heldig. Hun var nemlig ikke meget for at sælge. På et tidspunkt flyttede hun til Rudersdalsvej 69 i Holte, og jeg tabte forbindelsen. I signaturbogen står i indholdsfortegnelsen side 13: Albert Jensen: se Elmstedt, Alb. Og for fuldstændighedens skyld eksempler på alle hans signaturer, inklusive dem fra de to malerier i Århus, Albert Jensen og sammenslyngede A og I, I for Jensen. Og teksten: Da kunstneren i maj 1929 fik tilladelse til at benytte mellemnavn Elmstedt som efternavn benyttes følgende signaturer – muligvis med små variationer i maaden, det er skrevet paa og aarstallets placering. Syv eksempler på hans signaturer er så gengivet, skrevet af ham selv til Tiim.

Så falder det hele pludselig på plads, og maleren er straks at finde i Weilbach under Elmstedt, hvor det oplyses, som i signaturbogen, at han  tog navneforandring i 1929. Men der burde have været en henvisning fra Albert Jensen til Elmstedt. Og i Niels Th. Mortensens Danske Malere fra 1964 er han også med som Elmstedt, hvor Mortensen endda skriver om ham og gengiver et af hans malerier.

I Slyngbom står der side 105: Ellested, Albert. Maler. Forårsudstillingen i Odense. Ikke andet. Men det er Elmstedt, der menes, men helt forkert stavet, og derfor ubrugeligt som opslag.

Bruun Rasmussen har for længt ændret til det rigtige.
Albert Jensens fulde navn er Albert Karl Elmstedt Jensen.

Normalt kan eksperter se, hvem maleren er. Men der er tilfælde, hvor der skal forskes en del. Derfor er følgende faglitteratur piskende nødvendigt:
Weilbachs Kunstnerleksikon. Seneste udgave i 9 bind. Her er det så heldigt, at alle 9 bind findes på nettet, til gratis afbenyttelse.
Artprice.com. Ikke gratis. Det abonnement Kunstnyt.dk har, koster ca. 1.000 kr. årligt.
K. Tiim. Signaturbogen.
Slyngbom
Suenson
Samlerens Kunstleksikon

Der er endvidere stribevis af bøger om enkeltkunstnere.

Så er der naturligvis Google, men mange fejlhenvisninger gør, at man skal være forsigtig med at tro på alt, der står der.

Kunstbiblioteket på Charlottenborg kan anbefales. Mere og mere digitaliseres, og vil man fx se hele kataloget fra Forårsudstillingen på Charlottenborg 1898, så kan det slås op hjemme på ens egen computer. Det er bare at skrive Charlottenborg 1898 i søgefeltet.

En del ældre kunstnere kan slås op på Politiets registerblade, men det er ikke altid dødsårene er med.

Og i de 30 bind af årbogen Kunst under hammeren, sidste årgang 2006, er der bunkevis af nyttige informationer.

På nettet findes to udmærkede oplagssteder med signaturer. Den danske Signaturbogen.Wikidot og den udenlandske ArtSignatureDictionary med 40.000 opslag, begge til gratis afbenyttelse. Ingen af dem har Albert Jensen eller Albert Elmstedt med. Endnu.
I 1986 udsendte Bent Ørberg Monogrammer 1807-1887, med signaturer på Charlottenborgudstillere i nævnte periode. Den er også nyttig.

Et yderst nyttigt værk er Carl Reitzel. Fortegnelse over Danske Kunstneres Arbejder 1807-1882. Den viser alle udstillere på Charlottenborg, ofte med henvisning til ejere og tidligere auktionssalg, et digert værk på 742 sider. Uundværligt i et auktionshus.


Preben Juul Madsen
Kunstnyt.dk
26. oktober 2015